Κάθε επίσκεψη σε Μουσείο είναι μία ξεχωριστή ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα οτιδήποτε υπάγεται στη σφαίρα του πολιτισμού. Να έρθουμε σε επαφή με το παρελθόν, την ιστορία, τον τόπο και τα αξιοθέατα του. Να εμβαθύνουμε τις γνώσεις μας γύρω από το «σπίτι» ειδικά αν το περιεχόμενο του Μουσείου σχετίζεται με την Ελλάδα και τα προϊόντα της. Στα τελευταία, πρωταγωνίστρια δεν είναι άλλη από την ελιά. Γνωστό από την αρχαιότητα, το ελαιόδεντρο καλλιεργείτο στην Αρχαία Ελλάδα με τις βρώσιμες ελιές και το ελαιόλαδο να αποτελούν προϊόντα υψηλής γαστρονομικής και οικονομικής αξίας. Ένα σύμβολο γεύσης, εξουσίας και επιτυχίας, καθώς στην Κλασική Αθήνα, οι Ολυμπιονίκες στέφονταν με τον κότινο, ένα απλό κλαδί ελιάς ως επιβράβευση της διάκρισης τους. Ελλάδα και Ελιά συμπορεύονται σε ένα μακρύ ταξίδι ιστορίας, το οποίο ξετυλίγεται σε 5 εξειδικευμένα Μουσεία σε όλη τη χώρα.

Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού Σπάρτης
Στο κέντρο της Λακωνίας, μίας από τις πιο σημαντικές και ξακουστές περιοχές παραγωγής ελαιόλαδου στη χώρα, συναντάμε το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού. Στεγασμένο στο χώρο της παλιάς Ηλεκτρικής Εταιρίας, το επιβλητικό Μουσείο της Σπάρτης στοχεύει στο να φωτίσει την άρρηκτη σύνδεση της ελιάς με την ταυτότητα τόσο της χώρας μας όσο και της Μεσογείου ευρύτερα. Οικονομία, υγεία και διατροφή, τέχνη, θρησκεία, λατρεία, τεχνολογία. Η ελιά στον συγκεκριμένο πολιτιστικό χώρο παρουσιάζεται ποικιλοτρόπως και από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Για αυτό, και η εμπειρία που μας προσφέρεται είναι ολιστική. Σε όποιο δωμάτιο του Μουσείου και αν βρεθείτε θα διαπιστώσετε τη συμβολή της ελιάς και του λαδιού στους παραπάνω τομείς ανά εποχή, ενώ θα μάθετε περισσότερα για τη συμβολική της διάσταση σε μυθολογία, θρησκεία, ήθη, έθιμα, τέχνη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ενότητα – αφιέρωμα στη σαπωνοποιία, οικιακή και βιομηχανική. Εξάλλου, για τις παλιές νοικοκυρές το σαπούνι είχε χρώμα πράσινο και βάση την ελιά.
info
Όθωνος Αμαλίας 129, Σπάρτη
Δευτέρα – Κυριακή: 10:00 – 18:00 (Τρίτη κλειστά)

Μουσείο Ελιάς Κυκλάδων
Στον Άνω Πιτροφό της Άνδρου, του δεύτερου μεγαλύτερου και καταπράσινο νησί των Κυκλάδων, μπορούμε να επισκεφτούμε ένα από τα καλύτερα σωζόμενα παλαιά ζωοκίνητα ελαιοτριβεία που έχει μετατραπεί σε επισκέψιμο μουσειακό χώρο. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο πρώην ελαιοτριβείο, καθώς σε αντίθεση με τα περισσότερα των Κυκλάδων η διαδικασία δεν περιοριζόταν σε ένα μικρό χώρο, αλλά κάθε στάδιο είχε και το δικό του δωμάτιο. Ο ιδιοκτήτης, Δημήτρης Χέλμης, ξεναγεί προσωπικά όσους τυχερούς βρεθούν στο ξακουστό λιοτρίβι, παρουσιάζοντας όλα τα στάδια παραγωγής του ελαιόλαδου από τον ζωοκίνητο τρόπο άλεσης της ελιάς μέχρι το χώρο αποθήκευσης.
info
Άνω Πιτροφός, Άνδρος (δίπλα από το εκκλησάκι)
Σάββατο – Δευτέρα: 10:30 – 15:00

Μουσείο Ελιάς και Λαδιού Πηλίου
Στην Άνω Γαζέα, στην πλατεία του σιδηροδρομικού σταθμού συναντάμε το Μουσείο Ελιάς και Λαδιού Πηλίου. Στεγασμένο σε ένα παραδοσιακό οίκημα που τοποθετείται χρονικά στις αρχές του 2οου αιώνα και χτισμένο από τον Ιωάννη Βογιατζή, το Μουσείο περιλαμβάνει αντικείμενα, τα οποία βρέθηκαν στο χώρο όπου λειτουργούσε βιοτεχνία διαλογής, επεξεργασίας και παραγωγής ελαιών. Στο εσωτερικό του κτηρίου υπάρχουν δύο κυρίως χώροι. Στον πρώτο χώρο, στεγάζεται το κυρίως Μουσείο, το οποίο χωρίζεται σε θεματικές ενότητες με γνώμονα τη διαδικασία συλλογής, διαλογής, επεξεργασίας και εμπορίας ελαιών. Στον δεύτερο χώρο, βρίσκεται το σημείο αποθήκευσης του λαδιού με τέσσερα πιθάρια εντοιχισμένα.
info
Πλατεία Σιδηροδρομικού Σταθμού 38500 Άνω Γαζέα Πηλίου
Καθημερινά: 10:30 – 11:00 & 15:30-16:00

Μουσείο Ελαιόλαδου Κέρκυρας
Στον οικισμό Βίστωνα της Κέρκυρας, ο οποίος μετρά λιγότερους από 100 μόνιμους κατοίκους, ανοίγει τις πόρτες του το πιο καινούριο Μουσείο Ελαιόλαδου της χώρας. Τα εγκαίνια του πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Απρίλιο με τον καλαίσθητο και πλήρως εναρμονισμένο με τις απαιτήσεις παρελθόντος και παρόντος να αποτελεί υλοποίηση του οράματος της οικογένειας Κωνσταντή. Δίνοντας έμφαση στη λεπτομέρεια και τη δέουσα προσοχή στην αισθητική, στο Μουσείο μπορούμε να δούμε παλιά εργαλεία παραδοσιακών τρόπων παραγωγής ελαιόλαδου, αντικείμενα καθημερινής χρήσης παλαιών εποχών, ξυλόγλυπτα είδη συνυφασμένα με την παραγωγή ελιάς. Η μουσειολογική μελέτη και η συνδιαμόρφωση του εκθεσιακού χώρου πραγματοποιήθηκε από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
info
Πλατεία Βίστωνα
Δευτέρα – Σάββατο: 9:00 – 18:00 (Κυριακή κλειστά)

Μουσείο Ελιάς και Ελαιόλαδου Θάσου
Απέναντι από την Καβάλα, στο νησί της Θάσου, βρίσκεται το Μουσείο Ελιάς και Ελαιόλαδου που οι κάτοικοι Βορείου Ελλάδος αγαπούν. Με όραμα τη σύνδεση της παραγωγικής διαδικασίας με την ιστορία και πολιτισμού του τόπου, το Μουσείο δημιουργήθηκε δίπλα ακριβώς από το ελαιοτριβείο επιβεβαιώνοντας την πεποίθηση ότι οι γαστρονομικές ρίζες ενός τόπου ταυτίζονται με εκείνες του πολιτισμού. Εκτός από τα παραδοσιακά εργαλεία που χρησιμοποιούνται για το άλεσμα της ελιάς και την παραγωγή του ελαιόλαδου, στο Μουσείο θα βρείτε και μία πλούσια έκθεση φωτογραφίας για την ιστορία της Ελιάς, την σύνδεση με τον ελληνικό πολιτισμό, τους τρόπους ελαιοποίησης.
info
Σκάλα Πρίνου (δίπλα στον Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό Θάσου)
Δευτέρα – Κυριακή: 9:00 – 19:00