Το παστίτσιο είναι ένα comfort food που αγαπάμε. Μας θυμίζει το κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι και το φαγητό που με τον κιμά, τα μακαρόνια και τη μπεσαμέλ, μπορούσε να μας κάνει να χαμογελάσουμε ακόμα και στο άκουσμά του. Ακολουθώντας μία vegan διατροφή δεν χρειάζεται να στερηθείτε αυτό το νόστιμο ελληνικό φαγητό, απλώς χρειάζεται μερικές «τροποποιήσεις».

Τι θα χρειαστείτε
Αλεύρι και μαργαρίνη για την μπεσαμέλ
Μπαχαρικά
Λαχανικά:  καρότο και κρεμμύδι
250 γρ. κιμά σόγιας
Mισό λίτρο ρόφημα σόγιας – χωρίς γεύση
Ένα πακέτο (μισό κιλό) μακαρόνια – Όποιο είδος επιθυμείτε

Πώς να φτιάξετε τη φυτική μπελσαμέλ
Ζεσταίνετε τη μαργαρίνη (100 γραμμ.) σε μία κατσαρόλα και καβουρδίζετε το αλεύρι (100 γραμμ.)με ένα σύρμα. Μόλις πάρει λίγο χρώμα, προσθέτετε σιγά σιγά το γάλα σόγιας και ανακατεύετε συνεχώς ώστε να μην δημιουργηθούν σβόλοι. Στη συνέχεια, προσθέτετε το μοσχοκάρυδο και ανακατεύετε εωσότου γίνει ομοιογενές το μείγμα.

Η προετοιμασία
Σε μία κατσαρόλα με νερό βάζετε τον κιμά σόγιας. Μόλις πάρει βράση, τον αποσύρετε από τη φωτιά και τον αφήνετε για δέκα λεπτά μέχρι να φουσκώσει η σόγια. Στη συνέχεια το στραγγίζετε σε σουρωτήρι, το αφήνετε να κρυώσει και στύβετε καλά με τα χέρια ώστε να φύγουν τα έξτρα υγρά από τον κιμά.
Στη συνέχεια, σε μία κατσαρόλα βάζετε ελαιόλαδο και ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Μόλις πάρει χρώμα το κρεμμύδι ρίχνετε μέσα τον κιμά σόγιας και τσιγαρίζετε για αρκετή ώρα για να πάρει άρωμα και να εξατμιστεί το έξτρα νερό. Όσο, τσιγαρίζετε τη σόγια μπορείτε να προσθέσετε και καπνιστή πάπρικα ώστε να δώσει έξτρα νοστιμιά.
Μόλις φύγουν όλα τα υγρά, ρίχνετε μέσα χυμό ντομάτας, ψιλοκομμένο καρότο, λίγο νερό, μπαχάρι, αλάτι, πιπέρι και λίγη κανέλα και το αφήνετε να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά για περίπου 45’.
Μόλις η σάλτσα «μαζέψει» και απορροφήσει τα υγρά, λαδώνετε ένα μεγάλο ταψί. Ρίχνετε μέσα τη μία στρώση από τα μακαρόνια της αρεσκείας σας, τα οποία έχετε ήδη βράσει. Προσθέτετε μία στρώση από τον κιμά σόγιας και ακολουθεί η στρώση με τη μπεσαμέλ.
Ψήνετε για 30 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να «ροδίσει» η μπεσαμέλ.

Τα μπαχαρικά σας
Ο κιμάς σόγιας χρειάζεται πολλά μπαχαρικά ώστε να έχει έντονη γεύση. Όσο περισσότερα προσθέσετε τόσο πιο έντονη θα γίνει η γεύση του. Ταιριάζει πολύ το μπαχάρι, η κανέλα, η πάπρικα αλλά και η καπνιστή πάπρικα.

 

Το άρθρο της εβδομάδας