Μια από τις κλασικές συνταγές που μας αρέσει να απολαμβάνουμε τις Κυριακές με όλη την οικογένεια παρούσα. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε το Πάσχα για να το απολαύσουμε.  Το αρνάκι με πατάτες στον φούρνο γίνεται συνήθως λεμονάτο, με την προσθήκη σκόρδου και αρωματικών όπως ρίγανη, δεντρολίβανο και θυμάρι. Οι πατάτες κόβονται μεγάλες, «κυδωνάτες» και συχνά περιχύνονται με τη μαρινάδα που έχει φτιαχτεί για το κρέας. Πολλοί επιλέγουν να το ψήσουν σε γάστρα, που κάνει το αποτέλεσμα ακόμη πιο γευστικό. Το καλό είναι πως είναι ένα φαγητό που δεν θέλει ούτε ιδιαίτερη προετοιμασία, ούτε κόπο. Βάζεις τα υλικά στο ταψί και το αφήνεις να ψηθεί.

Οι περισσότεροι σεφ προτείνουν να μαγειρέψουμε το αρνάκι με τον παραδοσιακό τρόπο, ενώ άλλοι δημιουργούν και νόστιμες παραλλαγές. Εμείς συγκεντρώσαμε για εσάς και κλασικές και πιο ξεχωριστές συνταγές.

Είτε επιλέξετε αρνί, είτε κατσίκι, ο τρόπος μαγειρέματος είναι ο ίδιος. Η διαφορά είναι ότι το αρνί είναι πιο λιπαρό και έχει σχετικά πιο βαριά μυρωδιά από το κατσίκι. Αρνιά γάλακτος είναι αυτά που τρέφονται αποκλειστικά με γάλα και είναι έως 5 εβδομάδων και έως 8 κιλά σε βάρος.

Οι κλασικές συνταγές


Αρνάκι με πατάτες στη γάστρα
Κλασικό φαγητό για το κυριακάτικο τραπέζι, αυτό το αρνάκι του σεφ Σωτήρη Ευαγγέλου ψήνεται στη γάστρα με πατάτες και γίνεται λουκούμι!


Αρνάκι στη γάστρα
Η Ελένη Ψυχούλη φτιάχνει ένα φαγητό της καθημερινής αλλά κυρίως της γιορτής, που αγαπάει τα καλέσματα, αφού το ξεχνάς στο φούρνο και δεν ασχολείσαι μαζί του. Επιπλέον, δεν χρειάζεται να πονοκεφαλιάσετε για συνοδευτικό, αφού τα λαχανικά ψήνονται μαζί του και μελώνουν σε μια δεμένη, νόστιμη σάλτσα από το λίπος του αρνιού.

Ο Ηλίας Μαμαλάκης μας προτείνει μια κλασική συνταγή και δύο διαφορετικές παραλλαγές της.

Ψητό αρνάκι στον φούρνο με σκόρδο και φρέσκα μυρωδικά
Η κλασική εκδοχή για αρνάκι με τραγανή, αλλά και πολύ αρωματική πετσούλα από σκόρδο και δυόσμο. Ιδού μια ωραία πρόταση για ένα επίσημο τραπέζωμα!

Ακόμη:
– Η Αργυρώ Μπαρμπαρήγου καρυκεύει το κλασικό αρνί στον φούρνο με πατάτες της με ανάμεικτα πιπέρια, λεμονοπίπερο, λεμόνι (χυμό και ξύσμα), ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο, μουστάρδα με βότανα και σκόρδο.
– Ο Άκης Πετρετζίκης στο αρνίσιο μπούτι στον φούρνο με πατάτες φτιάχνει ένα γλάσο με απαλή μουστάρδα, μέλι και μπούκοβο και αλείφει τόσο το αρνί, όσο και τις πατάτες λίγα λεπτά πριν βγάλει το ταψί από τον φούρνο.
– Η ιδιαιτερότητα της κατά τα άλλα κλασικής συνταγής του Γιάννη Λουκάκου είναι ότι ψήνει το αρνί του στον φούρνο με πατάτες σε χαμηλή θερμοκρασία στους 120οC για περίπου 5-6 ώρες, μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να πάρει ωραίο χρώμα.
– Από την άλλη, ο Δημήτρης Σκαρμούτσος στη συνταγή του αρνάκι στο φούρνο με πορτοκάλι και πατάτες χρησιμοποιεί τον χυμό ενός μεγάλου πορτοκαλιού.
– Στη συνταγή της αρνί με πατάτες στο φούρνο η Μυρσίνη Λαμπράκη χρησιμοποιεί μεταξύ άλλων λίγη ζάχαρη και λευκό κρασί.

Οι παραλλαγές


Αρνάκι στη γάστρα με μανιτάρια, ντοματίνια και δεντρολίβανο
Τρυφερές μπουκίτσες αρνιού μαγειρεμένο στη γάστρα, παρέα με μανιτάρια και ντοματίνια και αρώματα δεντρολίβανου. Μια άλλη πρόταση για αρνί του Ηλία Μαμαλάκη.


Αρνάκι με ξερά βερίκοκα και πατάτες με φρέσκια ρίγανη
Το αρνάκι με τα αποξηραμένα φρούτα είναι ένας από τους καλύτερους συνδυασμούς, δίνοντας νόστιμα πιάτα για το οικογενειακό τραπέζι. Ο Ηλίας Μαμαλάκης το σερβίρει με τηγανητές πατάτες πασπαλισμένες με ρίγανη.


Αρνάκι ψητό με πατάτες, αρωματισμένο με δεντρολίβανο και μουστάρδα
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να μαγειρέψει κανείς ένα τρυφερό αρνάκι. Η Σιμόνη Καφίρη φτιάνει αρνάκι στη γάστρα με πατάτες και όλοι κάθονται προσοχή.


Αρνάκι στον φούρνο με μπίρα και δεντρολίβανο
Το αρνί στον φούρνο με πατάτες είναι από τα κλασικά πιάτα για το κυριακάτικο τραπέζι. Σε αυτή τη συνταγή η Ελένη Ψυχούλη το ψήνει με μπίρα που κάνει το φαγητό ακόμη πιο νόστιμο.


Αρνάκι σπάλα με πικάντικη κρούστα και γλυκοπατάτες σοτέ
Η Ντίνα Νικολάου μας δίνει μια πληθωρική συνταγή για το γιορτινό και το κυριακάτικο τραπέζι. Η κρούστα στο αρνάκι θα σας ενθουσιάσει!


Αρνάκι στο φούρνο με κρούστα από γιαούρτι
Μπορεί το μαγείρεμα του να σας πάρει χρόνο, ωστόσο αυτό το αρνάκι με την πληθωρική σάλτσα γιαουρτιού της Γεωργίας Κοφινά θα σας αποζημιώσει με τη νοστιμιά του.


Αρνάκι με πετιμέζι
Το αρνάκι σε μια γλυκοπικάντικη εκδοχή που δεν θα περάσει απαρατήρητη, από τη Σιμόνη Καφίρη.

Ακόμη:
Και η Ντίνα Νικολάου χρησιμοποιεί πετιμέζι στη συνταγή της για αρνάκι με δεντρολίβανο και πατατούλες στο φούρνο, το οποίο μπορεί να αντικατασταθεί με μέλι. Το πιο ιδιαίτερο υλικό της όμως είναι τα αμύγδαλα, τα οποία έχουν καβουρδιστεί και περαστεί από το μπλέντερ μέχρι να γίνουν λεπτή σκόνη. Τα πασπαλίζει πάνω από κρέας και πατάτες πριν βάλει το ταψί στον φούρνο.

Ο Λάμπρος Βακιάρος στο αρνίσιο μπούτι με πατάτες και φέτα στο φούρνο εκτός από φέτα προσθέτει και πιπεριές Φλωρίνης, πράσινες πιπεριές και κρέμα βαλσάμικου και για συνοδεία φτιάχνει μια σάλτσα με γιαούρτι στραγγιστό και μουστάρδα.