Η oyster sauce πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα το 1888, όταν ο Lee Kum Sheung παρασκεύασε τη σάλτσα τυχαία. Ως πλανόδιος πωλητής πουλούσε βραστά στρείδια στους δρόμους της επαρχίας Nashui στην Κίνα, αλλά μια μέρα άφησε κατά λάθος τα στρείδια να βράσουν παραπάνω ώρα.
Σηκώνοντας την κουτάλα, είδε ότι η κλασική σούπα είχε μετατραπεί σε μια παχύρρευστη, σκούρας απόχρωσης σάλτσα. Τα υλικά της σάλτσας σήμερα είναι ένα μείγμα από βρασμένο χυμό στρειδιών, που έχει καραμελώσει, με προσθήκη αλατιού, ζάχαρης, ίσως και αμύλου αραβοσίτου.