Χρώμα, γεύση, λίγες θερμίδες. Ωραίες οι σαλάτες και άκρως ευεργετικές τόσο για τον οργανισμό όσο και την προσπάθεια που κάνει ο καθένας μας να αδυνατίσει – ή έστω να χορτάσει καταναλώνοντας περισσότερες φυτικές ίνες και λιγότερα λιπαρά. Υπάρχουν, όμως, και οι μέρες που δεν έχουμε χρόνο σχεδόν για τίποτα – πόσω μάλλον να προμηθευτούμε τα συστατικά τους, να διαλέξουμε ποια θα προσθέσουμε εντός, να τα πλύνουμε, να τα ψιλοκόψουμε και εν τέλει να τα βάλουμε στο πιάτο ή στο lunch box για τη δουλειά.

Για αυτό, και συχνά καταφεύγουμε στη λύση της έτοιμης σαλάτας, η οποία δεν απαιτεί όλα τα παραπάνω. Επειδή, όμως, και η έτοιμη σαλάτα είναι ένα συσκευασμένο προϊόν που θέλει προσοχή, έχουμε συγκεντρώσει μερικά πραγματάκια που καλό είναι να γνωρίζετε πριν την απολαύσετε.

Διαβάστε προσεκτικά την ημερομηνία λήξης
Οι σαλάτες που βλέπετε στο ράφι του σουπερμάρκετ δεν λήγουν όλες την ίδια ημερομηνία. Κάθε άλλο. Συνήθως, μπροστά – μπροστά τοποθετούνται εκείνες που έχουν πιο άμεση ημερομηνία λήξης. Παρατηρήστε, λοιπόν, με προσοχή τι ακριβώς γράφει επάνω το σακουλάκι, ψάξτε λίγο καλύτερα και προσθέστε στο καλάθι εκείνη που σας αφήνει χρονικά περιθώρια.

Μην επιλέγετε λαχανικά προμαγειρεμένα
Μπορεί εκ πρώτης όψεως να γλιτώνετε περισσότερο χρόνο, καθώς δεν είναι και τόσο εύκολο να κάτσει κάποιος τη σημερινή εποχή και να ψήσει τα λαχανικά της σαλάτας του, όμως, στην πράξη, αν κινηθείτε σε μονοπάτια συσκευασμένης σαλάτας, προτιμήστε τα ωμά. Ο λόγος; Έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

Ρίξτε μία ματιά και στο χρώμα των λαχανικών
Αν δείτε ότι κάποιο από τα λαχανικά της συσκευασίας έχει σκούρο χρώμα ή αντιθέτως αρκετά ανοιχτό (σ.σ. άρα όχι τόσο ώριμο), καλύτερα να την αφήσετε στο ράφι και να προμηθευτείτε κάποια άλλη.

Εκτός από το περιεχόμενο, προσέξτε και τη συσκευασία
Μία μικρή τρύπα μπορεί να καταστρέψει τη γεύση και τη θρεπτική αξία της σαλάτας, καθώς αφήνει τις συνθήκες που επικρατούν στο ψυγείο του καταστήματος, αλλά και της μεταφοράς από το εργοστάσιο παραγωγής έως το σουπερμάρκετ να εισχωρήσουν εντός.

Πλύντε τα λαχανικά μόνο με νερό
Και τώρα που φτάσατε στο σπίτι ή το γραφείο και ετοιμάζεστε να σερβίρετε στον εαυτό σας τη σαλάτα, επιλέξτε να μην την πλύνετε με ξίδι. Οι ειδικοί συνιστούν άφθονο νερό, προκειμένου αφενός τα λαχανικά να πλυθούν σωστά και αφετέρου να διατηρήσουν τη γεύση τους.

Προτιμήστε τις μικρές συσκευασίες
Υπάρχει λόγος. Και δεν είναι αυτός που νομίζετε! Με τον συνδυασμό διαφορετικών έτοιμων σαλατών, εξασφαλίζετε περισσότερα θρεπτικά συστατικά και ταυτόχρονα προσφέρετε στον ουρανίσκο σας ένα κράμα υγιεινής γεύσης.