Όλοι έχουμε κάποιες στιγμές ανάγκη από κάτι γλυκό. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να φορτωθούμε πολλές θερμίδες. Ειδικά αν δεν συνηθίζουμε τα γλυκά και αν προσέχουμε τη διατροφή μας, μπορούμε να βρούμε νόστιμα γλυκά που δεν είναι τόσο παχυντικά και επομένως μπορούμε να τα καταναλώσουμε με ασφάλεια. Και ειδικά αν τα μοιραστούμε με το ταίρι μας ή τους φίλους μας, οι θερμίδες θα είναι ακόμη λιγότερες.
Σας βρήκαμε 5 επιδόρπια με 300 θερμίδες περίπου ανά μερίδα.

Εύκολο τιραμισού με λίγες θερμίδες

Άλλο ένα ατομικό γλυκάκι με λιγότερες από 300 θερμίδες ανά μερίδα. Είναι μάλιστα αρκετά εύκολο στην παρασκευή του και ιδιαίτερα γευστικό.

Yλικά
3 ασπράδια αυγών
1⁄4 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
1⁄2 φλιτζάνι τυρί κρέμα , σε θερμοκρασία δωματίου
1⁄2 φλιτζάνι δυνατό εσπρέσο (ή 1 φλιτζάνι δυνατό καφέ)
1⁄2 φλιτζάνι λικέρ καφέ,
1/2 πακέτο μπισκότα σαβαγιάρ
1 ουγγιά μαύρη σοκολάτα, ψιλοκομμένη
Σκόνη εσπρέσο ή κακάο (προαιρετικά)

Διαδικασία
Χτυπάμε καλά τα ασπράδια. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα χυυπάμε όλα μαζί για λίγο ακόμα.
Τοποθετούμε το τυρί κρέμα σε ένα μεγάλο μπολ και ρίχνουμε μέσα τα μισά από τα χτυπημένα ασπράδια.
Μόλις ενσωματωθούν πλήρως, ρίχνουμε και τα υπόλοιπα ασπράδια.
Αναμειγνύουμε τον εσπρέσο και το λικέρ καφέ. Βάζουμε μια στρώση από σαβαγιάρ στον πυθμένα 4 ποτηριών κρασιού ή μαρτίνι. Προτού τα βάλουμε τα μουλιάζουμε στο μείγμα του καφέ, ώστε να μαλακώσουν. Στη συνέχεια, μοιράζουμε το μείγμα τυριού κρέμας στα ποτήρια και τα πασπαλίζουμε με τριμμένη σοκολάτα. Αν θέλουμε τα γαρνίρουμε και με λίγο αλεσμένο εσπρέσο ή κακάο σε σκόνη.

Κέικ με βασιλικούς χουρμάδες
Οι βασιλικοί χουρμάδες αποτελούν μια υπερτροφή που θα μπορούσε να αντικαταστήσει τη σοκολάτα σε πολλές παρασκευές, ελαφρύνοντάς τις σε θερμίδες. Σας έχουμε ένα διαφορετικό κέικ με χουρμάδες, ενώ κάθε κομμάτι έχει λιγότερο από 250 θερμίδες (εντάξει δεν είναι και πάρα πολύ λίγο!), είναι νόστιμο και χορταστικό.

Δείτε πώς να το ετοιμάσετε:

Yλικά:
250 γρ. Βασιλικοί χουρμάδες χωρίς κουκούτσια, ψιλοκομμένους
1 1/4 φλιτζάνια νερό
1 μέτριο αχλάδι, ξεφλουδισμένο, χωρίς κουκούτσια και ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
½ φλιτζάνι βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
1/2 φλιτζάνι λευκό αλεύρι ολικής αλέσεως
1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
2 αυγά
1 κουτ. γλυκού βανίλια
1 φλιτζάνι κατεψυγμένη ελαφριά σαντιγί επικάλυψη επιδόρπιου, αποψυγμένη
Φρέσκες φέτες αχλαδιού (προαιρετικά)
Φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)

Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βράζουμε νερό σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε τους ψιλοκομμένους χουρμάδες και το αχλάδι. Τα αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά. Προσθέτουμε τη μαγειρική σόδα, ανακατεύουμε καλά και σβήνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη για 15 λεπτά και στη συνέχεια το αλέθουμε καλά στο μούλτι μέχρι να γίνει μια λεπτή πάστα.
Χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να γίνουν αφράτα. Προσθέτουμε τα αυγά και τη βανίλια και συνεχίζουμε να τα χτυπάμε μέχρι να ενωθούν. Προσθέτουμε και τα δύο αλεύρια, το αλάτι, το μείγμα πουρέ χουρμάδων και το μπέικιν πάουντερ και ανακατέψτε τα μέχρι να ενωθούν καλά.
Αδειάστε το μείγμα στο λαδωμένο ταψί και ψήστε για 35-40 λεπτά μέχρι μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσετε στο κέντρο να βγει καθαρή.
Αφαιρούμε από τον φούρνο. Σερβίρετουμε το κέικ ζεστό με τη σαντιγί και, αν θέλουμε, γαρνίρουμε με φέτες αχλαδιού και φρέσκο μοσχοκάρυδο.
Το φρέσκο μοσχοκάρυδο περιέχει μαγγάνιο και βοηθά στη διάσπαση των λιπών, οπότε αποτελεί ιδανική γαρνιτούρα για ένα επιδόρπιο.

Σε ένα μεσαίο τηγάνι, ρίχνουμε τους χουρμάδες, το νερό και το ψιλοκομμένο αχλάδι. Τα αφήνουμε να βράσουν σε δυνατή φωτιά. Μειώνουμε τη θερμοκρασία και βράζουμε για 12 λεπτά ή μέχρι να πήξει το μείγμα, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Πολτοποιούμε με έναν πολτοποιητή πατάτας ή ένα πιρούνι ή ακόμα και στο μούλτι.

Lava cakes
Κι όμως τα λαχταριστά κέικ με τη σοκολάτα που τρέχει και ρέει στο στόμα μας όταν τα δοκιμάζουμε δεν έχουνε υπερβολικά πολλές θερμίδες! Κάθε μερίδα μετράει 320. Οπότε αν σκεφτούμε ότι μια ολόκληρη σοκολάτα έχει 500-600, είναι σχεδόν το μισό.

Υλικά για 4 κέικ
150 γρ. μαύρη κουβερτούρα (τουλάχιστον 60% κακάο), συν 4 κομμάτια για τα κέντρα του κέικ
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
2 αυγά
2 κρόκοι αυγών
1⁄4 φλιτζάνι ζάχαρη
Πρέζα αλάτι
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1⁄2 κουταλιές της σούπας στιγμιαίο καφέ ή εσπρέσο (προαιρετικά)

Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Bουτυρώνουμε ελαφρά τέσσερα φορμάκια για σουφλέ.
Βάζουμε μερικά φλιτζάνια νερό να βράσουν σε μια μεσαία κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά.
Τοποθετούμε ένα γυάλινο μπολ πάνω από την κατσαρόλα (αλλά χωρίς να ακουμπάει το νερό) και προσθέτουμε τη σοκολάτα και το βούτυρο. Μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να λιώσουν πλήρως τόσο η σοκολάτα όσο και το βούτυρο.
Χτυπάμε τα αυγά, τη ζάχαρη και το αλάτι, μέχρι να έχουμε ένα ανοιχτόχρωμο κίτρινο και παχύρρευστο μείγμα, για περίπου 5 λεπτά.
Ανακατεύουμε το μείγμα της λιωμένης σοκολάτας, το αλεύρι, τη βανίλια και τον στιγμιαίο καφέ, αν χρησιμοποιήσουμε.
Αδειάζουμε το μείγμα στις φόρμες. Στο κέντρο κάθε φόρμας τοποθετούμε ένα μεγάλο κομμάτι σοκολάτας. Ψήνουμε τα κέικ για 8-10 λεπτά, μέχρι να ψηθεί το εξωτερικό μέρος, ενώ το εσωτερικό πρέπει να είναι υγρό.

 

Αχλάδι με σοκολάτα
Το αχλάδι είναι ένα γλυκό φρούτο που ταιριάζει πολύ αρμονικά με τη σοκολάτα. Αντί λοιπόν να το καταναλώσουμε σκέτο μετά το φαγητό, μπορούμε να το περιχύσουμε με λιωμένη σοκολάτα και να το σερβίρουμε ως γλυκό.
Εναλλακτικά μπορείτε να δοκιμάσετε και αυτά τα γλυκά με βάση το αχλάδι.

Stick μπανάνας με επικάλυψη σοκολάτας
Ένα εύκολο, γευστικό και χορταστικό σνακ, με λίγες θερμίδες, που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. Κάθε μερίδα περιέχει 261 θερμίδες.

Υλικά για 6 μερίδες
2 μπανάνες, ξεφλουδισμένες και κομμένες στα τρία
6 μικρά ξυλάκια για παγωτίνια
250 γρ. μαύρη κουβερτούρα , ψιλοκομμένη
2 κουτ. γλυκού λάδι καρύδας
2 κουτ. σούπας τριμμένη καρύδα
2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένα καβουρδισμένα αμύγδαλα
1⁄2 κουταλάκι του γλυκού νιφάδες θαλασσινού αλατιού

Διαδικασία
Στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα. Τοποθετούμε ένα ξυλάκι παγωτού σε κάθε κομμάτι μπανάνας. Τοποθετούμε τα κομμάτια μπανάνας στο ταψί και τα βάζουμε στην κατάψυξη μέχρι να σταθεροποιηθούν, τουλάχιστον 1 ώρα.
Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και προσθέτουμε στη συνέχεια το λάδι καρύδας, ανακατεύοντας τα καλά μέχρι να αναμειχθούν.
Βουτάμε κάθε κομμάτι μπανάνας στη λιωμένη σοκολάτα, ρίχνοντας επιπλέον σοκολάτα για να καλυφθεί.
Πασπαλίζουμε δύο κομμάτια μπανάνας με καρύδα, δύο με καβουρδισμένα αμύγδαλα και 2 με νιφάδες θαλασσινού αλατιού.
Τα βάζουμε στο ψυγείο για να σταθεροποιηθούν για 20 λεπτά.

Δείτε επίσης:
5 γλυκές συνταγές με λεμόνι

Εύκολη συνταγή για ατομικά τιραμισού

Τα πιο εύκολα και γρήγορα γλυκά: τρουφάκια, πουτίγκα, παγωτό και πανακότα!