Φτιάχνουμε σπίτι αυτά τα κλασικά νεοϋορκέζικα ψωμάκια, που πρώτοι έφτιαξαν οι Εβραίοι της πόλης και έπειτα κέρδισαν τις καρδιές όλου του κόσμου.

Βασική συνταγή για bagels
1 ώρα και αναμονή για 10 μερίδες

Δεν είναι ένα απλό ψωμί με τρύπα στη μέση! Η παρασκευή του είναι διαφορετική αφού το bagel πρέπει να σταθεί για τουλάχιστον 18 ώρες –άλλοι ορκίζονται 24– για να αποκτήσειτη χαρακτηριστική γεύση του και να κάνει αυτή την ιδιαίτερη κρούστα. Η διαδικασία απαιτεί ζύμωμα, βράσιμο και ψήσιμο. Στο σερβίρισμα, το γεμίζετε με όποια υλικά θέλετε! Δείτε λοιπόν πώς θα τα ετοιμάσετε…

Υλικά:
300 ml ζεστό νερό
2 κ.γ. αλάτι
2 κ.σ. ζάχαρη
7 γρ. μαγιά ξερή
1 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
500 γρ. αλεύρι σκληρό (για ψωμί ή
τσουρέκι)
1 κ.σ. ζάχαρη καστανή
1 κ.σ. σόδα μαγειρική
1 αυγό χτυπημένο
Γιια το πασπάλισμα:
παπαρουνόσπορος, σουσάμι ή αλάτι θαλασσινό

Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύουμε με ένα πιρούνι ή μια σπάτουλα το νερό με το αλάτι, τη ζάχαρη, τη μαγιά, το λάδι και το μισό αλεύρι. Προσθέτουμε λίγο λίγο το υπόλοιπο αλεύρι ανακατεύοντας με τα χέρια μας –ή στο μίξερ με το εξάρτημα του γάντζου– μέχρι να πάρουμε μια μαλακή, εύπλαστη ζύμη. Ζυμώνουμε για 10΄ μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική και, αν την πιέσουμε με το δάχτυλό μας, να επανέρχεται γρήγορα.

Πλάθουμε τη ζύμη σε μια μπάλα και τη βάζουμε σε ένα καθαρό, ελαφρώς λαδωμένο μπολ. Το καλύπτουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος μακριά από ρεύματα να διπλασιαστεί σε όγκο ή τη βάζουμε στο ψυγείο να φουσκώσει αργά όλη τη νύχτα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220o C στον αέρα.

1. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και τη χωρίζουμε σε δέκα μπαλίτσες των 85 γρ. η καθεμία.

2. Αρχίζουμε να δίνουμε σχήμα σε κάθε μπαλίτσα ζύμης τραβώντας τις άκρες και μαζεύοντάς τες προς τα κάτω.


3. Ακουμπάμε την μπάλα ζύμης στον πάγκο και την κουνάμε κυκλικά μέσα στην παλάμη μας για να πάρει ακόμα πιο στρογγυλό σχήμα.


4. Ανοίγουμε μια τρύπα στο κέντρο κάθε μπάλας ζύμης με τη λαβή μιας ξύλινης κουτάλας.


5. Την περνάμε μέσα από τη ζύμη και τη στριφογυρίζουμε γύρω από τη λαβή μέχρι να σχηματιστεί μια τρύπα με διάμετρο 3 εκ. – πρέπει να είναι αρκετά φαρδιά γιατί το ζυμάρι απλώνει. Καλύπτουμε κάθε bagel ελαφρά με αλουμινόχαρτο μέχρι να δώσουμε σχήμα και στα υπόλοιπα. Βάζουμε μπόλικο νερό σε μια κατσαρόλα, το αφήνουμε να βράσει και ρίχνουμε τη σόδα – θα αφρίσει πολύ έντονα.


6. Βουτάμε ένα ένα τα bagels –όχι παραπάνω από 4 τη φορά– στο νερό που βράζει για 1΄, αναποδογυρίζοντάς τα με μια τρυπητή κουτάλα, μέχρι να φουσκώσουν ελαφρώς και να δημιουργηθεί μια πέτσα.


7. Βγάζουμε τα bagels από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα και τα ακουμπάμε σε λαδωμένο ταψί. Τα αλείφουμε με το αυγό και τα πασπαλίζουμε με παπαρουνόσπορο, σουσάμι ή αλάτι. Τα ψήνουμε για 15΄-18΄ μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα και να γίνουν τραγανά.