Στη λογική του «τίποτα δεν πετιέται», μαθαίνουμε να αξιοποιούμε έξυπνα και νόστιμα ό,τι έχουμε διαθέσιμο στο ψυγείο.

Τα τελευταία χρόνια οι οικολογικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με καθημερινές επιλογές μας που βλάπτουν το περιβάλλον. Έχουμε αναφερθεί επανειλημμένα σε μερικούς από τους τρόπους που με μικρές αλλαγές στον τρόπο που καθαρίζουμε ή διαχειριζόμαστε τα υλικά μας μπορούμε να γίνουμε πιο φιλικοί προς αυτό.

Κεφάλια και κελύφη γαρίδας ή καραβίδας
Σάς φαίνεται περίεργο αλλά τα κεφάλια της γαρίδας είναι εξαιρετικός μεζές γιατί συγκεντρώνουν όλη της τη νοστιμιά. Επίσης, το κέλυφός τους κάνει από απίθανα μπισκ (ζωμός), που είναι εξαιρετική βάση για πιάτα με θαλασσινά ή ψαρόσουπες, μέχρι αλάτι γαρίδας.

Όταν χρησιμοποιήσετε για τη συνταγή σας το σώμα της γαρίδας, μπορείτε να τηγανίσετε τα κεφάλια και να τα σερβίρετε με μπόλικο λεμόνι και ένα καραφάκι ούζο ή παγωμένη μπίρα. Επίσης, είναι εξαιρετικά σωταρισμένα σε ελαιόλαδο με σκόρδο κομμένο σε λεπτές φέτες και σβησμένα με ούζο. Γίνονται απίστευτα τραγανά. Πριν τα μαγειρέψετε, αφαιρείτε τις κεραίες, τα πλένετε σε δοχείο με νερό όπου έχετε προσθέσει μια κουταλιά κουρκουμά και αφού τα αφήσετε να στεγνώσουν σε ένα μπολ που έχετε στρώσει χαρτί κουζίνας, τα πασπαλίζετε με αλεύρι για όλες τις χρήσεις και τα τηγανίζετε σε καυτό λάδι μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα.

Επίσης, το κέλυφος της γαρίδας γίνεται εξαιρετικό άρτυμα για συνταγές με ψάρια. Αφού καθαρίσετε τις γαρίδες, τηγανίστε τα κελύφη τους σε καυτό ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα και να γίνουν τραγανά και στη συνέχεια αφήστε τα σε ένα ταψάκι στρωμένο με χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει το περίσσιο ελαιόλαδο. Αφού κρυώσουν, τα ρίχνετε σε ένα μπλέντερ με ανθό αλατιού ή χοντρό αλάτι ή ακόμα καλύτερα καπνιστό αλάτι αν σάς αρέσει και χτυπάτε μέχρι να πάρουν τη μορφή πούδρας. Πασπαλίστε το αλάτι γαρίδας σε πιάτα με θαλασσινά, θα τα απογειώσετε γευστικά.

Φλούδες πατάτας
Οι απόψεις για το αν πρέπει να καταναλώνονται διίστανται. Το να τις μετατρέψετε σε φυτικό λίπασμα για τα φυτά που έχετε στο μπαλκόνι ή τον κήπο σας, είναι μια καλή εναλλακτική και αν δεν την ακολουθήσετε το πιθανότερο είναι οι φλούδες να καταλήξουν ή στον καφέ κάδο (όπου υπάρχει) ή απλά στα σκουπίδια και αυτό δεν το θέλουμε. Πριν καθαρίσετε τις πατάτες σας πλύνετε πάρα πολύ καλά τη φλούδα τους. Στη συνέχεια, στεγνώστε τη καλά. Ετοιμάστε ένα μίγμα από αλάτι, καπνιστή πάπρικα και λίγο κουρκουμά και πασπαλίστε με αυτό τις φλούδες. Στη συνέχεια τηγανίστε τες σε καυτό ελαιόλαδο και στραγγίξτε τες. Είναι υπέροχο συνοδευτικό για τα ψητά σας. Μπορείτε επίσης να μην τις τηγανίσετε αλλά να τις ψήσετε στον φούρνο στους 180°C για 20-25 λεπτά αφού τις ραντίσετε με απλό ή αρωματισμένο ελαιόλαδο και στη συνέχεια τις πασπαλίσετε με το μίγμα. Προτιμήστε πατάτες βιολογικής καλλιέργειας. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με τις φλούδες από άλλα ριζώδη λαχανικά όπως τα καρότα ή τα ραπανάκια.

Κόκαλα από ψάρια, κοτόπουλο, μοσχάρι
Τα κόκαλα είναι πλούσια σε κολλαγόνο, το οποίο διασπάται σε ζελατίνη με τη βοήθεια της θερμότητας. Η ζελατίνη είναι η ουσία που δίνει στο ζωμό μια σχετική πυκνότητα και που τον κάνει να στερεοποιείται σε χαμηλές θερμοκρασίες. Τα λαχανικά και τα αρωματικά προσθέτουν επιπλέον γεύση καθώς και αρώματα στο ζωμό. Βράζοντας λοιπόν όλα τα υλικά μαζί στο τέλος της διαδικασίας έχετε ένα εύγευστο υγρό. Ανακυκλώνετε έτσι υλικά όπως κόκαλα από κρέατα ή πουλερικά, υπολείμματα λαχανικών και κοτσάνια βοτάνων. Σάλτσες, σούπες, μαγειρευτά, πιλάφια, ριζότο, μαγείρεμα λαχανικών είναι μερικές από τις χρήσεις των ζωμών των οποίων η διαδικασία παρασκευής δεν είναι δύσκολη. Μπορείτε να φτιάξετε πολύ ωραίους ζωμούς κοτόπουλου ή ψαριού βάζοντας σε μια κατσαρόλα να βράσουν τα κόκκαλα με κοτσάνια από μαϊντανό, σέλερι και διάφορα περισσεύματα από λαχανικά προσθέτοντας λίγο μπαχάρι, ή κάποια μυρωδικά. Στη συνέχεια σουρώνετε το ζωμό και τον βάζετε σε παγοκύστες στην κατάψυξη.

Δείτε περισσότερες λεπτομέρειες για τους ζωμούς ΕΔΩ 

Δείτε επίσης
Κάν’ το όπως οι σεφ: 8 νόστιμα tips για καλύτερα γεύματα 

10 σεφ στην κουζίνα μας

Σπατάλη τροφίμων: Οι επιλεκτικοί καταναλωτές καταστρέφουν τον πλανήτη