Οι ξηροί καρποί είναι ένα υγιεινό και χορταστικό σνακ, ενώ ταιριάζουν τέλεια και με συνταγές. Μπορούν να λειτουργήσουν ως ένα από τα βασικά υλικά σε γλυκά και σαλάτες. Εκτός από γευστικοί, είναι και πολύ θρεπτικοί, καθώς οι περισσότεροι περιέχουν πολλές φυτικές ίνες και άλλα ευεργετικά στοιχεία στον οργανισμός. Στην κορυφή της προτίμησής μας είναι σίγουρα τα καρύδια, τα φιστίκια, τα αμύγδαλα και τα κάσιους.

Ωστόσο, καλό είναι να αποφεύγουμε τους αλατισμένους ξηρούς καρπούς αλλά και τα μιξ καθώς περιέχουν πολύ αλάτι. Τι γίνεται, όμως, με την αποθήκευσή τους; Οι περισσότεροι τα βάζουμε σε κάποιο ντουλάπι ή στην τροφοθήκη μας, ωστόσο αυτός δεν είναι ο σωστός τρόπος. Το ιδανικό μέρος είναι το ψυγείο. Γιατί στο ψυγείο; Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν πολλοί, το ψυγείο είναι το καλύτερο μέρος για την αποθήκευσή τους. Ο λόγος είναι πως έχουν μεγάλη περιεκτικότητα από καλά λιπαρά αλλά και έναν ευαίσθητο τύπου ελαίου που τους καθιστά αρκετά ευαίσθητους. Το οξυγόνο, το φως αλλά και η ζέστη συμβάλλουν στην αλλοίωσή τους.

Έτσι, η αποθήκευσή τους στο ψυγείο περιορίζει την έκθεσή τους στα τρία προηγούμενα, με αποτέλεσμα οι ξηροί καρποί σας να διατηρηθούν τραγανοί και νόστιμοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μάλιστα, αν τους βάλετε σε σακουλάκι τροφίμων, μπορούν να διατηρηθούν για περίπου έναν χρόνο, ενώ οι ξηροί καρποί με κέλυφος διατηρούνται λίγο παραπάνω. Ωστόσο, αν θέλετε να τους καταναλώσετε μέσα στην εβδομάδα, τότε μπορείτε να τους διατηρείτε σε ένα ξηρό και σκοτεινό μέρος.

Οι χύμα ξηροί καρποί
Είναι καλό να αποφεύγετε είναι να αγοράζετε χύμα ξηρούς καρπούς από καταστήματα που δεν εμπιστεύεστε. Υπάρχουν πολύ αξιόλογα ξηροκαρπάδικα με εξαιρετικής ποιόητας προιόντα. Αν όμως τα αγοράσετε πχ από το σουπερμάρκετ ή από μαγαζιά που δεν γνωρίζετε ή δεν εμπιστεύστε, τότε θα σας είναι σίγουρα αδύνατον να ξέρετε τις μεθόδους συντήρησης και αποθήκευσής τους. Και όπως είπαμε παραπάνω, το οξυγόνο είναι ένας από τους τρεις παράγοντες που συμβάλλουν στην αλλοίωση της υφής και της γεύσης τους. Η καλύτερη επιλογή είναι οι συσκευασμένοι.