Ο ειδικός στις ζύμες συντάκτης του Olive Adam Bush μάς δείχνει 7 εύκολα βήματα για να ψήσουμε την πιο βουτυράτη, θριφτή ζύμη για τις αγαπημένες μας τάρτες και πίτες.

Τα βήματα της επιτυχίας
1. Στην κατάψυξη
Προτού ξεκινήσετε βάλτε το μπολ του μίξερ που θα χτυπήσετε τα υλικά για τη ζύμη στην κατάψυξη. Στη ζύμη κουρού τα υλικά πρέπει να είναι παγωμένα.

2. Ανάμειξη υλικών
Ρίξτε τα υλικά στο μίξερ-πολυκόφτη και χτυπήστε τα με διακεκομμένη χρήση και όχι συνεχόμενη, για να κατανεμηθεί ομοιόμορφα το βούτυρο στο αλεύρι. Το μείγμα θα μοιάζει με ψίχουλα και έτσι η ζύμη θα βγει θριφτή και βουτυράτη στο ψήσιμο.

3. Σύντομο χτύπημα
Δουλεύουμε ελάχιστα τη ζύμη, όχι για πολλή ώρα, για να μη βγει σκληρή στο ψήσιμο.

4. Στο ψυγείο
Μόλις την ανοίξουμε με τον πλάστη και τη στρώσουμε στη φόρμα μας, τη βάζουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί. Έτσι δεν θα μαζέψει στο ψήσιμο.

5. Προψήσιμο
Στρώνουμε από πάνω μια λαδόκολλα με φασόλια ή ρύζι για βάρος για να ψηθεί ομοιόμορφα και να παραμείνει επίπεδη.

6. Άλειμμα με αυγό
Αλείφουμε εσωτερικά την προψημένη ζύμη με αυγό χτυπημένο και την ψήνουμε για λίγο ακόμα. Θα σχηματιστεί μια κρούστα που θα τη βοηθήσει να μην πανιάσει από την υγρασία της γέμισης.

7. Την καλύπτουμε
Αν κατά το προψήσιμο οι άκρες της ζύμης σκουρύνουν περιμετρικά, τις καλύπτουμε με λίγο αλουμινόχαρτο όσο περιμένουμε να χρυσίσει η υπόλοιπη βάση.

Απόδοση: Δώρα Δημήτρουλα
Φωτογραφία: Mike English

Δείτε επίσης:

Πίτα με ζύμη κουρού, χυλοπίτες και κοτόπουλο

Πίτα κουρού με σπανάκι και πράσα

Πίτα κουρού με καβουρμά