Το τελευταίο διάστημα συναντάμε όλο και περισσότερο το γιούζου στις εξόδους μας: chefs, pastry chefs ακόμη και mixologists χρησιμοποιούν αυτό το μοναδικό εσπεριδοειδές φρούτο για να φέρει αυτό το κάτι ξεχωριστό στα πιάτα ή τα ποτά τους. Ευτυχώς, δεν χρειάζεται να είναι κανείς επαγγελματίας για να ξέρει πώς να βάλει το γιούζου στα πιάτα του. Μάθετε πώς να το βάλετε στην κουζίνα σας και πόσο καλό κάνει στην υγεία.

Τι είναι το φρούτο γιούζου (yuzu);
Πρόκειται για ένα αρωματικό και ξινό φρούτο με καταγωγή από την Κίνα ή την Κορέα, αλλά έχει συνδεθεί περισσότερο με τα φαγητά της Ιαπωνίας. Είναι μια ποικιλία υβρίδιο, μια διασταύρωση μεταξύ μανταρινιού και παπέδα και μοιάζει σε μέγεθος και εμφάνιση με μανταρίνι, μόνο που η φλούδα του είναι παχιά και ανώμαλη, όπως του γκρέιπφρουτ. Η φλούδα του είναι πράσινη και μετατρέπεται σε ζεστό κίτρινο όταν ωριμάσει. Στο εσωτερικό του, έχει επίσης κίτρινη σάρκα και πολλά μεγάλα σπόρια, με αποτέλεσμα να παράγεται πολύ λιγότερος χυμός ανά φρούτο σε σύγκριση με ένα λεμόνι ή λάιμ. Εξαιτίας αυτού και της δύσκολης συγκομιδής του, το γιούζου είναι αρκετά ακριβότερο σε σχέση με άλλα εσπεριδοειδή.

Τι γεύση έχει;
Είναι πολύ ξινό και η γεύση του είναι κάτι μεταξύ ενός έντονου λεμονιού, ενός πικρού γκρέιπφρουτ και ενός γλυκού πορτοκαλιού, με νότες λουλουδιών και βοτάνων. Σε σύγκριση με άλλες γνωστές ποικιλίες εσπεριδοειδών, το γιούζου έχει έντονο άρωμα, που θυμίζει ώριμο αγιόκλημα.

Πού το συναντάμε στην Ιαπωνία
Το γιούζου είναι ένα συστατικό που μπορεί να βρεθεί τόσο στην ιαπωνική, όσο και στην κορεάτικη μαγειρική. Ωστόσο, ο καρπός χρησιμοποιείται ευρύτερα στην πρώτη. Στην ιαπωνική κουζίνα, το γιούζου συναντάται σε ποικιλία φαγητών, από σούπα και σασίμι μέχρι αρτοσκευάσματα. Διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο σε εορτασμούς, όπως αυτός για το χειμερινό ηλιοστάσιο, κατά τον οποίο λέγεται ότι το λουτρό γιουζού φέρνει καλή τύχη. Στο νησί Σικόκου, έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς γιούζου στην Ιαπωνία, ο καρπός είναι ένα διάσημο προϊόν και έμβλημα. Ένας από τους νομούς του νησιού μάλιστα διοργανώνει φεστιβάλ κάθε φθινόπωρο αποκλειστικά αφιερωμένο στο φρούτο αυτό.

Πώς το χρησιμοποιούμε
Στην κουζίνα το γιούζου μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπως ένα λεμόνι ή λάιμ. Ο χυμός του μπορεί να δώσει οξύτητα και βάθος σε ένα πιάτο, ενώ το ξύσμα του μπορεί να προσφέρει λίγη ζωντάνια και επιπλέον άρωμα. Χρησιμοποιήστε το στην επόμενη βινεγκρέτ, μαρινάδα, κοκτέιλ ή γλυκό που θα φτιάξετε και το αποτέλεσμα θα είναι πιο αρωματικό και λουλουδάτο από την αρχική του εκδοχή. Αν και το φρούτο αυτό σπάνια τρώγεται σκέτο, ολόκληρο μπορεί να διατηρηθεί σε ζάχαρη και να καταναλωθεί σαν μαρμελάδα. Επίσης, κομμάτια ζαχαρωμένου φροούτου μπορεί να δώσουν άλλη διάσταση στο τσάι.
Σε αντίθεση με τα λεμόνια και τα λάιμ, τα οποία είναι πιο πολύτιμα όταν είναι πλήρως ώριμα και ζουμερά, το γιούζου μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα στάδια ωρίμανσης. Όταν ο καρπός είναι άγουρος, πράσινος και σκληρός, το ξύσμα του μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υπέροχη γαρνιτούρα ή αρωματική ουσία. Είναι βασικό συστατικό της σάλτσας πόνζου, καθώς και του ξιδιού γιούζου. Επίσης, υπάρχει η γιούζου κόσο, μια πικάντικη γιαπωνέζικη σάλτσα, που αποτελείται από ξύσμα γιούζου, τσίλι και αλάτι.
Ακόμη, είναι ένα δημοφιλές συστατικό σε προϊόντα αρωματοθεραπείας και περιποίησης του δέρματος. Το άρωμά του λέγεται ότι έχει μια καταπραϋντική δράση, ενώ η υψηλή του περιεκτικότητα σε βιταμίνη C λέγεται ότι βοηθά σε δίαιτες αντιγήρανσης.

Τσάι yuzu, που παρασκευάζεται με ζεστό νερό και μαρμελάδα yuzu.


Πού το βρίσκουμε

Σε πολύ μεγάλα σούπερ μάρκετ με ποικιλία εξωτικών φρούτων, καθώς και σε καταστήματα τροφίμων με ασιατικά είδη.

Η διατροφική του αξία
Το διατροφικό του προφίλ δεν είναι καθόλου αμελητέο. Ο καρπός αυτός είναι καλή πηγή βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και φυτικών ινών, που είναι σημαντικά θρεπτικά συστατικά για την ευεξία του οργανισμού μας. Είναι επίσης πλούσιο σε ανιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C, φλαβονοειδή και καροτενοειδή, που βοηθούν στη μείωση των φλεγμονών και της ζημιάς που γίνεται στον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες.

Συμπέρασμα
Το γιούζου είναι ένα εσπεριδοειδές φρούτο που εκτιμάται για τον αρωματικό και γευστικό χυμό, αλλά και φλούδα του. Παρά το περίπλοκο προφίλ του είναι εντυπωσιακά εύκολο στη χρήση του. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα χρειαστείτε ένα λεμόνι ή λάιμ δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα γιούζου. Το πιάτο ή το ποτήρι σας θα λάμψει με έναν διαφορετικό τρόπο και ο ουρανίσκος σας θα σας ευχαριστεί.