Τα κρύα Σαββατοκύριακα του χειμώνα προσφέρονται για άραγμα στον καναπέ, δίπλα σε τζάκι-καλοριφέρ-θερμοπομπό και μπροστά στην τηλεόραση για επικούς τηλεμαραθώνιους με απανωτά επεισόδια από τις αγαπημένες μας σειρές. Και επειδή έχουμε έρωτα με την κουζίνα, εκτός από αστυνομικές και ρομαντικές σειρές, βάζουμε στο τηλεοπτικό μενού και σειρές μαγειρικής…

Ψάξαμε λοιπόν και είδαμε πριν από εσάς για εσάς άπειρα επεισόδια, για να καταλήξουμε σε μια λίστα με 5 σειρές, που κάθε γνήσιος foodie πρέπει να δει. Εξηγούμαστε για να μην παρεξηγούμαστε: μιλάμε καθαρά για σειρές μαγειρικής και όχι για διαγωνισμούς ή talent shows.

Chef’s table
Η πρώτη σειρά μαγειρικής – ντοκιμαντέρ του Netflix, που άνοιξε το δρόμο για όλες αυτές τις καλοδουλεμένες σειρές μαγειρικής που βρίσκουμε σήμερα στο δίκτυο. Δεν είναι βέβαια μόνο αυτός ο λόγος που την αναφέρουμε πρώτη. Το Chef’s table είναι μία από τις πιο επιτυχημένες σειρές για foodies, μιας και σε κάθε επεισόδιο παρουσιάζει με μοναδικό τρόπο και από έναν σπουδαίο σεφ, την πορεία του, τις επιτυχίες αλλά και τις αποτυχίες που τον έχουν σημαδέψει και τον έχουν κάνει αυτό που είναι σήμερα και φυσικά τη συμβολή του στη γαστρονομία. Massimo Bottura, Magnus Nilsson, Nancy Silverton και Albert Adrià είναι μόνο μερικά από τα ονόματα που έχουν περάσει από το Chef’s table, που μετράει ήδη 6 κύκλους.

Ugly Delicious
Μια εκπομπή μαγειρικής, που μας μυεί στη φαινομενικά «άσχημη» πλευρά του φαγητού, με επεισόδια γύρω από το street food, τόσο καλογυρισμένα, όμως, που θυμίζουν περισσότερο ντοκιμαντέρ. Ο σεφ David Chang γυρνάει τους δρόμους σε διάφορες χώρες, αναζητώντας την ιστορία πίσω από μερικές από τις διασημότερες street food λιχουδιές και μας μαθαίνει την πραγματική σημασία τους, καθώς και πώς οι επιλογές των σεφ ανά τον κόσμο και των καταναλωτών μπορούν να επηρεάσουν το νόημα τους. Σε κάθε γαστρονομικό ταξίδι τον συνοδεύουν διάσημοι guest stars, όπως σεφ, κωμικοί, food editors και ηθοποιοί.

Part’s Unknown – Η τελευταία σεζόν
Είτε είσαστε από τους φανατικούς της σειράς, είτε για κάποιο περίεργο λόγο δεν έχετε δει ποτέ μέχρι σήμερα τη βραβευμένη σειρά του Anthony Bourdain «Parts Unknown», σίγουρα πρέπει να δείτε την τελευταία της σεζόν, που έχει ξεκινήσει να προβάλλεται από το CNN. Ο διάσημος σεφ, που αυτοκτόνησε τον περασμένο Ιούνιο στο Παρίσι, έχει γράψει ιστορία με τη συγκεκριμένη εκπομπή που στόχο είχε -όπως μαρτυράει και το όνομα της- να μας γνωρίσει ακόμη και τις πιο απομακρυσμένες και άγνωστες πλευρές του πλανήτη, να μας συστήσει τις τοπικές κουζίνες, με τον δικό του μοναδικό αφηγηματικό τρόπο, που έκανε κάθε θεατή να αισθάνεται συνταξιδιώτης του. Μάλιστα, από τα ταξίδια του δεν έλειπε και ένα στην Ελλάδα. Σε αυτόν τον τελευταίο κύκλο, λοιπόν, έχουμε την ευκαιρία να δούμε ένα πλήρως ολοκληρωμένο επεισόδιο με τον Anthony Bourdain, το οποίο είχε γυρίσει στην Κένυα πριν το θάνατο του, ενώ τα υπόλοιπα επεισόδια της σεζόν θα αποτελούν κολάζ από υλικό που είχε συγκεντρωθεί με τον σεφ, με συνεντεύξεις διαφόρων προσκεκλημένων, που θα αναλαμβάνουν το ρόλο του αφηγητή.

Salt Fat Acid Heat
Αλάτι, λίπος, ξινό και θερμότητα είναι τα 4 συστατικά που, όπως μας λέει η σεφ και παρουσιάστρια της εκπομπής Samin Nosrat, μπορούν να απογειώσουν ή να καταστρέψουν ένα φαγητό. Γι’ αυτό και έδωσε το όνομά τους στο βραβευμένο βιβλίο συνταγών της, που κυκλοφόρησε το 2017, αλλά και στη νέα εκπομπή της που ξεκίνησε φέτος. Γιατί αξίζει να το δείτε; Γιατί είναι από τις λίγες -αν όχι η μοναδική- σειρά μαγειρικής που επικεντρώνεται στις γυναίκες σεφ και μαγείρισσες και στα μαγειρικά τους επιτεύγματα. Σε κάθε επεισόδιο η Samin Nosrat μάς συστήνει γυναίκες σεφ αλλά και απλές ντόπιες μαγείρισσες, που μας μυούν στη γαστρονομική παράδοση του τόπου τους, με ένα τρόπο περισσότερο φιλικό και οικείο και όχι τόσο διδακτικό, με την ίδια να ενθουσιάζεται πραγματικά με κάθε τι νέο που γνωρίζει.

The Mind of a chef
Αναρωτιέστε τι συμβαίνει στο μυαλό ενός σεφ; Καθίστε αναπαυτικά στον καναπέ σας και αφήστε τον Anthony Bourdain σε ρόλο αφηγητή να σας τα μάθει όλα, μέσα από τις γευστικές εμπειρίες γνωστών guest chefs. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της εκπομπής είναι ότι σε κάθε κύκλο βλέπουμε και από έναν σεφ, που αναλαμβάνει ρόλο οικοδεσπότη, για να μας συστήσει όμως τις δικές του εμμονές και γευστικές αναμνήσεις. Καθώς τους συνοδεύουμε σε αυτό το ταξίδι, μαθαίνουμε πώς αναπτύσσεται η γεύση, πώς κάθε πιάτο αποτελεί απεικόνιση του χαρακτήρα ενός σεφ και πώς οι γευστικές μνήμες, από την παιδική ηλικία ήδη, καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο ο καθένας τους μαγειρεύει σήμερα.