“Οσο καλό και να είναι το κρέας θέλει τη μαρινάδα του”, έλεγαν οι παλιοί. Όχι μόνο για το άρωμα αλλά για τη γεύση αφού η μαρινάδα φτάνει σε κάθε ιστό του κρέατος δίνοντας ένταση και νοστιμιά.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι μαρινάδες, υγρές ή ξηρές, είναι μεγάλη σχολή και αυτοί που ξέρουν τα μυστικά τους ξέρουν πώς να κάνουν το κρέας πιο γευστικό.

Πολλές φορές, όμως, ψάχνουμε για κάτι νέο, γι αυτό κι εμείς ξεχωρίσαμε 3 από τις αγαπημένες μαρινάδες, που είναι αρκετά εύκολες και απλές στη χρήση.

Για κρέατα: ανακατεύουμε 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 2 κουτ. γλυκού θυμάρι και ρίγανη, 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό και αλατοπίπερο. Μαρινάρουμε στο ψυγείο 2-12 ώρες.

Για παϊδάκια: ανακατεύουμε χυμό από 2 λεμόνια, 1 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν και 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο (αν θέλουμε προσθέτουμε 2 φλιτζάνια μηλόξυδο και ½ φλιτζάνι Worcestershire sauce). Mαρινάρουμε 2-8 ώρες στο ψυγείο και αλείφουμε με τη μαρινάδα όσο ψήνονται τα παϊδάκια.

Για κοτόπουλο: οι εξωτικές μαρινάδες ταιριάζουν πολύ με τα πουλερικά. Ανακατεύουμε σόγια σος, σκόρδο, τσίλι, τζίντζερ σε σκόνη, μέλι, κόλιανδρο και λάιμ. Μαρινάρουμε 2-8 ώρες το κοτόπουλο και ψήνουμε.

Είναι πρακτικό να αφήσετε το κρέας ή το κοτόπουλο στη μαρινάδα όλη νύχτα και να ψήσετε την επομένη.

Δείτε επίσης: 

Το σωστό μαρινάρισμα έχει την τεχνική του

Μπριζόλες μοσχαρίσιες σε μαρινάδα κόκκινου κρασιού

Φτερούγες κοτόπουλου με εξωτική μαρινάδα