Πολλές συνταγές απαιτούν αυγά σε θερμοκρασία δωματίου. Τι γίνεται όμως όταν αποφασίσουμε την τελευταία στιγμή ότι θέλουμε να φτιάξουμε ένα γλυκό και δεν έχουν προλάβει τα αυγά να ξεπαγώσουν αρκετά; Υπάρχουν κάποιες τεχνικές για να τα φέρουμε εύκολα στην επιθυμητή θερμοκρασία.

Όταν λέμε θερμοκρασία δωματίου, εννοούμε μεταξύ 20 και 23ºC, ωστόσο δεν χρειάζεται να έχουμε θερμόμετρο. Καταλαβαίνουμε ότι είναι έτοιμα για χρήση όταν το τσόφλι τους δεν είναι πλέον δροσερό στην αφή.

Στον πάγκο

Αν απλά τα αφήσουμε έξω από το ψυγείο, πρέπει να θυμόμαστε ότι όλα εξαρτώνται από το τη θερμοκρασία που έχει το ψυγείο μας και από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, δηλαδή της κουζίνας. Αν τα βγάλουμε από το ψυγείο και τα αφήσουμε επάνω σε μια πετσέτα θα χρειαστούν περίπου 30 λεπτά, ενώ αν τα τοποθετήσουμε σε ένα δοχείο θέλουν περισσότερο χρόνο.

Στο άψε σβήσε

Για να μην περιμένουμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την απλή τεχνική με το χλιαρό νερό. Γεμίζουμε ένα μπολ με χλιαρό προς ζεστό νερό από τη βρύση και βυθίζουμε απαλά όσα αυγά χρειαζόμαστε. Προσοχή! Δεν χρησιμοποιούμε καυτό νερό, γιατί τότε τα αυγά θα μαγειρευτούν έστω και μερικώς. Τα αφήνουμε στο μπολ από 5 μέχρι 10 λεπτά και όταν το τσόφλι τους δεν είναι πλέον δροσερό, είναι έτοιμα για χρήση.

Αν θέλουμε να επιταχύνουμε ακόμα περισσότερο τη διαδικασία, τότε βάζουμε το μπολ με τα αυγά κάτω από τρεχούμενο χλιαρό ή ζεστό νερό.