Το να διαλέγετε εποχιακά φρούτα και λαχανικά είναι η καλύτερη επιλογή που μπορείτε να κάνετε για τη διατροφή σας. Είναι φρέσκα, εύγευστα και συνήθως, πιο οικονομικά απ’ ότι εκείνα που καλλιεργούνται σε εποχή που καλλιεργούνται εκτός εποχής. Τα παρακάτω επτά φρούτα και λαχανικά θα τα βρείτε κυρίως τους χειμερινούς μήνες και ταιριάζουν με πολλές συνταγές.

Λαχανικά

Κουνουπίδι
Πολλοί συνδυάζουν τη βιταμίνη C με φρούτα όπως τα πορτοκάλια, όμως και τα κουνουπίδια έχουν άφθονη. Τελευτα ία, το βλέπουμε πολύ και σε vegan συνταγές να λειτουργεί ως «κρέας» καθώς γίνεται ιδιαίτερα γευστικό ως ψητό και μπορείτε να το μαγειρέψετε με πάρα πολλούς τρόπους.

 

Παντζάρια
Αυτά τα ριζώδη λαχανικά είναι άκρως γευστικά και μπορούν να ενταχθούν σε πολλές συνταγές. Έχουν το χρώμα του ρουμπινιού και είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά όπως: ποτάσιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β αλλά και μαγνήσιο. Είναι τέλεια για σαλάτες και το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τα κόψετε σε κομμάτια και να προσθέσετε ελαιόλαδο και μπαλσάμικο. Επίσης, το παντζάρι είναι πολύ καλή προσθήκη σε ένα smoothie λαχανικών.

Λαχανάκια Βρυξελλών
Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι τα μακρινά ξαδέλφια του μπρόκολου και θυμίζουν μικροσκοπικά λάχανα. Όμως, μην αφήσετε το μέγεθός τους να σας ξεγελάσει. Τα λαχανάκια αποτελούν μία υπετροφή της φύσης καθώς διαθέτουν πολλά θρεπτικά συστατικά. Ένας απολαυστικός τρόπος να τα φάτε είναι ως σνακ. Αφού τα καθαρίσετε προσθέστε λίγο έλαιο αβοκάντο και αλάτι και βάλτε τα σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Βάλτε τα σε προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά και θα έχετε ένα γευστικό και θρεπτικό σνακ.

Kale
Το γνωστό kale φαίνεται να μπήκαν μόλις πριν μερικά χρόνια στη ζωή μας. Έχει αποθεωθεί για τις ιδιότητές του και είναι ένα άκρως θρεπτικό φυλλώδες λαχανικό. Το kale μπορεί να συμπεριληφθεί σε ένα smoothie λαχανικών ή να είναι μέρος μίας πράσινης, θρεπτικής σαλάτας.
Άλλα λαχανικά εποχής είναι: Σέλινο, καρότο, κρεμμύδι, λάχανο, μπρόκολο, αγκινάρες, σπανάκι, σέσκουλο και κολοκύθα.

Φρούτα

Εσπεριδοειδή
Αν λατρεύετε τα πορτοκάλια, τα σαγκουίνι, τα γκρέιπ-φρουτ και τα μανταρίνια, τώρα είναι η εποχή τους. Τα εσπεριδοειδή είναι από τα αγαπημένα χειμερινά φρούτα ενώ είναι μικροί «χαμαιλέοντες» καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αλμυρές και γλυκές συνταγές. Έχουν πολλές βιταμίνες και είναι αγαπημένη βάση για smoothies φρούτων.

Κουμκουάτ
Η εποχή συγκομιδής είναι από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο και πρόκειται για ένα φρούτο που μπορούμε να το συναντήσουμε από γαρνιτούρα σε cocktail, έως γλυκό του κουταλιού. Επίσης, γίνεται πολύ νόστιμη μαρμελάδα, ενώ μπορεί να συνοδεύσει και τις αγαπημένες σας πράσινες σαλάτες. Αν θέλετε να το φάτε σκέτο, τότε τρίψτε ελαφρά το κουμκουάτ ανάμεσα στα δάχτυλά σας ώστε να ενισχυθεί η γλυκιά του γεύση.

Ρόδι
Τα ρόδια είναι ένα άκρως γιορτινό φρούτο, όμως μπορείτε να το βρείτε καθ΄όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Ο μόνος λόγος που μπορεί να αποθαρρύνει κάποιον να απολαύσει τους γλυκούς σπόρους του είναι η διαδικασία αφαίρεσής τους. Όμως, αν κόψετε το ρόδι σε μικρά κομμάτια, μπορούν να αφαιρεθούν πολύ γρήγορα. Όπως και τα εσπεριδοειδή, το ρόδι ταιριάζει σε σαλάτες, αλμυρές και γλυκές συνταγές. Επιπλέον, οι σπόροι του μπορούν να προστεθούν στα δημητριακά, τη βρώμη ή κάποιο θρεπτικό bowl με φρούτα που έχετε ετοιμάσει.
Άλλα φρούτα εποχής είναι: Μήλο, αχλάδι, ακτινίδιο.