Έχουμε μπει για τα καλά στον Δεκέμβρη και ο νους μας δεν πάει μόνο στο τι θα φάμε την Κυριακή, αλλά και τι θα φτιάξουμε στα εορταστικά μας τραπέζια. Μια σίγουρη επιλογή για ορεκτικό ή πρώτο πιάτο είναι τα σουφλέ. Είναι και εντυπωσιακά σε εμφάνιση, έτσι όπως βγαίνουν φουσκωμένα και λαχταριστά από τον φούρνο και πολύ αγαπητά στους περισσότερους, οπότε θα ικανοποιήσουν γευστικά και τους πιο απαιτητικούς καλεσμένους σας.

Μας αρέσουν πολύ τα ειδικά μίνι πυρίμαχα φορμάκια για σουφλέ, που είναι και πιο κοντά στη γαλλική βερσιόν και μπορεί να μοιραστούν πιο κομψά, από ένα στον κάθε καλεσμένο. Χρειάζονται λίγο περισσότερο χρόνο στο γέμισμα, αλλά αντίθετα, λιγότερη ώρα ψήσιμο στον φούρνο.

Από την άλλη μεριά, μπορείτε να ετοιμάσετε σουφλέ σε μεγάλα πυρίμαχα για περισσότερα άτομα, τα οποία είναι κι αυτά εντυπωσιακά ως πρώτο πιάτο σε ένα τραπέζι. Αν, μάλιστα είναι και σε πληθωρικές εκδοχές, πλούσιες σε υλικά, μπορούν κάλλιστα να σταθούν και σε ένα Κυριακάτικο τραπέζι ως κυρίως γεύμα.
Κι αν πάλι έχετε υπολογίσει ήδη άλλα ορεκτικά για το καθημερινό ή γιορτινό σας γεύμα μπορείτε να φτιάξετε μία από τις γλυκές μας εκδοχές, για επιδόρπιο, στο οποίο σας βεβαιώνουμε, λίγοι θα αντισταθούν.

Τι είναι τα σουφλέ
Σουφλέ (souffler) στα γαλλικά σημαίνει φυσάω ή φουσκώνω, γι’ αυτό και όπως μαρτυρεί το όνομά τους, είναι άλλη μια γαλλική έμπνευση, που ήρθε για να μείνει στην παγκόσμια, γαστρονομική κουλτούρα και να γίνει και αγαπημένη ελληνική συνήθεια. Είτε πρόκειται για αλμυρή ή γλυκιά εκδοχή, συνήθως μιλάμε για μια απλή, σφιχτή κρέμα, που φτιάχνεται συχνά με μπεσαμέλ, στην οποία ανακατεύονται ασπράδια αυγών χτυπημένα σε μαρέγκα, κι αυτό είναι που τους δίνει αυτό το αέρινο, δελεαστικό αποτέλεσμα που λατρεύουμε.

Είναι σχετικά εύκολα στην παρασκευή τους, αλλά χρειάζονται ακρίβεια στην εκτέλεση της συνταγής, για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Γι’ αυτό, αν πρόκειται να τα σερβίρουμε σε κάποιο κάλεσμα, καλύτερα να τα έχουμε φτιάξει τουλάχιστον μία φορά μόνοι μας, για πρόβα. Έτσι, αν κάτι δεν πάει καλά, να μπορέσουμε την επομένη να κάνουμε τις διορθωτικές κινήσεις για την επιτυχία του. Αν ανήκετε στην κατηγορία όσων δεν το έχουν πολύ με τις πιο απαιτητικές εκτελέσεις, ή δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ακριβά υλικά, ή απλώς νοσταλγείτε τις μαμαδίστικες συνταγές της παλιάς αστικής κουζίνας, που ήθελαν το σουφλέ να φτιάχνεται με ψωμί του τοστ και λίγα υλικά, που έχουμε πάντα όλοι στο σπίτι, ναι, έχουμε και μερικές από αυτές!

Αλμυρά

Γαλλικό σουφλέ τυριού
Souffler στα γαλλικά σημαίνει «φυσάω, αναπνέω». Και το σουφλέ, έμπνευση γαλλική του 18ου αιώνα, είναι ένα σύννεφο λεπτεπίλεπτης και εύθραυστης νοστιμιάς… Η Ελένη Ψυχούλη, λοιπόν, μας προτείνει να το φτιάχνουμε με τυριά και να το απολαμβάνουμε με ένα ποτήρι καλό, λευκό κρασί.


Σουφλέ με μπέικον, μαϊντανό και αβγό έκπληξη
Κι αφού σας έχουμε δώσει ήδη τη βασική συνταγή για σουφλέ τυριού,  θα βασιστείτε πάνω σε αυτή και θα την εμπλουτίσετε με μπέικον και ολόκληρα αβγά, που θα την απογειώσουν γευστικά.


Σουφλέ με ελληνικά τυριά
Φτιάχνουμε, με τη συνταγή του Γιώργου Δημητρακόπουλου, απολαυστικά σουφλέ με κεφαλοτύρι και κεφαλογραβιέρα. Με λίγα υλικά, και σε λίγο χρόνο, θα έχουμε το πιο νόστιμο αποτέλεσμα. Ιδανικό και για το καθημερινό τραπέζι, αλλά και για μια βραδιά στο σπίτι με φίλους.


Σουφλέ με καρότο και πορτοκάλι
Το κλασικό σουφλέ με τυρί γίνεται ακόμη πιο νόστιμο, αν του προσθέσουμε καρότα και το αρωματίσουμε με πορτοκάλι.


Σουφλεδάκια με σπανάκι
Αυτά τα εντυπωσιακά σουφλεδάκια με σπανάκι της Σιμόνης Καφίρη, φτιαγμένα μέσα στα φορμάκια των μάφινς, γίνονται εξαιρετικό πρώτο πιάτο σε φιλικά τραπέζια και όχι μόνο.


Ατομικά σουφλέ με κολοκύθα και φινόκιο
Αφράτο και χορταστικό σουφλέ, που θα φτιάξουμε με φέτες από ψωμί του τοστ και μοσχαρίσιο κιμά. Τρώγεται ζεστό συνοδεία μιας δροσερής σαλάτας ή και σκέτο. Δείτε πώς να ετοιμάσετε τις προτάσεις μας, χρησιμοποιώντας τα σκεύη τoυ Cook-Shop.


Ατομικά σουφλέ με κανταΐφι και φέτα
Εξαιρετικά νόστιμο το ορεκτικό της Ιωάννας Σταμούλου, ειδικά όταν είναι ακόμη ζεστό. Αν θέλετε, μπορείτε να το φτιάξετε και σε ένα πυρίμαχο σκεύος και να το σερβίρετε σαν πίτα.


Σουφλέ πατάτας με σπανάκι, φέτα και αρωματικά
Εντυπωσιακή η επιλογή της Γεωργίας Κοφινά, ιδανική για το κυριακάτικο brunch, αλλά ακόμα και αν δεν υιοθετείτε αυτή τη συνήθεια, ανοίγει τέλεια ένα επίσημο ή φιλικό γεύμα.


Σουφλέ με αλλαντικά και τυριά
Σε κάθε σπίτι υπάρχει σχεδόν πάντα ψωμί του τοστ, αλλά και φέτες από αλλαντικά και τυριά. Με αυτά τα απλά υλικά είναι ευκαιρία να φτιάξετε ένα λαχταριστό σουφλέ!

Γλυκά

Κλασικό γλυκό σουφλέ με λικέρ Grand Marnier
Ποιο σουφλέ σοκολάτας; Η βασική συνταγή για τα γλυκά σουφλέ είναι του σουφλέ με grand marnier. Αν δεν το έχετε δοκιμάσει ήδη, θα γίνει το αγαπημένο σας από την πρώτη κουταλιά.

Σουφλέ σοκολάτας σαν κέικ
Το σουφλέ σοκολάτας είναι από τα πιο λαχταριστά γλυκά και μία από τις πιο δημοφιλής επιλογές για επιδόρπιο μετά από ένα πλούσιο γεύμα. Και μην φοβάστε την παρασκευή του, δεν είναι όσο δύσκολο νομίζετε. Δείτε και μία διαφορετική εκδοχή κέικ, που θυμίζει σουφλέ ή αλλιώς αυτό το ξεχωριστό υγρό κέικ σοκολάτας.


Σουφλέ σοκολάτας με χουρμάδες
Ένα διαφορετικό σουφλέ σοκολάτας, που παίρνει ιδιαίτερη γεύση από τους ψιλοκομμένους χουρμάδες. Νόστιμο και υγιεινό επιδόρπιο, ιδανικό για το καθημερινό τραπέζι και ως γλυκό σνακ.