Τα αποτελέσματα των στατιστικών για τα ποσοστά των τροφίμων που άσκοπα καταλήγουν στα σκουπίδια κάθε χρόνο είναι απογοητευτικά. Σταδιακά όμως δημιουργούνται πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην προσεχή βελτίωση της κατάστασης. Ανάμεσά τους και η δημιουργία σχετικών εφαρμογών.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας είναι συχνά ο καλύτερος σύμμαχός μας στην αντιμετώπιση πληθώρας προβλημάτων στην καθημερινότητά μας. Αναφορικά με το θέμα της σπατάλης των τροφίμων λοιπόν, που έχει αρχίσει και λαμβάνει τεράστιες διατάσεις αποτελώντας σημαντικό παράγοντα αύξησης του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος, έχουν δημιουργηθεί συγκεκριμένες εφαρμογές που πιθανόν να μάς βοηθήσουν να αλλάξουμε μερικές μικρές καθημερινές μας συνήθειες που θα κάνουν τη διαφορά. Ας δούμε λοιπόν μερικές από αυτές για να παραδειγματιστούμε. Ίσως κάτι αντίστοιχο να γίνει και στην Ελλάδα ή αν γίνεται, ακόμα να μην το έχουμε αντιληφθεί…

Food for all
Πρόκειται για μια εφαρμογή μέσω της οποίας ο χρήστης αγοράζει γεύματα τα οποία περίσσεψαν από εστιατόρια και cafe σε Βοστώνη και Νέα Υόρκη με έκπτωση τουλάχιστον 50%. Πληρώνετε μέσω της εφαρμογής, επιλέγετε την ώρα παράδοσης και έχετε βάλει το λιθαράκι σας στην καταπολέμηση της σπατάλης του φαγητού. Δείτε παρακάτω πώς λειτουργεί:

Flashfood
Η εν λόγω εφαρμογή είναι προς το παρόν διαθέσιμη μόνο στον Καναδά και επιτρέπει σε όσους ψωνίζουν χρησιμοποιώντας την να έχουν μεγαλύτερες εκπτώσεις σε τροφές που πλησιάζει η ημερομηνία λήξης τους. Οι δημιουργοί της συνεργάζονται με τοπικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ προκειμένου να πουληθούν οι πλεονάζουσες ποσότητες τροφίμων σε μειωμένες τιμές.

Too Good To Go
Μια εφαρμογή που μοιάζει με την Flashfood και περιλαμβάνει μια ευρεία λίστα από εστιατόρια, cafe, αρτοποιεία και σούπερ μάρκετ που πουλούν ό,τιο δεν έχει πουληθεί ή πλησιάζει η ημερομηνία λήξης του, σε «μαγικές σακούλες» με προκαθορισμένη τιμή. Η μισή ευχαρίστηση είναι να ανοίξεις τη σακούλα και να δεις τα καλούδια που επέλεξε το μαγαζί της γειτονιάς σου για εσένα. Καλό; Είναι από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εφαρμογές στην Ευρώπη και έχει επεκταθεί σε 14 χώρες μέχρι στιγμής.

Transfernation
Μέσω της εφαρμογής, ο χρήστης μπορεί να αποσύρει κάθε περίσσευμα τροφής με ένα απλό κλικ και να είναι σίγουρος ότι θα φτάσει στα χέρια όσων έχουν ανάγκη. Ο οργανισμός που την έχει δημιουργήσει εστιάζει στην αναδιανομή των περισσευμάτων φαγητού από διάφορες εκδηλώσεις, σε ευπαθείς ομάδες με διάφορους τρόπους σε συνεργασία με διάφορα ιδρύματα και φορείς.