Καλοκαίρι σημαίνει διακοπές, χαλάρωση με φίλους, τραπέζια, μπιρίτσες, τσίπουρο, κρασάκι, μεζεδάκια! Δεν είναι λίγες οι φορές που επιλέγουμε να κάνουμε μπάρμπεκιου με φίλους ή με την οικογένεια, σε μικρότερες ή μεγαλύτερες μαζώξεις.
Ό,τι να επιλέξουμε να ψήσουμε στο μπάρμπεκιου, ένα είναι το σίγουρο: οι πατάτες ταιριάζουν με τα πάντα! Και καταλήγουμε να τηγανίζουμε τεράστιες ποσότητες πατάτας για να χορτάσουν όλοι οι παριστάμενοι! Γιατί όσες και να τηγανίσουμε δεν είναι ποτέ αρκετές!

Κλασικές, κομμένες σε σχήματα της αρεσκείας σας
Αυτός είναι ο κλασικός τρόπος που όλοι ξέρουμε. Βέβαια για να πετύχει καλύτερα στο bbq και να ψηθούν σωστά και γρήγορα, καλό είναι να τις κόψετε σε μεγάλα κομμάτια, αλλά σίγουρα ισομερή. Πχ χοντρές ροδέλες για παράδειγμα. Αν επιλέξετε μικρές πατάτες, τότε μπορείτε απλώς να τις κόψετε στη μέση. Για μεγαλύτερες. Υπολογίστε στα 4, στα 6 ή στα 8.

Στο αλουμινόχαρτο, ολόκληρες
Ένας πρακτικός και εύκολος τρόπος να ψήσετε τις πατάτες είναι μέσα στο αλουμινόχαρτο ολόκληρες, όπως κάνουμε και κάποιες φορές στον φούρνο. Ρίχνουμε λίγο αλατάκι, τις τυλίγουμε και υπολογίζουμε να είναι έτοιμες σε 30 λεπτά περίπου. Θέλουν τον χρόνο τους. Γι’ αυτό είναι ενδεχομένως μια ωραία πρόταση να κάνετε μπάρμπεκιου μόνο με πατάτες, Που δεν θα είναι πια συνοδευτικό αλλά θα πηγαίνει προς το κυρίως.
Πώς; Δεν είναι ανάγκη να τις τυλίξετε εντελώς. Μπορείτε να τις βάλετε μέσα στο αλουμινόχαρτο, να τις χαράξετε και να ρίξετε μέσα μπαχαρικά, τυριά ή και αλλαντικά, ώστε να βγουν ακόμα πιο νόστιμες!

Πατάτες-ακορντεόν
Μια κλασική συνταγή που μπορείτε να τη φτιάξετε και στον φούρνο, αλλά γίνεται εξίσου εύκολα και στο μπάρμπεκιου. Για να τις κόψετε θα χρειαστείτε ένα σωστό μαχαίρι ή ένα μαντολίνο καλύτερα, ώστε να πετύχετε το σωστό σχήμα. Πάλι και εδώ μπορείτε να τις πασπαλίσετε με διάφορα μπαχαρικά αλλά και τυριά ώστε να απογειώσετε τη γεύση τους. Και αυτές ψήνονται μέσα στο αλουμινόχαρτο.
Δείτε εδώ πώς να τις φτιάξετε.

Περασμένες σε καλαμάκια για σουβλάκια
Μια πολύ ωραία ιδέα για να ψήσετε τις πατάτες στο μπάρμπεκιου είναι να τις περάσετε σε καλαμάκια για σουβλάκια. Για να ψηθούν σωστά βέβαια και να περαστούν πιο εύκολα, θα ήταν ενδεχομένως προτιμότερο να τις έχετε προβράσει για 10-15 λεπτά, ώστε να έχουν λίγο μαλακώσει. Πώς να τις κόψετε; Είτε σε ροδέλες λεπτές, ώστε να βγουν τραγανές, είτε σε πιο χοντρές φέτες, ώστε να βγει η γεύση τους πιο μεστή.
Αν θέλετε, μπορείτε να φτιάξετε vegan σουβλάκια, περνώντας στα καλαμάκια και άλλα λαχανικά εποχής, όπως κολοκυθάκια, μελιτζάνες, μανιτάρια, ντομάτες ή ντοματάκια, κρεμμύδια, πιπεριές σε διάφορα χρώματα και ό, τι άλλο φανταστείτε.