Αναπάντεχα γευστικά ορεκτικά που γίνονται με τα πράσινα της άνοιξης, τα φρέσκα τυριά και τα αυγά της Ανάστασης.

Αλμυρή πουτίγκα με χριστόψωμο και τυριά που περίσσεψαν
1 ώρα και 15΄ | Εύκολο | Για 6 άτομα

Υλικά

300 γρ. χριστόψωμο που περίσσεψε
750 ml γάλα φρέσκο, πλήρες
100 γρ. κεφαλογραβιέρα, σε κυβάκια
100 γρ. κεφαλοτύρι, σε κυβάκια
50 γρ. κασέρι, σε κυβάκια
100 γρ. φέτα, σε κυβάκια
50 γρ. ελιές μαύρες, κομμένες σε ροδέλες
3 αυγά
1 κουτ. γλυκού θυμάρι φρέσκο
1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο φρέσκο
20 γρ. βούτυρο αγελάδος
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Κόβουμε το χριστόψωμο σε μεγάλους κύβους. Σε μια μεγάλη σαλατιέρα βάζουμε το γάλα χλιαρό με τους κύβους του χριστόψωμου και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 15΄. Στη συνέχεια πολτοποιούμε το μείγμα με ένα πιρούνι για να γίνει χυλός.

Κόβουμε τα τυριά σε κύβους των 2 εκ. και τις ελιές σε ροδέλες. Σπάμε τα 3 αυγά και τα χτυπάμε ελαφρά, τα προσθέτουμε στο ψωμί και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε τους κύβους τυριών, τις ελιές, τα μυρωδικά και ανακατεύουμε ξανά.

Βουτυρώνουμε καλά τη φόρμα που θα χρησιμοποιήσουμε, ρίχνουμε το μείγμα και ψήνουμε για 45΄, μέχρι να ψηθεί καλά και να ροδίσει. Το ξεφορμάρουμε μόλις κρυώσει, αλλιώς ίσως διαλυθεί.


Καραμελωμένα ντοματίνια με αρακά και κρεμμυδάκια εσαλότ
1 ώρα και | Εύκολο | Για 6 άτομα

Υλικά

4 κρεμμύδια εσαλότ, κομμένα στα 4
500 γρ. μικρά ντοματίνια ολόκληρα
100 γρ. αρακά φρέσκο με τον λοβό
2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
2 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
80 ml ε.π. ελαιόλαδο
1 ματσάκι φρέσκο βασιλικό πλατύφυλλο, τα φύλλα
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια στα τέσσερα. Σε ένα πυρίμαχο σκεύος βάζουμε τα ντοματίνια και τον αρακά γύρω-γύρω και τα κρεμμύδια στη μέση. Προσθέτουμε το σκόρδο, το ξίδι και το λάδι, λίγο αλάτι και πιπέρι.

Βάζουμε το σκεύος στον φούρνο για περίπου 30΄-40΄, μέχρι να δούμε ότι τα κρεμμύδια αρχίζουν να μαυρίζουν στις άκρες. Βγάζουμε το σκεύος από τον φούρνο και προσθέτουμε από πάνω τα φύλλα βασιλικού.

Σερβίρουμε ως ζεστή σαλάτα ή ως συνοδευτικό με τα πασχαλινά μας κρέατα.


Πατατοσαλάτα με αγκινάρες, φρέσκα μυρωδικά, αυγά, κάππαρη και ελιές
45 λεπτά | Εύκολο | Για 4 άτομα

Υλικά

500 γρ. πατάτες κατάλληλες για βράσιμο, με τη φλούδα
1 λεμόνι, τον χυμό
5 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
50 γρ. ελιές Καλαμών, χωρίς κουκούτσι
6 αγκινάρες συντηρημένες σε λάδι, κομμένες στα 4
2 κουτ. σούπας κάππαρη
1 ματσάκι φρέσκο άνηθο, ψιλοκομμένο
1 ματσάκι σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
4 πασχαλινά αυγά, καθαρισμένα, κομμένα στα 4
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Διαδικασία
Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό ρίχνουμε τις πατάτες. Μόλις πάρουν βράση, τις μαγειρεύουμε για 25΄. Για να δούμε αν έχουν βράσει, τρυπάμε ελαφρά μία πατάτα στο κέντρο της με ένα πιρούνι ή μαχαιράκι. Θα πρέπει να γλιστράει εύκολα. Δεν τις τρυπάμε συνέχεια για να μην πάρουν νερό μέσα. Τις στραγγίζουμε σε σουρωτήρι. Μόλις κρυώσουν ελαφρώς και μπορούμε να τις πιάσουμε χωρίς να καιγόμαστε, τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Τις ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ σερβιρίσματος.

Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τον χυμό λεμονιού, 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, αλατοπίπερο και το ρίχνουμε στις πατάτες. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τις ελιές, τις αγκινάρες και την κάππαρη για 2΄. Ρίχνουμε το περιεχόμενο του σκεύους στις πατάτες. Ψιλοκόβουμε τον άνηθο, το σχοινόπρασο και τα κρεμμυδάκια και τα προσθέτουμε στις πατάτες. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί προσεκτικά. Προσθέτουμε τα αυγά, αλατοπιπερώνουμε αν χρειαστεί και σερβίρουμε αμέσως.

Πράσινη πασχαλινή σαλάτα με dressing αβοκάντο
45 λεπτα | Εύκολο | Για 6-8 άτομα

Υλικά

10-12 φύλλα μαρούλι
1 ματσάκι άγρια ρόκα
200 γρ. φύλλα σπανάκι baby
1 ματσάκι από μυρώνια και καυκαλήθρες, χοντροκομμένα
1/2 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
2 μικρά κολοκύθια, σε πολύ λεπτές φέτες
4-5 ραπανάκια, σε λεπτές φέτες
4 σπαράγγια ωμά, κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες διαγώνια
4 αγκινάρες συντηρημένες σε λάδι, κομμένες στα 4
2 κουτ. γλυκού σπόρους chia
Για το dressing
180 γρ. αβοκάντο
40 ml χυμό λεμονιού
70 ml αγουρέλαιο
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Διαδικασία

Αφαιρούμε το χοντρό κεντρικό κοτσάνι των φύλλων μαρουλιού και το κόβουμε σε χοντρά κομμάτια. Τη ρόκα την αφήνουμε ολόκληρη ή τη χοντροκόβουμε.

Dressing
: Βάζουμε όλα τα υλικά στο μούλτι μαζί με αλατοπίπερο και τα πολτοποιούμε καλά. Αφήνουμε στην άκρη.

Βάζουμε όλα τα υλικά της σαλάτας σε ένα μπολ, εκτός από τους σπόρους chia. Προσθέτουμε λίγο από το dressing που ετοιμάσαμε και ανακατεύουμε απαλά με τα χέρια. Προσθέτουμε τους σπόρους chia και ανακατεύουμε απαλά. Σερβίρουμε σε σαλατιέρα ή πιατέλα.

Τηγανητές αγκινάρες με καυκαλήθρες, μυρώνια και φρέσκα κρεμμυδάκια
35 λεπτά | Εύκολο | Για 4 άτομα

Υλικά

4 τρυφερές αγκινάρες
2 λεμόνια, τον χυμό και ξύσμα από το 1
4 κουτ.σούπας ε.π. ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
200 ml ζωμό κοτόπουλου, σπιτικό ή ψυγείου
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε λεπτές ροδέλες
1/2 ματσάκι μυρώνια, ψιλοκομμένα
1/2 ματσάκι καυκαλήθρες, ψιλοκομμένες
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Διαδικασία
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες. Τις βουτάμε αμέσως σε ένα μεγάλο μπολ με νερό και τον χυμό από το 1 λεμόνι για να μη μαυρίσουν. Τις κόβουμε κατά μήκος, πρώτα στη μέση, έπειτα σε τέταρτα και κάθε τέταρτο σε 2 ή 3 φέτες.

Βάζουμε το λάδι σε ένα μεγάλο καυτό τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το σκόρδο, σοτάρουμε για μισό λεπτό να βγάλει το άρωμά του αλλά χωρίς να καεί και ρίχνουμε τις αγκινάρες, στραγγισμένες καλά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και σοτάρουμε για 2΄-3΄.

Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και σβήνουμε με τον ζωμό. Προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι, κλείνουμε το τηγάνι με το καπάκι και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 10΄-15΄, μέχρι να μαλακώσουν οι αγκινάρες. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζωμό επιπλέον, ώστε να μη στεγνώσουν τελείως.

Όταν είναι έτοιμες, βάζουμε τα μυρώνια, τις καυκαλήθρες, τον χυμό του δεύτερου λεμονιού, το ξύσμα και αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά. Αφήνουμε να σταθούν για 15΄ για να αναμειχθούν οι γεύσεις και σερβίρουμε τις αγκινάρες μας ζεστές.

Τάρτα μαγειρίτσας με γραβιέρα Νάξου
1 ώρα και 10 λεπτά | Εύκολο | Για 6-8 άτομα

Υλικά

Για τη ζύμη
140 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου, σε κύβους
1 κρόκο από μεγάλο αυγό, σε θερμοκρασία δωματίου
170 γρ. αλεύρι
1/3 κουτ. γλυκού αλάτι

Για τη γέμιση
650 γρ. μαγειρίτσα του Μεγ. Σαββάτου, με εντόσθια ή vegetarian με μανιτάρια
280 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
1 κουτ. σούπας μπράντι
2 αυγά
80 γρ. γραβιέρα Νάξου, τριμμένη
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Ζύμη: Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τον κρόκο και 1 κουτ. γλυκού νερό μέχρι να ενωθούν. Ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1΄, μέχρι ίσα-ίσα να γίνει μια σφιχτή ζύμη. Τη βάζουμε στην ταρτιέρα και την απλώνουμε με τα δάχτυλά μας έτσι ώστε να καλύψουμε τον πάτο και τα τοιχώματα. Την αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
Γέμιση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Στραγγίζουμε καλά τη μαγειρίτσα που μας έχει απομείνει από την προηγουμένη.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος, το μπράντι, τα αυγά και αλατοπίπερο. Βγάζουμε την τάρτα από το ψυγείο και απλώνουμε μέσα τη μαγειρίτσα μας. Από πάνω πασπαλίζουμε ομοιόμορφα τη γραβιέρα.
Περιχύνουμε με το μείγμα της κρέμας και ψήνουμε για 30΄-40΄, μέχρι να ψηθεί καλά η βάση και να ροδίσει η επιφάνεια. Σερβίρεται ζεστή.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση, Food styling: Μάκης Γεωργιάδης, Φωτογραφίες: Studio M