Μετά από κάθε υπέροχο δείπνο με τους φίλους σας έρχεται μία μεγάλη ερώτηση – πρόκληση: «Να φάω γλυκό»; Στη θεωρία λέτε «όχι», όμως είναι πολύ δύσκολο να επιμείνετε σε αυτό όταν το επιδόρπιο καταφτάνει στο τραπέζι, σωστά;

Υπάρχει σωστή ώρα για γλυκό;
Και όμως, όσο νωρίτερα φάτε το γλυκό, τόσο το καλύτερο για την πέψη σας. Μετά το δείπνο μπορεί να φαίνεται πολύ δελεαστικό ένα ταρτάκι ή ένα κομμάτι από την πάστα σοκολάτας, όμως μπορεί να έρθει μαζί με αρκετά θέματα όπως η γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση, καούρες, ακόμα και να επηρεάσει τον ύπνο σας αν καταναλωθεί πολύ κοντά στην ώρα που ξαπλώνετε.

Χρειάζονται περίπου δύο ώρες για τη χώνεψη των υδατανθράκων, όπως το ψωμί και τα μακαρόνια, μετά από ένα γεύμα. Αν προσθέσετε σε αυτό τα λιπαρά και την πρωτεΐνη από τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τότε αυξάνεται και η ώρα που χρειάζεται το πεπτικό σύστημα. Τα περισσότερα γλυκά άλλωστε, περιέχουν υψηλά επίπεδα από κακά λιπαρά και υδατάνθρακες που γι’ αυτό οφείλεται η προσθήκη ζάχαρης, το αλεύρι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Επιπλέον, όσο νωρίτερα το καταναλώσετε σίγουρα θα «κάψετε» περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας, από ότι αν το φάτε το βράδυ μετά το δείπνο.

Όμως, αποφύγετε να φάτε το γλυκό με άδειο στομάχι καθώς ο οργανισμός θα απορροφήσει γρηγορότερα τη ζάχαρη και αυτό θα οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση της γλυκόζης και ακόμα μεγαλύτερη πτώση της μερικές ώρες μετά. Αν, λοιπόν, φάτε το γλυκό μετά το μεσημεριανό, τότε το ισορροπημένο γεύμα θα σας επιτρέψει να επωφεληθείτε από τα θρεπτικά συστατικά του και να σταθεροποιηθεί καλύτερα το σάκχαρο.

Colorful table with sweets and goodies for the wedding party reception, decoration dessert table. Delicious sweets on candy buffet. Dessert table for a party. cakes, cupcakes

Γιατί να πείτε «ναι» στο γλυκό κατά τη διάρκεια της ημέρας
Το γλυκό είναι αναπόσπαστο μέρος της κουλτούρας μας. Τρώμε γλυκό σε γιορτές, γενέθλια, όταν θέλουμε να μοιραστούμε καλά νέα ή απλά όταν έχουμε μία δύσκολη μέρα. Έτσι, δεν είναι πάντα εύκολο να πούμε «όχι» σε ένα λαχταριστό κομμάτι τούρτας ή πάστας.

Είναι, όμως, καλύτερο να φάτε εκείνη τη μερίδα γλυκού όταν σας την προσφέρουν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν την αρνηθείτε και τη σκέφτεστε καθ’ όλη τη διάρκειά της, είναι πολύ πιθανό να καταναλώσετε μεγαλύτερες ποσότητες το βράδυ που θα είστε σπίτι και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τα προβλήματα πέψης (βλ. παραπάνω) αλλά και τις ενοχές σας.

Είναι καλύτερο να υποκύψετε εκείνη την ώρα σε μία ατασθαλία παρά να τη σκέφτεστε μετά όλη την ημέρα. Άλλωστε, μερικές φορές το να υποκύπτουμε στις λιγούρες μας είναι ένας καλός τρόπος να διατηρήσουμε μία ισορροπημένη διατροφή γιατί δεν απαρνούμαστε, ή στερούμαστε, το φαγητό και υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να διατηρήσουμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Ο κανόνας των 20λεπτών
Μετά την έναρξη ενός γεύματος, χρειάζονται περίπου 20 λεπτά ώστε να επέλθει η αίσθηση κορεσμού. Έτσι, αν δεν είστε σίγουροι πως θέλετε να φάτε αυτό το κομμάτι γλυκού, καλύτερα να περιμένετε περίπου 20 λεπτά μετά το γεύμα και να δείτε τότε πώς νιώθετε.

Όμως, γιατί υπάρχει πάντα ο «χώρος» για το γλυκό;
Ακόμα κι αν έχουν περάσει τα 20 λεπτά και νιώθουμε χορτάτοι, πάντα υπάρχει λίγος ακόμα «χώρος» για το γλυκό. Ο λόγος είναι πως υπάρχουν δύο μονοπάτια που ελέγχουν την πρόσληψη της τροφής μας. Το πρώτο μονοπάτι έχει να κάνει με την αίσθηση της πείνας και το δεύτερο με την ηδονική αίσθηση του φαγητού.

Αυτό σημαίνει πως η κατανάλωση τροφής δεν είναι μόνο βιολογική μας ανάγκη, αλλά και μία απόλαυση. Έτσι, ακόμα κι αν νιώθουμε χορτάτοι, η ευχαρίστηση που μας προσφέρει ένα φρέσκο γλυκό φαίνεται πως νικά και έτσι, λέμε «ναι» σε ένα κομμάτι από μία λαχταριστή πάστα ή μία μπάλα παγωτού.