Υπάρχουν ορεκτικά που δεν ενθουσιάζουν τους πάντες και κυρίως που δεν αρέσουν σε μερικούς. Κάπου ανάμεσα – τόσο ως πιάτο όσο και ως επιλογή – εμφανίζεται η σαλάτα. Ένα πιάτο που αρέσει σε όλους. Δροσιστική, χορταστική, με στοιχεία από την κουζίνα του κάθε τόπου, η σαλάτα αποτελεί την πιο ασφαλή και συνδυαστική επιλογή για όποιον θέλει να προσφέρει στον ουρανίσκο του κάτι απολαυστικό και στη σιλουέτα του κάτι ελαφρύ. Σήμερα, σας προτείνουμε 5 σαλάτες με ελληνική ταυτότητα που δίνουν γεύση στο καλοκαίρι μας – και όχι μόνο.

Ντάκος
Μπορεί η χαρακτηριστική σαλάτα με παξιμάδι να καθιερώθηκε για λόγους πρακτικούς, καθώς οι μαγείρισσες και νοικοκυρές της Κρήτης δεν είχαν τον απαραίτητο χρόνο για να ζυμώσουν καθημερινά φρέσκο ψωμί, όμως, σήμερα αποτελεί μία από τις πιο λαχταριστές και δροσιστικές επιλογές. Με βάση το παξιμάδι – κλασικό ή χαρουπιού -, την κριθαροκουλούρα, το λαντουριστό, την περασμένη στον τρίφτη ντομάτα και φέτα, την φρέσκια κάπαρη και τις θρεπτικότατες ελιές, ο Ντάκος «ανοίγει» σχεδόν τα περισσότερα ελληνικά τραπέζια.

Χόρτα
Μία εύκολη σαλάτα με φρέσκα υλικά, θρεπτική και αγαπητή ακόμα και σε εκείνους που δεν ενθουσιάζονται με την ιδέα να απολαύσουν σκέτα βλίτα, σέσκουλα και άγρια χόρτα. Η συγκεκριμένη σαλάτα, αγαπημένη των νησιών, αλλά και μία από αυτές που ξεχώρισε το Taste Atlas ανάμεσα στις 50 καλύτερες παγκοσμίως, δημιουργήθηκε ως λύση στην ανάγκη των ανθρώπων στα νησιά να απολαμβάνουν τα προϊόντα παραγωγής τους χωρίς, όμως, να κουράζονται εντός της κουζίνας. Άφθονο λεμόνι και μερικούς ανθούς αλατιού κι ορίστε να φάμε!

Ασκορδουλάκοι
Μία σαλάτα ξεχωριστή, όπως και η ομορφιά της Ελλάδας. Αν έχετε επισκεφτεί την Κρήτη, τότε οι αμφιβληστροειδείς σας γνωρίζουν πολύ καλά την ιδιαίτερη εικόνα και ο ουρανίσκος σας την σπάνια γεύση τους. Ο ασκορδουλάκος είναι ένας κρεμμυδοειδής άγριος βολβός με σπουδαία διατροφική αξία. Αφού πάρει τη γεύση του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου και την οξύτητα του ξυδιού, συνοδευτεί με φρέσκα λαχανικά ή σέσκουλα, η κρητική σαλάτα είναι έτοιμη προς σερβίρισμα και… απολαυστική κατανάλωση.

Χωριάτικη
Δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από το θέμα αυτό. Περιέχοντας όλα εκείνα τα υλικά – συνώνυμο της ελληνικής παράδοσης και κουζίνας, η χωριάτικη σαλάτα θεωρείται από αρκετούς ως το ιερό δισκοπότηρο κάθε ελληνικού τραπεζιού. Μένοντας πιστοί στην κλασική συνταγή, στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας, αρκετοί επιλέγουν να πειραματιστούν τοποθετώντας στη θέση της ντομάτας, ντοματίνια – άνυδρα ή μη -, ντόπιο τυρί – μαλακά τυριά τοπικής προελεύσεως, αλμυρές γαλακτοκομικές επιλογές ή ανθότυρο ως μία πιο ελαφριά εναλλακτική πρόταση αντί φέτας.

Πατατοσαλάτα
Μία σαλάτα που ξύπνα μνήμες νοσταλγίας και αφήνει στις αισθήσεις μία υπέροχη μαμαδίστικη αίσθηση. Παρασκευάζεται με απλά υλικά και πρωταγωνιστή την κλασικά αγαπημένη πατάτα. Η παραδοσιακή της συνταγή περιλαμβάνει βρασμένες πατάτες σε κύβους, χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο, κρεμμύδι ψιλοκομμένο άνηθο, μαϊντανό και νότες γιαουρτιού. Σε πιο σύγχρονες εκδοχές, εκτός από το βασικό υλικό – το οποίο έφερε πριν από μερικούς αιώνες ο Καποδίστριας στην Ελλάδα, όταν ακόμα πρωτεύουσα της χώρας ήταν το Ναύπλιο, θα βρείτε αβγό, πίκλες ή ακόμα και μαγιονέζα.