Βρισκόμαστε στην τρίτη και τελευταία Κυριακή της Αποκριάς και η εβδομάδα, που ξεκινά τη Δευτέρα, ονομάζεται της Τυρινής. Σε αυτή παραδοσιακά και σύμφωνα με το θρησκευτικό ημερολόγιο, σταματά η κατανάλωση κρέατος επιτρέπονται, όμως, τα τυριά και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, εξ’ ου και το όνομα της εβδομάδας. Έτσι, κι εμείς σκεφτήκαμε να αφιερώσουμε τις προτάσεις αυτής της Κυριακής σε συνταγές, στις οποίες το αγαπημένο μας τυρί είναι ο πρωταγωνιστής ή έστω βασικό συστατικό της.

Από τυρόπιτα με τέσσερα τυριά και μακαρονόπιτα ή σουφλέ τυριών, μέχρι μπέργκερ με παναρισμένο κασέρι, τάρτες και κανελόνια με τυρένια γέμιση ακόμα και μπριζόλες με γέμιση τυρί Μετσοβόνε έχει το μενού αυτής της Κυριακής. Εμπνευστείτε για την εβδομάδα που ξεκινά και είναι σίγουρο ότι ανάμεσα στις προτάσεις μας θα βρείτε και μερικές, που θα γίνουν οι αγαπημένες σας ανεξαρτήτως Τυρινής εβδομάδας. Γι’ αυτό κι εμείς δεν περιοριστήκαμε σε νηστίσιμες συνταγές, αλλά προσθέσαμε και μερικές, που περιλαμβάνουν κρέας στα συστατικά τους.


Η τέλεια τυρόπιτα 4 τυριά έτοιμη σε 1 ώρα!
Πεντανόστιμη και εύκολη τυρόπιτα με τέσσερα τυριά, ιδανική και για πρωινό.


Πολύχρωμη πιπερόπιτα με μανούρι και μυρωδικά
Μία ενδιαφέρουσα πίτα με πιπεριές και τυρί που σερβίρετε ως πρώτο πιάτο ή την παίρνετε μαζί σας στο ταπεράκι για το γραφείο.


Μακαρονόπιτα με καπνιστό τυρί Μετσοβόνε
Η μακαρονόπιτα αποκτά άλλη γευστική διάσταση με την προσθήκη του καπνιστού χαρακτήρα του μετσοβόνε.


Βελουτέ με γραβιέρα και μαύρη μπίρα
Όταν πολύ απλά και γρήγορα θέλετε να φτιάξετε μια βελούδινη «σούπα» που θα ανοίξει ένα επίσημο δείπνο.


Σουφλέ με ελληνικά τυριά
Φτιάχνουμε απολαυστικά σουφλέ με κεφαλοτύρι και κεφαλογραβιέρα. Με λίγα υλικά και σε λίγο χρόνο θα έχουμε το πιο νόστιμο αποτέλεσμα. Ιδανικό και για το καθημερινό τραπέζι, αλλά και για μια βραδιά στο σπίτι με φίλους.


Σουφλέ με καρότο και πορτοκάλι
Το κλασικό σουφλέ με τυρί γίνεται ακόμη πιο νόστιμο αν του προσθέσουμε καρότα και το αρωματίσουμε με πορτοκάλι.


Τάρτα με 4 τυριά, κρέμα γάλακτος και καρύδια
Μια εύκολη έξτρα τυρένια τάρτα που γίνεται μέχρι να καθαρίσετε τη σαλάτα. Ιδανική για πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό και… τσιμπολόγημα!


Τάρτα με μανιτάρια, σπανάκι, κατσικίσιο τυρί και καπνιστό Μετσόβου
Η καπνιστή γεύση του μετσοβόνε με τα μανιτάρια δίνουν ιδιαίτερο χαρακτήρα σε αυτή την τάρτα που είναι ιδανική και για μπουφέ.


Τάρτα τατέν με καραμελωμένα κρεμμυδάκια και κατσικίσιο τυρί
Μια τάρτα που τα βλέπει… ανάποδα αλλά είναι ένας πολύ νόστιμος τρόπος για να ξεκινήσει… ίσια ένα φιλικό τραπέζωμα.


Φριτάτα με ζυμαρικά, φέτα και γραβιέρα
Θυμίζει μια μακαρονόπιτα της στιγμής, και όχι μια απλή ομελέτα, ειδικά αφού κρύβει μέσα της σπαγγέτι που περίσσεψε, φέτα, γιαούρτι και γραβιέρα.


Ομελέτα φούρνου με μπρόκολο, πατάτες και γραβιέρα
Η ομελέτα φούρνου με μπρόκολο, πατάτες και γραβιέρα ξεπερνά τις προσδοκίες, γιατί εκτός από ένα εύκολο, χορταστικό, με απλά υλικά φαγητό είναι και εξαιρετικά νόστιμο και ελαφρύ!


Μπέργκερ με παναρισμένο κασέρι, πέστο μαϊντανού και ψητά λαχανικά
Ένα μπέργκερ με πρωταγωνιστή ούτε το κρέας, ούτε κάποιο μπιφτέκι οσπρίων, αλλά το τυρί. Το κασέρι πανάρεται, αποκτά μια τέλεια τραγανή κρούστα, ενώ λιώνει εσωτερικά. Λιωμένο τυρί + μπέργκερ = Επιτυχία!


Σπεντζοφάι με κατσικίσιο τυρί στο καρβέλι
Ένας πρωτότυπος τρόπος να σερβίρετε τον κλασικό αυτό μεζέ.


Πίτσα με τυρί κρέμα, σολομό, γαρίδες και κάππαρη
Μια πίτσα με ιδιαίτερο, θαλασσινό χαρακτήρα.


Casatiello ή αλλιώς ψωμί με τυριά και αλλαντικά
Η Μάγκυ Ταμπακάκη μας φτιάχνει ένα πολύ ιδιαίτερο ψωμί σε στρογγυλή φόρμα για κέικ, που με τα ιταλικά τυριά και αλλαντικά που έχει μέσα, θα γίνει ανάρπαστο σε όλη την οικογένεια!


Cacio e pepe rosso (Κάτσιο ε πέπε με ροζ πιπέρι)
«Δεν είναι θέμα συνταγής, είναι θέμα αίσθησης! Το μυστικό εδώ είναι ότι το τυρί γίνεται σάλτσα με έναν συγκεκριμένο τρόπο», έλεγε ο αείμνηστος Φαμπρίτσιο Μπουλιάνι.


Κανελόνια με μανιτάρια, πράσα, σπανάκι και λαδοτύρι
Το πικάντικο λαδοτύρι, απογειώνει αυτά τα ζυμαρικά φούρνου και ταιριάζει τέλεια με τα λαχανικά της συνταγής.


«Τούρτα» με κανελόνια γεμιστά με σπανάκι και ανθότυρο
Οι αρμυρές «τούρτες» είναι εντυπωσιακές και συνήθως μια ωραία εναλλακτική για τα κυριακάτικα τραπεζώματα. Επιλέγουμε σπανάκι και ανθότυρο, βάζουμε όρεξη, μαστοριά και ένα δροσερό λευκό κρασί και ξεκινάμε λοιπόν!


Μίνι τορτιλιόνι με τσένταρ και αρωματικά ψίχουλα ψωμιού
Ένα πολύ εύκολο και γρήγορο πιάτο με ζυμαρικά, τυρί τσένταρ και γάλα. Τα αρωματικά τρίμματα ψωμιού δίνουν έξτρα γεύση. Ένα πιάτο που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.


Κοχύλια με σάλτσα από ελληνικά τυριά
Ζυμαρικά και λιωμένα τυριά, ο τέλειος συνδυασμός για ένα comfort φαγητό. Η σάλτσα από ελληνικά τυριά όπως το βουτυράτο μανούρι θα μιλήσει στην καρδιά μας.

Κουνουπίδι στον φούρνο με 4 τυριά και πέστο λιαστής ντομάτας
Όταν το κουνουπίδι συνδυάζεται με 4 διαφορετικά τυριά και λιαστή ντομάτα, το γευστικό αποτέλεσμα είναι μοναδικό.


Σκαλοπίνια κοτόπουλου πανέ με γέμιση ζαμπόν και τυρί
Ένα φαγητό απλό και νόστιμο που με μια ωραία τηγανιά πατάτες -ή φούρνου- και μια σαλάτα είναι το τέλειο γεύμα.


Κοτόπουλο με πράσα στον φούρνο
Το κοτόπουλο ταιριάζει απόλυτα με τη γλυκύτητα των πράσων, την πλούσια τυρένια σάλτσα και την τραγανή υφή από τα ψίχουλα του ψωμιού. Ένα φαγητό της θαλπωρής.


Χοιρινές μπριζόλες γεμιστές με Μετσοβόνε
Μπορούν οι μπριζόλες να γίνουν ακόμη πιο απολαυστικές; Σαφώς, αρκεί να τις μαρινάρετε με υπομονή και να τους προσθέσετε τα κατάλληλα υλικά, όπως τυρί Μετσοβόνε που τους χαρίζει ακόμα πιο νόστιμη γεύση.