Η «βρώμικη» πλευρά της γαστρονομίας στη σπιτική της εκδοχή, σε συνταγές που ενώνουν κουλτούρες όλης της γης στην ίδια κουζίνα.

1.Κολομβία. Αρέπας με τονοσαλάτα
25 λεπτά | Εύκολο| Για 6 τεμάχια
Αυτές οι κολομβιάνικες πίτες καλαμποκιού γεμίζονται με ό,τι βάλει ο νους σας και τρώγονται μετά μανίας.

Για τις πίτες αρέπας
200 γρ. «ψημένο» αλεύρι από άσπρο
καλαμπόκι (σε όλα τα καταστήματα τροφίμων
με ασιατικά προϊόντα)
230 ml χλιαρό νερό
1 κ.γ. αλάτι
2 κ.σ. βούτυρο για το τηγάνι
Για τη γέμιση
300 γρ. τόνο σε λάδι
6 αυγά βραστά
6 κ.σ. μαγιονέζα
1 αγγούρι, σε λεπτές φέτες
100 γρ. καλαμπόκι
αλάτι, πιπέρι
Πίτες αρέπας: Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ, ανακατεύουμε μέχρι να υγρανθεί καλά το αλεύρι και να γίνει σαν βρεγμένη άμμος. Το ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια μαλακή βελούδινη ζύμη.
Την αφήνουμε για 5΄-10΄ να ξεκουραστεί και τη χωρίζουμε σε 6 μικρές μπάλες. Τις ζυμώνουμε λίγο και ανοίγουμε κάθε μπάλα σε μικρή πίτα πάχους 1-2 εκ. και διάμετρο 12 εκ. Αλείφουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι με λίγο βούτυρο και ψήνουμε-τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά τις πίτες για 4΄ από κάθε πλευρά.Αφήνουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας για να φύγει η περίσσεια του βουτύρου και για να χλιάνουν.
Ανοίγουμε τις πίτες στη μέση χωρίς να τις χωρίσουμε και μοιράζουμε τον τόνο σε κομμάτια, λίγο αγγούρι σε φέτες, αυγό σε φέτες λίγο καλαμπόκι και τελειώνουμε με λίγη μαγιονέζα. Σερβίρονται χλιαρές.

2. Μέση Ανατολή. Τυλιχτό με φαλάφελ
30 λεπτά + 12 ώρες αναμονή | Εύκολο| Για 4 πίτες
Ο Μεσανατολίτης “Πρόσφυγας” με την τραγανή χρυσαφένια κρούστα κλείνει μέσα του μια πανδαισία από ρεβίθι ψιλοκομμένο, αρωματικά βότανα και μυρωδάτα μπαχαρικά. Εδώ φιλοξενείται μαζί με καπνιστή μελιτζανοσαλάτα και σος γιαουρτιού στο εσωτερικό μιας ζεστής αραβικής πίτας.

Για τα φαλάφελ
500 γρ. ρεβίθια μουλιασμένα για
τουλάχιστον 12 ώρες
1 πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη
1/2 ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο
1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 κ.γ. κύμινο
1 κ.γ. μπαχάρι τριμμένο
1/2 κ.γ. γαρίφαλο
1/2 κ.γ. κανέλα
1/2 ξερό κρεμμύδι
αλάτι, πιπέρι
φρυγανιά τριμμένη για την επικάλυψη
ηλιέλαιο για τηγάνισμα
Για τη μελιτζανοσαλάτα
2 μελιτζάνες φλάσκες
1 κουτ. Σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
2 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
1 κ.γ. μείγμα μπαχαρικών (κανέλα,
κύμινο, κόλιανδρο)
Για το σερβίρισμα
4 αραβικές πίτες μεγάλες
πράσινη σαλάτα ψιλοκομμένη
ντομάτα ψιλοκομμένη
λάχανο ψιλοκομμένο
καρότο τριμμένο
μαϊντανό ψιλοκομμένο
πικάντικη σάλτσα harissa
Για τη σάλτσα γιαουρτιού
150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1 κουτ. σούπας ταχίνι
1 λεμόνι, τον χυμό
2 κουτ.σούπας ε.π. ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού κύμινο
1 σκελίδα σκόρδο, προαιρετικά
1-2 πρέζες πάπρικα καπνιστή, προαιρετικά
Φαλάφελ: Αφού μουλιάσουμε τα ρεβίθια για τουλάχιστον 12 ώρες τα σουρώνουμε πάρα πολύ καλά και τα χτυπάμε σε ένα δυνατό μπλέντερ μέχρι να πάρουμε ένα μείγμα σαν λεπτή άμμο.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πάρουμε μία ζύμη.
Πλάθουμε μικρά πλατιά κεφτεδάκια πάχους με 1-2 εκ., τα πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη φρυγανιά να κολλήσει γύρω-γύρω και τα τηγανίζουμε σε δόσεις, σε μέτρια καυτό ηλιέλαιο για
3΄- 4΄, μέχρι να γίνουν χρυσαφένια και να κάνουν μια ωραία τραγανή κρούστα. Tα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν.
Μελιτζανοσαλάτα: Ψήνουμε τις μελιτζάνες στον φούρνο ή στη φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Αφαιρούμε τις φλούδες και αναμειγνύουμε τη σάρκα με τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε και
την αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Σάλτσα γιαουρτιού: Αναμειγνύουμε το γιαούρτι μαζί με το ταχίνι, λίγο χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο, κύμινο, το σκόρδο ψιλοκομμένο και καπνιστή πάπρικα.
Αλείφουμε τις πίτες με λίγη harissa, τοποθετούμε τα φαλάφελ στη σειρά, προσθέτουμε σαλατικά ψιλοκομμένα, λίγη μελιτζανοσαλάτα και σάλτσα γιαουρτιού με ταχίνι. Διπλώνουμε τις πίτες και τις σερβίρουμε αμέσως ζεστές.

3. Γερμανία. Λουκάνικα με πατάτες και πικάντικη σάλτσα με κάρυ
30 λεπτά | Εύκολο | Για 4 άτομα

Ταξίδι στη Γερμανία με το άσπρο λουκάνικο ή αλλιώς Βάις Βούρστ, ένα από τα πιο αγαπημένα της Βαυαρίας. Συνήθως τα σερβίρουν με ψωμί σίκαλης, γλυκιά μουστάρδα και ένα γενναίο ποτήρι μπίρα, αν πεις “Bitte”, δηλαδή “Παρακαλώ”

Για τη σάλτσα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας μηλόξιδο
1 ½ κουτ. σούπας. κάρυ
1 κουτ. σούπας γλυκιά πάπρικα
1/2 κουτ. γλυκού μπαχάρι
1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
200 γρ. κέτσαπ
1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
100 ml ζωμό κότας, φρέσκο ή ψυγείου
1 κουτ. σούπας μέλι
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
1/2 μουστάρδα
1 κουτ. σούπας Worcestershire sauce
αλάτι, πιπέρι
Για το σερβίρισμα
4 γερμανικά λευκά λουκάνικα
πατάτες τηγανητές
κάρυ για το πασπάλισμα

Σάλτσα: Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το ελαιόλαδο να τσιγαριστούν ελαφρά, σβήνουμε με το ξίδι και αφήνουμε να φύγει η αψάδα. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη σάλτσα, ανακατεύουμε καλά και σιγοβράζουμε για 20΄.
Ψήνουμε τα λουκάνικα στην ψησταριά ή στον φούρνο γυρίζοντάς τα από όλες τις πλευρές σε μέτρια φωτιά ώστε να ψηθούν μέχρι μέσα.
Σερβίρουμε τα λουκάνικα με τη σάλτσα, τηγανητές πατάτες, πασπαλίζοντας από πάνω με λίγο κάρυ.

4. Μεξικό. Τορτίγιες γεμιστές
30 λεπτά | Εύκολο | Για 4 άτομα

Μεξικάνικη Street food λιχουδιά που χωράει μέσα της όλα τα καλά, από μπέικον, κοτόπουλο και κιμά μέχρι αβοκάντο, φασόλια, τσένταρ, πικάντικο ρύζι και ό,τι άλλο αγαπάμε.

Για το κοτόπουλο
2 φιλέτα σνίτσελ κοτόπουλου
2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
2 κουτ. Σούπας γιαούρτι στραγγιστό
1 πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη
1 κουτ. γλυκού κόλιανδρο, σκόνη
1 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
αλάτι, πιπέρι

Για τις πίτες
4 πίτες τορτίγιας μεγάλες
2 αβοκάντο λιωμένα
4 κ.σ. πικάντικη σάλτσα ντομάτας
4 φύλλα μαρουλιού, ψιλοκομμένα
180 γρ. τσένταρ, τριμμένο
1 λάιμ, τον χυμό
γιαούρτι στραγγιστό, προαιρετικά
αλάτι, πιπέρι

Κοτόπουλο: Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά για τη μαρινάδα και αλείφουμε τα σνίτσελ κοτόπουλου. Αφήνουμε για 10΄ στην άκρη και στη συνέχεια τα βάζουμε σε καυτό αντικολλητικό τηγάνι να ψηθούν για 5΄ από κάθε πλευρά ή μέχρι να πάρουν χρώμα και να ψηθούν καλά.
Τορτίγιες: Ανοίγουμε τις πίτες στον πάγκο εργασίας, απλώνουμε το αβοκάντο λιωμένο, τη σάλτσα πικάντικης ντομάτας, μαρούλι, το κοτόπουλο κομμένο σε φέτες πάχους 1 εκ. και το τριμμένο τσένταρ. Στύβουμε λίγο λάιμ, διπλώνουμε σφιχτά την κάθε πίτα, την κόβουμε στη μέση και σερβίρουμε.

5. Ρωσία. Πιροσκί με γέμιση πατάτας και γέμιση κιμά
1 ώρα και 40΄ + 1,5 ώρα αναμονή | Μέτρια |Εύκολο| Για 12 τεμάχια

Από τη Ρωσία με αγάπη έρχονται ζυμαράκια γεμιστά με πατάτα και με κιμά. Το μυστικό είναι στο τηγάνι, για να βγουν αέρινα χωρίς να απορροφήσουν λάδι.

Για τη ζύμη
25 γρ. νωπή μαγιά
250 ml νερό από το βράσιμο της πατάτας
350 γρ. αλεύρι για ψωμί
4 κουτ.σούπας ε.π. ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας αλάτι
ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Για τη γέμιση πατάτας
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 κουτ. σούπας βούτυρο
3 μέτριες πατάτες
2 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
Για τη γέμιση κιμά
300 γρ. κιμά μοσχαρίσιο, 2 φορές
περασμένο
2 κουτ. σούπας . ε.π. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
200 ml ζωμό κότας, φρέσκο ή ψυγείου
50 ml λευκό ξηρό κρασί
2 βραστά αυγά, μόνο το ασπράδι, ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο

Γέμιση πατάτας: Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα βάζουμε σε τηγάνι μαζί με το βούτυρο
να γυαλίσουν, να μαλακώσουν και να πάρουν ελαφρύ ξανθό χρώμα. Αφήνουμε να κρυώσουν.
Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε κομμάτια και τις ρίχνουμε σε αλατισμένο κρύο νερό.
Μόλις πάρουν βράση τις μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν. Τις σουρώνουμε, κρατάμε το υγρό και τις λιώνουμε με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει καλά η γέμιση.
Γέμιση κιμά: Βάζουμε σε τηγάνι το ελαιόλαδο μαζί με το κρεμμύδι και σοτάρουμε μέχρι να γυαλίσει, για περίπου 2΄. Προσθέτουμε τον κιμά και σοτάρουμε να πάρει χρώμα. Ρίχνουμε τον
ζωμό και τα υπόλοιπα υλικά και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να στεγνώσει καλά ο κιμάς και να
μην υπάρχουν υγρά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το αυγό, τον άνηθο, ανακατεύουμε καλά, δοκιμάζουμε το αλάτι και το πιπέρι και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Ζύμη: Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τη μαγιά με το νερό που βράσαμε τις πατάτες, αλάτι και λίγο από το αλεύρι. Ανακατεύουμε να γίνει ένας χυλός, σκεπάζουμε και αφήνουμε για 10΄ σε ζεστό μέρος χωρίς ρεύματα αέρα για να φουσκώσει.
Μόλις φουσκώσει προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε μια λεία και μαλακή ζύμη. Μπορεί να χρειαστεί λίγο παραπάνω αλεύρι. Σκεπάζουμε τη ζύμη και αφήνουμε να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος χωρίς ρεύματα αέρα για να φουσκώσει
και να διπλασιαστεί σε όγκο, για περίπου 1 ώρα.
Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, τη χωρίζουμε σε 12 μικρές μπάλες τις οποίες ανοίγουμε σε δίσκους διαμέτρου 15 εκ. Τις γεμίζουμε με 1-2 κ.σ. από κάθε γέμιση και κλείνουμε καλά πιέζοντας τις άκρες της ζύμης. Μεταφέρουμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Σκεπάζουμε με μια πετσέτα βαμβακερή, αφήνουμε για 10΄ να φουσκώσουν λίγο και τηγανίζουμε σε μέτρια καυτό ηλιέλαιο γυρίζοντας από όλες τις πλευρές να πάρουν ένα χρυσό χρώμα.
Αφήνουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί να φύγει η περίσσεια του λαδιού και σερβίρουμε.

Νόστιμο Tip
Θέλει μεγάλη προσοχή το κλείσιμο του κάθε πιροσκί γιατί η γέμιση μπορεί να κρατάει υγρασία και να ανοίξουν στο τηγάνισμα. Δοκιμάστε να βάλετε 1 κουτ. σούπας τριμμένη φρυγανιά για να τραβήξει την υγρασία.

6. Φιλιππίνες. Τηγανητές μπανάνες
15 λεπτά |Εύκολο|Για 4 άτομα

Επιδόρπιο από τις Φιλιππίνες που σε ξαφνιάζει ευχάριστα με την πλούσια γεύση και το άρωμά του.

4 μπανάνες μικρές (μέτρια άγουρες)
200 ml ηλιέλαιο
200 γρ. καστανή ζάχαρη
ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα
(προαιρετικά)
κανέλα για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ηλιέλαιο μαζί με τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά να ζεσταθούν. Προσέχουμε τη φωτιά να μην είναι δυνατή γιατί θα πικρίσει τη ζάχαρη αν παραζεσταθεί.
Μόλις ζεσταθεί καλά ρίχνουμε τις μπανάνες και αφήνουμε να καραμελώσουν, γυρνώντας τες συχνά μέσα στο τηγάνι. Η ζάχαρη θα κολλήσει επάνω τους και θα λιώσει. Τις βγάζουμε σε πιάτο.
Περνάμε από ένα ξύλινο καλαμάκι για σουβλάκι στην κάθε μπανάνα και σερβίρουμε -αν θέλουμε- πασπαλίζοντας με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

Styling: Τζαννής Σιφναίος
Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης
Φωτογραφίες: STUDIO M

Δείτε επίσης:
Tρώμε μεξικάνικο: 10 συνταγές που θα σε κάνουν να πεις «Viva Mexico!»

Street food Latin America: Μια ματιά στο φαγητό του δρόμου της Λατινικής Αμερικής

Κροκέτες με ισπανικό λουκάνικο τσορίθο