Η πανέμορφη παρουσία του σουφλέ είναι η πλέον εφήμερη της μαγειρικής. Όταν σερβιριστεί, δε, είναι πια ξεφουσκωμένο, κακοκομμένο και η μόνη ελπίδα επιβράβευσης είναι να έχει καλή γεύση. Δίνουμε βήμα – βήμα τον τρόπο για να το φτιάξετε σωστά.

Τι χρειάζεται ένα σουφλέ για να είναι νόστιμο και να αφήσει επίγευση στο στόμα του καλεσμένου μας, αλλά συγχρόνως να καταφέρει να φουσκώσει έστω και στιγμιαία; Η βάση όλων είναι το σωστό τυρί, το οποίο δεν πρέπει να είναι υπερβολικά σκληρό.

Βγάζετε τα αβγά από το ψυγείο, 30-60 λεπτά νωρίτερα ώστε να πάρουν θερμοκρασία περιβάλλοντος. Έτσι τα ασπράδια θα ανέβουν πιο εύκολα σε μαρέγκα.

Χτυπάτε τα ασπράδια στο μίξερ ξεκινώντας από χαμηλή ταχύτητα και την αυξάνετε προοδευτικά ρίχνοντας ενδιάμεσα μια πρέζα αλάτι. Προσοχή να μην πέσει σταγόνα κρόκου από το αβγό. Για να δοκιμάσετε αν η μαρέγκα έχει πετύχει, γυρίζετε ανάποδα το μπολ. Αν δεν μετακινηθεί είναι έτοιμη για χρήση.

Όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να έχουν την ίδια θερμοκρασία.

Το μίγμα για το σουφλέ θα το μοιράσετε σε ατομικά, πυρίμαχα μπολ ή σε ένα μεγαλύτερο.

Βουτυρώνετε καλά τον πάτο και τα τοιχώματα και πασπαλίζετε με αλεύρι.

Διατηρείτε τα μπολ στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσετε το μίγμα.

Τα γεμίζετε κατά τα ¾ και τα ψήνετε πάντα σε προθερμασμένο φούρνο στη θερμοκρασία που αναφέρεται στη συνταγή.

Μην ανοίξετε την πόρτα του φούρνου όσο θα ψήνεται γιατί ο κυριότερος εχθρός τους είναι το σοκ από τη διαφορά της θερμοκρασίας.

Για να σιγουρευτείτε ότι ψήθηκε κουνήστε το σουφλέ με προσοχή στη βάση. Αν τρέμει ελαφρά η επιφάνεια του, σημαίνει ότι δεν έχει ψηθεί εντελώς και θέλει λίγα λεπτά ακόμα ψήσιμο.

Μόλις ψηθεί το σουφλέ, πρέπει να σερβιριστεί αμέσως. Αυτός είναι και ο λόγος που είναι κατάλληλο μόνο σε καθιστό τραπέζι.

Δείτε επίσης

Ο 10λογος του επιτυχημένου σουφλέ

Μετσοβόνε: 10 τυρένιες συνταγές με βασιλική γεύση

Αφράτες μαρέγκες και πώς να τις φτιάξετε