Για να φτιάξουμε τα δικά μας φρέσκα ζυμαρικά θα χρησιμοποιήσουμε τη μηχανή ζυμαρικών, που είναι αρκετά εύχρηστη και σχετικά οικονομική. Η διαδικασία μπορεί να γίνει και με πλάστη, αλλά είναι σαφώς πιο δύσκολη και χρονοβόρα. Επειδή κάθε αλεύρι είναι διαφορετικό, μπορεί να χρειαστεί περισσότερο ή λιγότερο αυγό η ζύμη μας.

Πριν την ανοίξουμε πρέπει να είναι εύπλαστη, γιατί αν είναι πολύ στεγνή, δεν θα περνάει από τη μηχανή ζυμαρικών. Μπορούμε να τα βράσουμε εκείνη την ώρα φρέσκα σε μπόλικο αλατισμένο νερό για λίγα λεπτά (3’-4’). Αν δεν τα μαγειρέψουμε αμέσως, τα πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι, τους δίνουμε σχήμα φωλιάς και τα ακουμπάμε σε ταψί, καλύπτοντας ελαφρώς με μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο για να τα μαγειρέψουμε αργότερα την ίδια μέρα. Αλλιώς μπορούμε να τα αφήσουμε να στεγνώσουν πάνω σε ένα τραπεζομάντιλο και να τα αποθηκεύσουμε σε ξηρό μέρος για 3-4 μέρες μέσα σε γυάλινα βάζα μακριά από τον ήλιο. Δεν τα βάζουμε σε τάπερ ή πλαστικά δοχεία.

Υλικά για 4 άτομα
40 λεπτά + παραμονή | Μέτρια εύκολο

150 γρ. αλεύρι τύπου «00»
50 γρ. σιμιγδάλι ψιλό, καλής ποιότητας
3-4 αυγά μέτρια (2 ολόκληρα + 1-2 κρόκους)
μηχανή ζυμαρικών

Διαδικασία
Ακολουθούμε τα βήματα όπως περιγράφονται στη δεξιά σελίδα και ετοιμάζουμε τα ζυμαρικά της αρεσκείας μας. Μόλις τα ζυμαρικά μας είναι έτοιμα, τα ρίχνουμε αμέσως σε κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό που βράζει.

1. Ρίχνουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι, τα δύο ολόκληρα αυγά και τον έναν κρόκο σε μούλτι ή μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να σχηματιστεί η ζύμη σαν τρίμματα (προσθέτουμε και τον άλλο κρόκο αυγού αν δούμε ότι το ζυμάρι μας έχει περισσότερο αλεύρι και δείχνει στεγνό).

2. Αδειάζουμε το μείγμα στον πάγκο της κουζίνας μας και το ζυμώνουμε μέχρι να γίνει εύπλαστο. Ζυμώνουμε για λίγα λεπτά, πασπαλίζοντας με λίγο αλεύρι αν κολλάει πολύ στα χέρια μας, μέχρι να γίνει μαλακή η ζύμη. Την πλάθουμε σε μπάλα, την τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο ή μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 30’.

3. Κόβουμε τη ζύμη στη μέση. Παίρνουμε το ένα κομμάτι και το ανοίγουμε με τα χέρια μας σε ορθογώνιο σχήμα (όσο μπορούμε).

4. Περνάμε την άκρη της ορθογώνιας ζύμης από τη μηχανή των ζυμαρικών, στην πιο μεγάλη, «χοντρή» ρύθμιση. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και με το άλλο κομμάτι ζύμης.

5. Κόβουμε στη μέση και τα δύο κομμάτια ζύμης που ανοίξαμε για να πάρουμε 4 μακρόστενα κομμάτια. Οσο δουλεύουμε ένα-ένα τα κομμάτια ζύμης, κρατάμε τα υπόλοιπα σκεπασμένα με μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο για να μη στεγνώσουν.

6. Διπλώνουμε το πρώτο κομμάτι ανοιγμένου ζυμαριού στη μέση και κατόπιν άλλη μία φορά και το περνάμε ξανά από τη μηχανή.

7. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μερικές φορές, πάντα στην πιο μεγάλη, «χοντρή» ρύθμιση της μηχανής.

8. Βάζουμε τη μηχανή στην αμέσως λεπτότερη ρύθμιση και περνάμε από εκεί ξανά το φύλλο ζύμης. Κατόπιν μειώνουμε στην αμέσως λεπτότερη ρύθμιση και περνάμε το φύλλο ζύμης ξανά από τη μηχανή. Συνεχίζουμε σταματώντας στη ρύθμιση για μακαρόνια ή σε ακόμα πιο λεπτή ρύθμιση αν θέλουμε να ετοιμάσουμε ραβιόλι κ.λπ., ανάλογα δηλαδή με το πάχος των ζυμαρικών που επιθυμούμε.

9. Κόβουμε τα ζυμαρικά μας με το ειδικό εξάρτημα. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα 3 κομμάτια ζύμης.

Styling: Mike Cutting- Food Styling: Jamie Ratcliffe