Οι ξύλινες κουτάλες είναι πολύ πρακτικά εργαλεία στη μαγειρική μας. Ωστόσο όταν έρχεται η ώρα για το καθάρισμά τους, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα… Τα υπολείμματα τροφών και οι οσμές μπορεί να τις καταστήσουν είτε δυσάρεστες είτε επικίνδυνες για την επόμενη χρήση τους… Ειδικά κάποια αρτύματα με έντονη μυρωδιά, όπως το σκόρδο και το κρεμμύδι αφήνουν έντονα τα ίχνη τους!

Τι κάνουμε για να τις καθαρίσουμε αποτελεσματικά; Το όπλο μας είναι η μαγειρική σόδα!

Δείτε παρακάτω τα βήματα για να τα καθαρίζετε σωστά:
– Για να μπορέσουμε να συντηρούμε σωστά τις ξύλινες κουτάλες και να τις έχουμε για χρόνια, πρέπει να τις πλένουμε στο χέρι με νερό και υγρό πιάτων. Το πλυντήριο πιάτων τις φθείρει και τις κάνει πιο… επιρρεπείς σε μυρωδιές!

– Αφού τις πλύνουμε με νερό και σαπούνι και είτε δεν έχουν καθαρίσει σωστά είτε έχουν συγκρατήσει μυρωδιές, τότε πάμε στο επόμενο βήμα: τη μαγειρική σόδα.

– Βάζουμε ένα κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα σε ένα μπολάκι και προσθέτουμε νερό. Ανακατεύουμε για να λιώσει η σόδα και στη συνέχεια βουτάμε το σφουγγάρι μας στο μείγμα. Εδώ ιδανικά χρειάζεται να έχουμε ένα βουρτσάκι για τα πιάτα, που κυκλοφορεί σε όλα τα μαγαζιά με είδη σπιτιού. Βουτάμε το βουρτσάκι στο μείγμα μας και τρίβουμε καλά για κάμποσα λεπτά την ξύλινη κουτάλα μας, μέχρι να βεβαιωθούμε και ότι έχει καθαρίσει και ότι έχει απομακρυνθεί κάθε δυσάρεστη οσμή από τροφές.

– Προσοχή: το ζεστό νερό φθείρει τις κουτάλες, οπότε αποφεύγουμε να τις μουλιάζουμε για ώρες μέσα σε ζεστό ή καυτό νερό.