Τα παραδοσιακά αβγά του Πάσχα στην Ελλάδα είναι κυρίως κόκκινα. Ο ρόλος τους είναι συμβολικός. Σύμφωνα με την παράδοση θα τα βάψουμε Μεγάλη Πέμπτη και μετά το “Χριστός Ανέστη” θα πέσουν τα πρώτα τσουγκρίσματα. Για να μην τα σπάσετε πριν το τσούγκρισμα διαβάστε παρακάτω…

Στην αγορά υπάρχουν πλέον βαφές σε διάφορα χρώματα, όμως η ελληνική παράδοση θέλει τα αβγά κόκκινα. Όποια χρώματα κι αν επιλέξετε για τα αβγά της, μην ξεχάσετε το κόκκινο. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τα βράσετε πρώτα χωρίς σπασίματα και χωρίς ρωγμές. Για να το επιτύχετε αυτό ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

1. Διαλέξτε αβγά όσο πιο φρέσκα γίνεται και παρόμοιου βάρους (όλα μέτρια ή όλα μεγάλα). Επιλέξτε ό,τι αβγά θέλετε είτε καφετιά είτε λευκά, όχι όμως και καφετιά και λευκά μαζί γιατί το τελικό αποτέλεσμα των βαμμένων αβγών θα έχει χρωματική ανομοιομορφία.
2. Φροντίστε να βρίσκονται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και όχι να τα βγάλετε από το ψυγείο την τελευταία στιγμή γιατί το σοκ από τη διαφορά θερμοκρασίας θα τα σπάσει πριν την ώρα τους.
3. Βάλτε τα αβγά μέσα σε μια λεκανίτσα με χλιαρό νερό για 5 λεπτά και σκουπίστε τα να φύγουν τυχόν ξένα σώματα από πάνω τους.
4. Βάλτε στον πάτο μιας κατσαρόλας ένα καθαρό vetex (να καλύπτει όλη σχεδόν την επιφάνεια), τοποθετήστε πάνω του τόσα αβγά όσα χωράνε με άνεση στην κατσαρόλα χωρίς να στριμώχνονται καθόλου μεταξύ τους και γεμίστε με χλιαρό νερό την κατσαρόλα, ώστε να σκεπαστούν τα αβγά τουλάχιστον 1 δάχτυλο.
5. Προσθέστε το νερό ένα φλιτζανάκι του καφέ ξύδι και μια κουταλιά της σούπας αλάτι.
6. Βάλτε την κατσαρόλα χωρίς καπάκι πάνω σε μέτρια φωτιά και μόλις κάνει πως παίρνει βράση το νερό, χαμηλώστε τη φωτιά έτσι ώστε να μην κοχλάζει το νερό έντονα, γιατί ο δυνατός κοχλασμός θα κάνει τα αβγά να χτυπιούνται μεταξύ τους και να σπάνε.
7. Από την ώρα που θα πάρει βράση το νερό, θα τα βράσετε από 7 έως 10 λεπτά το πολύ, ανάλογα πόσο σφιχτά τα θέλετε. Όχι περισσότερο, γιατί άμα παραβράσουν θα μαυρίσει ο κρόκος τους.
8. Στη συνέχεια θα βγάλετε προσεκτικά λίγα λίγα τα αβγά από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα πάνω σε πιατέλα στρωμένη με μπόλικο χαρτί κουζίνας.
9. Αν χρειαστεί να βράσετε κι άλλα αβγά θα ξεκινήσετε τη διαδικασία από το βήμα 4. Μην διανοηθείτε να βάλετε στο ίδιο καυτό νερό τα αβγά γιατί θα σπάσουν.
10. Βάφετε τα αβγά σύμφωνα με τις οδηγίες της βαφής που θα επιλέξετε.