Όσο ανοίγει ο καιρός, τόσο περισσότερο θα αποζητούμε ουζομεζεδάκια. Σας προτείνουμε 4 διαφορετικές συνταγές για να συνοδεύσετε το ουζάκι σας.

Γιουβέτσι καβούρι:
45 λεπτά • εύκολο • 4 άτομα

Υλικά:
1 κιλό καβούρια μπλε
2 κουτ. σούπα ε.π. ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπα κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας
1 σφηνάκι ούζο
2 ντομάτες, τριμμένες
300 γρ. κριθαράκι μέτριο
αλάτι, πιπέρι

Για το τελείωμα:

1 κουτ. σούπα μαϊντανό
1 κουτ. σούπα φρέσκο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
ξύσμα από 1/2 λεμόνι
1 κουτ. σούπα ε.π. ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Σε κατσαρόλα που χωράει τα καβούρια σε μια στρώση τα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά και από τις δύο μεριές, μέχρι να πάρουν ένα κόκκινο-πορτοκαλί χρώμα. Αφαιρούμε τα καβούρια και προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε να καεί ελαφρώς και προσθέτουμε το ούζο. Μόλις εξατμιστεί, βάζουμε τις ντομάτες. Συνεχίζουμε ανακατεύοντας μέχρι να απορριφηθούν τα υγρά και ρίχνουμε τα καβούρια.

Συμπληρώνουμε με νερό μέχρι να τα σκεπάσει, αλατίζουμε και βράζουμε για 10΄ σκεπασμένα. Αφαιρούμε τα καβούρια και ρίχνουμε το κριθαράκι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συχνά. Εν τω μεταξύ, αφαιρούμε το πάνω μέρος από τα καβούρια και καθαρίζουμε το πίσω μέρος τους με ένα μικρό κουταλάκι. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τα κρατάμε ζεστά στον φούρνο στους 160°C.

Δοκιμάζουμε το κριθαράκι (εάν χρειαστεί, συμπληρώνουμε λίγο νερό) και μαγειρεύουμε μέχρι να χυλώσει. Αποσύρουμε και προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμύδι, τον μαϊντανό, το ξύσμα λεμονιού και το ελαιόλαδο. Σερβίρουμε με τα καβούρια από πάνω και με φρέσκο πιπέρι.

Λάχανο καπαμάς
1 ώρα και 10 λεπτά • εύκολο • 4-6 άτομα

Υλικά:
μισό λάχανο (περίπου 500 γρ.)
6 κουτ. σούπα ε.π. ελαιόλαδο
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 μικρό πράσο, ψιλοκομμένο (το λευκό και λίγο από το πράσινο μέρος)
1 μέτριο κρεμμύδι, τριμμένο
2 μέτριες προς μεγάλες ντομάτες, τριμμένες
1 κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας
100 ml κρασί λευκό ξηρό
200 ml ζωμό λαχανικών (ή νερό)
1 πρέζα γλυκάνισο, σε σκόνη
χυμό από 1/2 λεμόνι
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Κόβουμε το λάχανο σε 4 κομμάτια κυδωνάτα κρατώντας σε κάθε κομμάτι το κοτσάνι έτσι ώστε να μη χωρίσει και αλατοπιπερώνουμε. Σε τηγάνι με 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά και από τις δύο μεριές, μέχρι να πάρουν ελαφρύ χρώμα.

Αφαιρούμε και βάζουμε σε ταψάκι. Στο ίδιο τηγάνι σοτάρουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο το πράσο και το σκόρδο, στα οποία μόλις μαλακώσουν προσθέτουμε το κρεμμύδι. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να αρχίσει το κρεμμύδι να παίρνει χρώμα και προσθέτουμε τις ντομάτες και τον πελτέ. Συνεχίζουμε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και προσθέτουμε το κρασί. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Συνεχίζουμε μέχρι να μείνουν τα μισά υγρά και ρίχνουμε τον ζωμό και το γλυκάνισο. Μόλις πάρει βράση, αποσύρουμε και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού. Με ένα κουτάλι λούζουμε με τη σάλτσα τα κομμάτια του λάχανου, σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στον φούρνο στους 180°C για 45΄. Σερβίρουμε με ελαιόλαδο και φρέσκο πιπέρι.

Χτυπητή νηστίσιμη
10 λεπτά • εύκολο • για 4-6 άτομα

Υλικά:
300 γρ. αμύγδαλα λευκά
300 γρ. γάλα αμυγδάλου
15 γρ. διατροφική μαγιά
70 γρ. χυμό λεμόνι
10 γρ. αλάτι
1 μικρή σκελίδα σκόρδο
25 γρ. πελτέ ντομάτας
80 γρ. ε.π. ελαιόλαδο
1 πρέζα μπούκοβο

Εκτέλεση:
Μουλιάζουμε αποβραδίς τα αμύγδαλα στο γάλα αμυγδάλου. Την επομένη θα πρέπει να έχουν απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος από το γάλα και να έχουν μαλακώσει ελαφρώς. Τα ρίχνουμε σε μπλέντερ και τα χτυπάμε μαζί με τον χυμό λεμονιού, τη διατροφική μαγιά, το αλάτι και το σκόρδο μέχρι να γίνουν μια πάστα. Ενσωματώνουμε με σπάτουλα τον πελτέ, το ελαιόλαδο και το μπούκοβο.

Θράψαλο πρασοσέλινο
1 ώρα • εύκολο • για 4 άτομα

Υλικά:
3 θράψαλα μέγεθος L
6 κουτ. σούπα ε.π. ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 μεγάλα πράσα, κομμένα καρεδάκι (το λευκό και λίγο από το πράσινο μέρος)
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
2 κοτσάνια σέλερι, κομμένα σε λεπτές φέτες
50 ml κρασί λευκό ξηρό
χυμό από 1 λεμόνι
1 κουτ. σούπα άνηθο, ψιλοκομμένο
150 ml ζωμό λαχανικών
αλάτι, πιπέρι

Για την επικάλυψη:

1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμόνι
2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
1 πρέζα μπούκοβο
1 πρέζα ρίγανη

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τα θράψαλα και ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια τους. Σε κατσαρόλα σοτάρουμε τα πλοκάμια με το μισό ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, μέχρι να απορροφήσουν τα υγρά τους. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ρίχνουμε το πράσο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το σέλερι και αλατοπιπερώνουμε.

Σοτάρουμε ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσουν και σβήνουμε με το κρασί. Συνεχίζουμε μέχρι να απορροφηθεί το κρασί και προσθέτουμε το λεμόνι και τον άνηθο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Γεμίζουμε τα θράψαλα και τα βάζουμε σε ταψάκι. Προσθέτουμε τον ζωμό στο ταψί και αλείφουμε με το μείγμα της επικάλυψης. Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και ψήνουμε στον φούρνο στους 180°C για 35΄-40΄. Ξεσκεπάζουμε και βάζουμε στο γκριλ μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.

Styling: Τζαννής Σιφναίος, Food: Γιάννης Μπουροδήμος, Φωτογραφίες: STUDIO M