Τι σημαίνει υδροπονία, είναι νόστιμα τα προϊόντα και πόσο παλιά καλλιεργητική πρακτική είναι στην πραγματικότητα;

Ο όρος υδροπονία (hydroponics) προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις ύδωρ και πόνημα και η χρήση της μάλλον ξεκινά πολλούς αιώνες πριν. Μια μορφή της ήταν γνωστή τόσο στους Βαβυλωνίους, που έφτιαξαν τους Κρεμαστούς Κήπους, όσο και στους Αζτέκους με τους Επιπλέοντες Κήπους, ενώ βρίσκουμε την πρώτη δημοσιευμένη εργασία για την καλλιέργεια χερσαίων φυτών χωρίς χώμα στο βιβλίο «Sylva Sylvarum» του Francis Bacon το 1627. Πολύ αργότερα, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αμερικανικά στρατεύματα σε νησιά του Νότιου Ειρηνικού παρήγαγαν τα αναγκαία φρούτα και λαχανικά σε μονάδες υδροπονίας. Το επόμενο μεγάλο βήμα το έκανε η ΝASA, όταν χρηματοδότησε έρευνα παραγωγής προϊόντων στη Σελήνη, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη. Στις μέρες μας η υδροπονία προσελκύει πολλούς καλλιεργητές, δίνοντας ταυτόχρονα πλεονεκτήματα στον καταναλωτή, στους καλλιεργητές και το περιβάλλον.

Τι είναι όμως η υδροπονία; Κάθε καλλιέργεια φυτών που γίνεται εκτός εδάφους, κυρίως σε αδρανές υπόστρωμα, τον χώρο δηλαδή στον οποίο αναπτύσσεται η ρίζα του φυτού αντί του χώματος. Δεν περιέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη του φυτού που παρέχονται μέσω θρεπτικών διαλυμάτων. Σε μια περίοδο αυξανόμενης λειψυδρίας, δίνει λύσεις για το μέλλον της γεωργίας καθώς έτσι επιτυγχάνεται τεράστια εξοικονόμηση νερού και θρεπτικών στοιχείων, ισχυρίζονται οι υποστηρικτές της, όπως και ότι στην υδροπονία προλαμβάνεις, δεν καταστέλλεις. Αυτό μεταφράζεται στο γεγονός ότι σε ένα αδρανές υπόστρωμα απουσιάζουν εχθροί και ασθένειες που αναπτύσσονται στο ριζικό σύστημα και για την παρουσία και προσβολή από έντομα και ακάρεα απαιτείται ένα συστηματικό πρόγραμμα παρακολούθησης, μετρήσεων και δράσεων.

Στο βασικό ερώτημα του καταναλωτή πόσο νόστιμες μπορεί να είναι οι ντομάτες υδροπονίας, η απάντηση που πήραμε είναι η εξής: «Επειδή εξασφαλίζεται η βέλτιστη θρέψη των φυτών, μπορεί να επιτευχθεί η βέλτιστη ποιότητα της κάθε ποικιλίας». Δεκτό, αλλά υπάρχει και ο αντίλογος που λέει ότι σαν το τερουάρ δεν υπάρχει και κανείς δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά της γης και του ήλιου. Μάλλον ισχύουν και τα δύο και η επιλογή είναι πάντοτε δική μας!