Η οικογένεια Σταματέρη έχει μετατρέψει έναν παραδοσιακό μύλο του 1910, που θεμελιώθηκε από Μικρασιάτες πρόσφυγες, σε σύγχρονη μονάδα παραγωγής, εδραιώνοντας το brand name της Λήμνου στο καλό αλεύρι.

Ο Ευάγγελος Σταματέρης ανέλαβε τη διαχείριση του μύλου από τον πατέρα του το 1980 και μετά τις απαραίτητες βελτιώσεις ξεκίνησε την παραγωγή χωριάτικου αλευριού σε συσκευασία του κιλού. Στην πορεία, προστέθηκαν το λευκό αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το ολικής άλεσης. Σήμερα, η επιχείρηση βρίσκεται στα χέρια της 3ης γενιάς, με τον γιο του Νικόλαο να έχει αναλάβει τα ηνία.

«Μεγάλωσα κυριολεκτικά μέσα στον μύλο. Δίπλα στον πατέρα μου έμαθα τα πάντα γύρω από το αλεύρι, τον έλεγχο της πρώτης ύλης, την επεξεργασία πριν από την παραγωγή, τη διαδικασία άλεσης και την εμπορική διαχείριση της επιχείρησης. Η τέχνη του μυλωνά, άλλωστε, δεν διδάσκεται πουθενά παρά μόνο μέσα στον μύλο», εξιστορεί ο κ. Νικόλαος Σταματέρης. Βέβαια, πέρα από τις πρακτικές γνώσεις, ο ίδιος σπούδασε και Τεχνολογία Τροφίμων στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η ενασχόλησή του με την οικογενειακή επιχείρηση, όμως, ήταν μονόδρομος. «Διαφορετικά θα ήταν σαν να απαρνιέμαι τις ρίζες μου», μας λέει.

Από το χωράφι στον Μύλο
Για την παραγωγή των αλεύρων, ο κ. Σταματέρης επιλέγει πρώτη ύλη από διάφορα μέρη της Ελλάδας, με μόνη προϋπόθεση να είναι ελληνικά και ποιοτικά σιτηρά. «Το κομμάτι της καλλιέργειας είναι τομέας αυτών που κατέχουν τη γνώση και την πείρα, και αυτό το σέβομαι πολύ. Οι δικές μου γνώσεις ξεκινάνε με τον έλεγχο και την επιλογή της σωστής πρώτης ύλης, τον ορθό τρόπο διαχείρισης της και τελειώνουν με την επεξεργασία αυτής, δίνοντας το επιθυμητό αποτέλεσμα», σημειώνει.

Σχεδόν κάθε εβδομάδα, λοιπόν, παραλαμβάνουν την πρώτη ύλη και ακολουθεί η επεξεργασία, η άλεση και η τυποποίηση από τους ίδιους. «Από το χωράφι στον μύλο μας και έπειτα στην κουζίνα σας!» σχολιάζει. Και μπορεί η παραγωγή να γίνεται πλέον με σύγχρονα μέσα, ωστόσο, όπως μας λέει ο κ. Σταματέρης, νιώθει ικανοποίηση που κάποιες από τις μηχανές που χρησιμοποιεί τις δούλευαν ο παππούς και ο πατέρας του, γεγονός που θα μπορούσε να χαρακτηρίσει τον μύλο τους παραδοσιακό.

Διακρίνοντας το καλό αλεύρι
«Ενα καλό αλεύρι ξεχωρίζει από το αποτέλεσμα που θα δώσει. Θα το καταλάβει αυτός που θα το γευτεί από τις μυρωδιές, το ζυμάρι και φυσικά από το τελικό αποτέλεσμα. Σε αυτή τη περίπτωση, η τελειότητα βρίσκεται στην απλότητα, το μόνο που χρειάζεται είναι καλός καρπός, μεράκι να τον δουλέψεις και αγάπη για να δημιουργήσεις με αυτόν», αναφέρει όταν του ζητάμε να μας πει πώς διακρίνουμε ένα καλό αλεύρι. Σε ό,τι αφορά τα δικά τους προϊόντα, σημειώνει ότι παραμένουν αφοσιωμένοι στην ποιότητα και πιστοί στην παράδοση, «διατηρώντας αυτό το πλεονέκτημα συνεχίζουμε να έχουμε την προτίμηση των καταναλωτών».

Βρίσκουμε τα προϊόντα τους σε σούπερ μάρκετ και επιλεγμένα καταστήματα λιανικής σε όλη την Ελλάδα και ενώ προς το παρόν δεν σκέφτονται να δημιουργήσουν νέους κωδικούς, στους άμεσους στόχους τους είναι να προχωρήσουν το κομμάτι των εξαγωγών.

info
Αλεύρι Λήμνου Σταματέρης, Κοντοπούλι Λήμνου, τηλ. 22540 41694.

Το άρθρο της εβδομάδας