Το Πάσχα πλησιάζει και μετά την Ανάσταση έρχεται η μεγάλη στιγμή της μαγειρίτσας. Ένα φαγητό που παραδοσιακά απευθύνεται στους λάτρεις του κρέατος, όμως τι γίνεται με όσους έχουν απομακρύνει το κρέας από τη διατροφή τους; Η νηστίσιμη εκδοχή της θέλει φρέσκα, ψιλοκομμένα μανιτάρια, πολλά μυρωδικά αλλά και λαχανικά. Η vegan μαγειρίτσα δεν υστερεί καθόλου στη γεύση ενώ απευθύνεται σε όσους θέλουν μία πιο υγιεινή εκδοχή του παραδοσιακού πιάτου ή όσους ακολουθούν μία plant based διατροφή.

Tips για μία πετυχημένη vegan εκδοχή

Τα μυστικά για να πετύχει η συνταγή είναι απλά αλλά πολύ καθοριστικά:

-Επιλέξτε αρκετές ποικιλίες φρέσκων μανιταριών, όπως λευκά, πορτομπέλο αλλά και πλευρώτους.

-Είναι σημαντικό τα λαχανικά και τα μυρωδικά σας να είναι φρέσκα και όσο πιο «ζωντανά» γίνεται ώστε να απελευθερώσουν όλο το άρωμά τους.

-Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και αυγό για το αυγολέμονο, όμως για την παρακάτω συνταγή προτείνεται το ταχίνι ώστε να είναι vegan χωρίς κανένα ζωικό παράγωγο.

Η συνταγή

Υλικά για 4 μερίδες

  • 120ml ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 2 φρέσκα κρεμμύδια
  • ½ πράσο
  • 1 καρότο
  • 80 γραμμάρια ρύζι γλασέ
  • ½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι μάραθο, ψιλοκομμένο
  • 1/2, ματσάκι μυρώνια, ψικοκομμένα
  • 1 μαρούλι ψιλοκομμένο
  • 200 γραμμάρια μανιτάρια πορτομπέλο σε φέτες
  • 100 γραμμάρια μανιτάρια πλευρώτους σε φέτες
  • 200 γραμμάρια μανιτάρια λευκά σε φέτες
  • 1 ζωμό λαχανικών
  • 2 κουταλιές ταχίνι
  • Χυμό από δύο λεμόνια
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

  • Κόβετε τα μανιτάρια σε φέτες και τεμαχίζετε τα λαχανικά και τα μυρωδικά.
  • Βάζετε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί ρίχνετε τα είδη μανιταριών και ακολουθούν τα κρεμμύδια, το πράσο και το καρότο και τα σωτάρετε.
  • Προσθέτετε το ρύζι και ανακατεύουμε για λίγα λεπτά. Βάζετε τα μυρωδικά, το μαρούλι , το πράσινο μέρος από τα κρεμμύδια, τον ζωμό λαχανικών, το αλάτι και το πιπέρι, και προσθέτετε όσο νερό χρειάζεται μέχρι να καλυφθούν τα λαχανικά.
  • Το αφήνετε να βράσει για περίπου 20λεπτά και ετοιμάζετε το ταχινολέμονο.
  • Για το ταχινολέμονο:  Πολτοποιείτε στο μπλέντερ το ταχίνι με τον χυμό λεμονιού, μαζί με δύο κουταλιές από τη μαγειρίτσα. Στη συνέχεια τα βάζετε το μείγμα στην κατσαρόλα και αφήνετε να πάρει μία βράση προτού σβήσετε την εστία.
  • Περιμένετε ένα τέταρτο και σερβίρετε.