Το καθημερινό μαγείρεμα είναι ενίοτε βάσανο και όλοι ψάχνουμε εύκολους και γρήγορους τρόπους για να τα προλάβουμε όλα. Μερικές φορές ωστόσο από τη βιασύνη μας κάνουμε βιαστικά λάθη, τα οποία αντί να μας διευκολύνουν τη ζωή, τελικά βάζουν τρικλοποδιές στο πρόγραμμά μας και μπορεί στο τέλος να έχουμε το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Σας έχουμε συγκεντρώσει πιθανά κλασικά λάθη που λίγο πολύ όλοι κάνουμε και έχουν αντίκτυπο στις συνταγές μας:

Δεν προθερμαίνουμε
Και ποιος δεν έχει βάλει να ψήσει κάτι χωρίς να έχει προθερμάνει τον φούρνο; όλοι το έχουμε κάνει γιατί βιαζόμαστε να ξεκινήσουμε τη διαδικασία του μαγειρέματος ώστε το φαγητό να είναι έτοιμο πιο σύντομα. Κάτι τέτοιο τελικά δεν συμβαίνει διότι αν βάλουμε να ψηθεί ένα φαγητό ή ένα γλυκό σε κρύο φούρνο, θα πάρει περισσότερο χρόνο για να είναι έτοιμο, ενώ ρισκάρουμε να μη μαγειρευτεί ομοιόμορφα! Οπότε νομίζοντας ότι γλιτώνουμε χρόνο, στην πραγματικότητα θα τον φάμε όταν θα αναρωτιόμαστε αν πρέπει ή όχι να βγάλουμε το ταψί από τον φούρνο ενώ παράλληλα ρισκάρουμε και την ποιότητα του πιάτου.
Το ίδιο συμβαίνει και με το τηγάνι. Πρέπει να προθερμάνουμε προτού το χρησιμοποιήσουμε. Εδώ ωστόσο, πρέπει να προσέξουμε μην κάψει πολύ το λάδι και αρχίζει να βγάζει καπνούς! Έτσι και επικίνδυνο για κανένα ατύχημα είναι αλλά και μπορεί να καταστρέψει ολοσχερώς όλα τα αντιοξειδωτικά που έχουν τα τρόφιμα.

Ρίχνουμε όλα τα υλικά της συνταγής μαζί
Η βιασύνη δεν είναι καλός σύντροφος. Αν ρίχνουμε όλα τα υλικά της συνταγής στην κατσαρόλα μας εξ αρχής, με αποτέλεσμα να την παραγεμίζουμε, δεν θα έχουμε ένα ομοιόμορφο μαγείρεμα, ενώ παράλληλα θα χάσουμε και από την υφή και την τραγανότητα που αναζητούμε σε κάποιες συνταγές. Το ιδανικό είναι να προσθέτουμε τα υλικά στο σκεύος σταδιακά, ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή γεύση και υφή.

Ρίχνουμε περισσότερο αλεύρι απ’ό,τι χρειάζεται
Ποιος είναι ο ιδανικός τρόπος να ρίξετε αλεύρι στις συνταγές σας; Αν έχετε την τάση να βουτάτε τον δοσομετρητή μέσα στη συσκευασία από το αλεύρι και να τον γεμίζετε ασφυκτικά, τότε υπάρχει το ρίσκο να βάλετε παραπάνω ποσότητα από ό,τι χρειάζεται, με αποτέλεσμα να χαλάμε την υφή των αρτοσκευασμάτων.

Υπερβολικό ανακάτεμα
Αν έχετε την τάση να είστε από πάνω από την κατσαρόλα και να ανακατεύετε συνεχώς το φαγητό, θεωρώντας ότι έτσι θα μαγειρευτεί πιο εύκολα, τότε κάνετε λάθος. Το πολύ ανακάτεμα κάνει κακό. Μπορεί να μας στερήσει γεύση από το τελικό αποτέλεσμα ενώ παράλληλα, το υπερβολικό ανακάτεμα διαλύει τις τροφές και έχει αντίκτυπο στην υφή αλλά και την εμφάνιση του φαγητού, αν αυτό βέβαια είναι κάτι που μας ενδιαφέρει.

Δεν αφήνουμε το κρέας να «ξεκουραστεί»
Όταν ο μαγειρικός μας χρόνος είναι οριακός για το σερβίρισμα δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήσουμε το κρέας να ξεκουραστεί. Ωστόσο, αν το κόψουμε χωρίς να το αφήσουμε λίγο, τότε το αποτέλεσμα θα είναι λιγότερο γευστικό και σίγουρα στεγνό, καθώς όλα τα υγρά του, αντί να απορροφηθούν στο εσωτερικό του, θα καταλήξουν στην επιφάνεια κοπής και θα χαθούν. Για τα μικρά κομμάτια κρέατος, χρειαζόμαστε 5-10 λεπτά ξεκούραση, ενώ για μεγαλύτερα (πχ μια ολόκληρη γαλοπούλα) πάνω από 20 λεπτά.

Πλένουμε το κρέας και το κοτόπουλο πριν το μαγείρεμα
Όλοι έχουμε αυτή τη συνήθεια γιατί φοβόμαστε τις ασθένειες που συνδέονται με το ωμό κρέας. Ωστόσο, όταν πλένουμε το κρέας ρισκάρουμε αρκετά. Αν δεν είμαστε σχολαστικά προσεκτικοί, ρισκάρουμε να εκσφεντονιστούν κατά το πλύσιμο βακτήρια του κρέατος στην επιφάνεια γύρω από τον νεροχύτη. Για να το μειώσουμε τον κίνδυνο, είτε δεν πλένουμε το κρέας (το μαγείρεμα σκοτώνει τα βακτήρια) είτε είμαστε υπερβολικά σχολαστικοί στο καθάρισμα των γύρω επιφανειών στη συνέχεια.

Λάθος χρήση των αντικολλητικών σκευών
Τα αντικολλητικά σκεύη μάς διευκολύνουν τη ζωή αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί κατά τη χρήση τους. Να διαβάζουμε προσεκτικά τις οδηγίες που έχουν δωθεί από τον κατασκευαστή, ειδικά όσον αφορά τις θερμοκρασίες μαγειρέματος. Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να καταστούν βλαβερές για τον οργανισμό μας καθώς σε αυτές τα αντικολλητικά σκεύη είναι πιθανό να απελευθερώσουν μια επικίνδυνη ουσία υπό μορφή καπνού. Παράλληλα, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στα εργαλεία μας. Τα μεταλλικά εργαλεία διαβρώνουν τα σκεύη μας και τα κάνουν ακατάλληλα προς χρήση.

Προσοχή στα πυρέξ
Τα πυρέξ είναι όμορφα και πρακτικά σκεύη για πολλές συνταγές όπως πχ σουφλέ, κρέπες, παστίτσιο… Αλλά και εδώ πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τις οδηγίες του κατασκευαστή για το πώς να τα χρησιμοποιήσουμε σωστά στον φούρνο μας. Αν τα βάλουμε στην πάνω σκάλα του φούρνου, στο σημείο όπου αναπτύσσεται πολύ ζέστη, ρισκάρουμε να σπάσουν και αυτό είναι κάτι που δεν το θέλουμε!

Ανακατέυουμε υπερβολικά τη ζύμη για τα αρτοσκευάσματα
Όταν φτιάχνουμε ένα αρτοσκεύασμα πρέπει πάντα να ακολουθούμε τη συνταγή που έχουμε. Αν χρησιμοποιούμε μίξερ, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ώστε να μην αρχίσουμε να ανακατεύομουμε το μείγμα για περισσότερο από ό,τι χρειάζεται, καθώς θα δημιουργηθεί μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε γλουτένη, κάτι που θα το κάνει πιο πυκνό σε υφή και πιο δύσπεπτο για τον οργανισμό μας.