Μετά από τόσα κείμενα που έχουμε γράψει για το φαγητό αεροπλάνου, θα φανταζόταν κανείς πως έχουμε εξαντλήσει τι θέμα. Κι όμως υπάρχουν και άλλα πράγματα που σίγουρα δεν ξέρεις για αυτό!

1. H άνοστη γεύση του φαγητού δεν είναι ουσιαστικά αποτέλεσμα κακής εκτέλεσης των συνταγών από τα catering. Για την ακρίβεια, ο τρόπος που οι γευστικοί μας κάλυκες αντιλαμβάνονται το φαγητό επηρεάζεται από μερικούς σημαντικούς παράγοντες όπως η υγρασία, η χαμηλή εσωτερική πίεση, η αίσθηση της όσφρησης ακόμα και η ακοή, που φυσικά μειώνονται κατά τη διάρκεια της πτήσης.  Πιο συγκεκριμένα, τα χαμηλά επίπεδα υγρασίας στην καμπίνα του αεροπλάνου συνδυαστικά με τη χαμηλή πίεση προκαλούν ξηροστομία, κάτι που σημαίνει ότι η έκκριση σάλιου είναι λιγότερη από τη φυσιολογική, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να μειώσει την ευαισθησία των γευστικών καλύκων σε ποσοστό μέχρι και 30%.

2. Σύμφωνα με μελέτη της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας των Ηνωμένων Πολιτειών (EPA), μετά από δοκιμή του πόσιμου νερού σε 158 επιβατικά αεροπλάνα, το 13% δεν πληρούσε τα πρότυπα της. Με άλλα λόγια, πολλά από τα νερά ήταν μολυσμένα με κολοβακτηρίδια και E.coli. Πολλοί πιστεύουν ότι επειδή ο πάγος είναι κρύος, τα βακτήρια δεν μπορούν να επιβιώσουν για πολύ καιρό εκεί. Κι όμως, κάποια βακτήρια μπορούν! Μελέτη του 2015 που δημοσιεύθηκε στο Internal Journal of Food Microbiology ότι ο πάγος αποτελεί το τέλειο περιβάλλον για να αναπτυχθούν βακτήρια, που μπορεί να προκαλέσουν διάρροια. Με άλλα λόγια καλύτερα, να μη ζητάς πάγο στο αναψυκτικό σου όταν βρίσκεσαι σε αεροπλάνο!

3. Σύμφωνα με τη Daily Mail, η τοποθέτηση των φαγητών και των σερβίτσιων στους δίσκους, γίνεται στο πάτωμα!

4. Τα κρασιά που είναι πιο όξινα και υψηλά σε τανίνες δεν είναι τόσο ευχάριστα κατά την πτήση, Έτσι οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες συνήθως σερβίρουν αρωματικά και φρουτώδη κρασιά.

5. Ανήκεις και εσύ σε εκείνους που δεν καταδέχονται να φάνε τίποτα κατά τη διάρκεια της πτήσης; Ξανασκέψου το! Εάν «πετάς» με άδειο στομάχι σε πολύωρη πτήση, είναι πολύ πιθανό να πέσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σου, με αποτέλεσμα να νιώθεις αδύναμος, να έχεις πονοκέφαλο και να ζαλίζεσαι. Εάν σιχαίνεσαι το φαγητό του αεροπλάνου, επίλεξε απλά ένα συσκευασμένο σνακ.

6. Ο ξηρός αέρας του αεροπλάνου, όχι μόνο ξηραίνει την επιδερμίδα σου, αλλά στεγνώνει και το φαγητό. Γι’ αυτό και πολλές αεροπορικές εταιρίες επιλέγουν πιάτα με σάλτσα, όπως μακαρόνια.

7. Μετά την τρομοκρατική επίθεση της 9ης Σεπτεμβρίου 2001, πολλές αεροπορικές εταιρίες σταμάτησαν να έχουν επαναχρησιμοποιούμενα μαχαιροπίρουνα και ξεκίνησαν να δίνουν στους επιβάτες πλαστικά.

8. Εάν όλοι έχουν πάρει και από ένα σνακ, οι αεροσυνοδοί δεν θα έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα να σού δώσουν ένα ακόμη!

9. Απ’ ό,τι φαίνεται ο χυμός ντομάτας έχει καλύτερη γεύση στον αέρα! Έρευνα αποκάλυψε πως οι περισσότεροι επιβάτες που παραγγέλνουν τοματοχυμό στο αεροπλάνο δεν επιθυμούν ποτέ άλλοτε να τον παραγγείλουν.

10. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, The Daily Meal, μπορείς να αγοράσεις φαγητό αεροπλάνου στη μαύρη αγορά!

Δείτε ακόμα:
10 πράγματα που δεν ξέρεις για το φαγητό του αεροπλάνου