Το στιφάδο είναι ένα από τα αγαπημένα μας Κυριακάτικα φαγητά, που μας αρέσει να μοιραζόμαστε με όλη την οικογένεια παρούσα. Φτιάχνεται συνήθως με μοσχάρι και τα μικροσκοπικά κρεμμυδάκια, που δίνουν αυτή την ξεχωριστή γλύκα στο φαγητό, τα κοκκάρια. Υπάρχουν, όμως, και συνταγές με αγριογούρουνο, με λαγό ή κουνέλι, αλλά και με κόκορα, κοτόπουλο ή ψάρι, ακόμα και με θαλασσινά.

Η λέξη στιφάδο προέρχεται από την ιταλική stufato, που αναφέρεται στο παραδοσιακό αργό μαγείρεμα πάνω στη stufa, στη στόφα, δηλαδή στην ξυλόσομπα. Γι’ αυτό και η εκτέλεση της συνταγής προϋποθέτει σιγανή φωτιά και αργό μαγείρεμα, για να μαλακώσει το κρέας και να λιώνει στο κόψιμο με το πιρούνι.

Αν η ιδέα του να καθαρίσετε πολλά μικρά κρεμμυδάκια σας αποθαρρύνει, τότε να έχετε υπόψη ότι στο εμπόριο υπάρχουν και καθαρισμένα και κατεψυγμένα, έτοιμα προς χρήση, που μας λύνουν τα χέρια, αφού δεν χρειάζονται ξεπάγωμα.

Ακολουθούν συνταγές για όλα τα γούστα, από κλασικές με μοσχάρι μέχρι κατάλληλες και για vegetarians ή vegans.

Μοσχαράκι στιφάδο
Η κλασική συνταγή για στιφάδο με μπόλικα κρεμμυδάκια και πλούσια, αρωματική σάλτσα ντομάτας. Ταιριάζει απόλυτα στο κυριακάτικο τραπέζι και είναι πάντα ένα ευπρόσδεκτο πιάτο.


Μοσχαράκι στιφάδο με κανέλα, γαρίφαλο και μπαχάρι
Ταιριάζει απόλυτα στο κυριακάτικο τραπέζι και είναι πάντα ένα ευπρόσδεκτο πιάτο.


Σοφιγάδο λευκαδίτικο
Μην μπερδευτείτε με το φαγητό φούρνου που φτιάχνουν στην Κρήτη με λογιών λογιών λαχανικά και μοιάζει κάπως με το μπριάμ, ούτε με το σοφιγάδο της Κεφαλονιάς, το οποίο είναι ένα κρέας με πατάτες. Το σοφιγάδο της Λευκάδας είναι ένα κρέας (κυρίως αρνί ή κατσίκι) με γλυκόξινη γεύση, που γίνεται με μπόλικο κρεμμύδι, πετιμέζι και κυδώνια. Λέγεται δε ότι το φαγητό αυτό είναι γνωστό στο νησί από την εποχή της Ενετοκρατίας.


Αγιορείτικο παπά γιαχνί
Λέγεται ότι η συνταγή για το γιαχνί του παπά προήλθε από τα μοναστήρια του Αγίου Όρους. Μαγειρεύεται συνήθως με αρνάκι, αλλά στο ρεπερτόριο της πολίτικης κουζίνας το βρίσκουμε και με μοσχάρι.

Οσομπούκο στο φούρνο με κρεμμυδάκια
Οσομπούκο στα ιταλικά θα πει κόκαλο με τρύπα και πρόκειται για ένα από τα πιο νόστιμα κομμάτια του μοσχαριού. Πρόκειται για μοσχαρίσιο κότσι. Το κόκαλο στο κέντρο του με το μελωμένο μεδούλι πλαισιώνεται από τρυφερά κομμάτια κρέατος. Θέλει ώρες μαγείρεμα, αλλά το τελικό αποτέλεσμα του πιάτου σε αποζημιώνει με το παραπάνω.


Αγριογούρουνο στιφάδο
Ένα μοναδικά γευστικό πιάτο, που ταιριάζει γάντι στο κυριακάτικο ή εορταστικό τραπέζι.


Αγριογούρουνο στιφάδο στη γάστρα με σφολιάτα
Μια διαφορετική συνταγή με αγριογούρουνο που μαρινάρεται, σιγοψήνεται στη γάστρα και κλείνεται σε τραγανή σφολιάτα. Ένα εντυπωσιακό πιάτο για το κυριακάτικο ή το γιορτινό τραπέζι.


Στιφάδο με κοτόπουλο και μαυροδάφνη
Ζουμερό κοτόπουλο και γλυκά κρεμμύδια, ένα στιφάδο όνειρο για το γιορτινό και κυριακάτικο τραπέζι! Η μαυροδάφνη δεν δίνει μόνο γεύση στο φαγητό αλλά σερβίρεται και στα ποτήρια δίπλα συνοδεύοντάς το άψογα.


Κόκορας κρασάτος με μανιτάρια και καραμελωμένα κρεμμύδια (Coq Au Vin)
Η νοστιμιά που έχει το κρέας του είναι ήδη γνωστή. Μαγειρεμένος όμως με κόκκινο κρασί, κρεμμυδάκια και μανιτάρια ο κόκορας είναι πραγματικά το κάτι άλλο. Δοκιμάστε να τον φτιάξετε με αυτό τον τρόπο και είναι σίγουρο πως θα σας ζητήσουν να το επαναλάβετε ξανά και ξανά.


Συκωταριά στιφάδο
Άλλοι την λατρεύουν και άλλοι δεν θέλουν να τη δουν ούτε ζωγραφιστή. Εάν ανήκεις στην πρώτη κατηγορία, τότε θα λατρέψεις αυτή τη συνταγή με συκωταριά!


Μπακαλιάρος στιφάδο στο φούρνο
Το στιφάδο πιο απολαυστικό από ποτέ, στον φούρνο με μπακαλιάρο και δαμάσκηνα. Ενα φαγητό που θα «κλέψει» την παράσταση στο τραπέζι!


Ψάρι όλο άρωμα, στα γρήγορα!
Ένα ελαφρύ και εύκολο φαγητό που μπορείς να το φτιάξεις με οποιοδήποτε φρέσκο ή κατεψυγμένο ψάρι σε φιλέτο. Τρώγεται και στο καθημερινό τραπέζι αλλά και σε όλα τα καλέσματα.


Χταπόδι στιφάδο
Ένα φαγητό κατσαρόλας με βαθιά, θαλασσινή νοστιμιά.


Σουπιές κρασάτες με κρεμμυδάκια στιφάδο
Η νηστεία γίνεται πιο νόστιμη με αυτές τις σουπιές κρασάτες με κρεμμυδάκια στιφάδο. Τα μπαχαρικά δίνουν το πιο ωραίο αποτέλεσμα.


Κάστανα στιφάδο
Υπέροχο, χειμωνιάτικο φαγητό, στιφάδο κάστανο!


Πατάτες στιφάδο στη γάστρα με μυρωδικά και πετιμέζι
Μια ωραία πρόταση για να συνοδεύσετε ψητά κρεατικά ή φούρνου.