Για τους ξένους ο μουσακάς ίσως είναι το πιο διάσημο ελληνικό πιάτο. Δεν είναι το ίδιο διάσημο, ωστόσο, το εξίσου -αν όχι περισσότερο- νόστιμο παστίτσιο. Το αμερικάνικο site bonappetit.com ανακαλύπτει το πιάτο αυτό της ελληνικής κουζίνας, που έχει αρκετές ομοιότητες με τον διάσημο μουσακά και δίνει στους αναγνώστες του τη συνταγή. Για να δούμε τι προτείνει.

Στη συνταγή συνιστούν να χρησιμοποιηθούν μακαρόνια για παστίτσιο που υπάρχουν στο εξωτερικό, ενώ πωλούνται και στο amazon ως αυθεντικά ελληνικά μακαρόνια. Στην Ελλάδα έχουμε το Νο2. Παράλληλα, προτείνουν το ελληνικό κασέρι για τη συνταγή, που μπορεί κάποιος να το βρει σε deli του εξωτερικού. Τα tips που δίνει ο συντάκτης του άρθρου είναι να έχετε ετοιμάσει ιδανικά τόσο τον κιμά όσο και την μπεσαμέλ από το προηγούμενο βράδυ, ώστε να «δέσει» καλύτερα το παστίτσιο.

Δείτε αναλυτικά τη συνταγή του bonappetit:

Υλικά

1 πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο
χοντρό αλάτι

Για τη σος του κιμά
2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
2 μεγάλα κόκκινα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
4 σκελίδες σκόρδο, λεπτοκομμένες
1 κιλό κιμά
3 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
2 κουτ. γλυκού αλάτι
¾ κουτ. γλυκού κύμινο
¾ κουτ. γλυκού κανέλα
2 φύλλα δάφνης
¼ κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
¾ φλιτζ. κόκκινο κρασί
800 γρ. ντοματάκια αποφλοιωμένα σε χυμό
2 φλιτζάνια ζωμό χοιρινού

Για την μπεσαμέλ
2 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
5 κουτ. σούπας βούτυρο, ανάλατο
5 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 φλιτζάνια γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
200 γρ τριμμένο τυρί (κασέρι)
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Για τον κιμά
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα σκόρδα, ενώ στη συνέχεια ρίχνουμε τον κιμά και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να μαλακώσουν τα σκόρδα και να ροδίσει ο κιμάς, για 10-15 λεπτά.

Προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης, 2 κουτ. γλυκού αλάτι, 3 κουτ. σούπας τοματοπελτέ, 2 κουτ. γλυκού αλάτι, ¾ κουτ. γλυκού κύμινο, ¾ κουτ. γλυκού κανέλα και ¼ κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη. Ανακατεύουμε καλά τα μπαχαρικά μας και αφήνουμε να μαγειρευτεί λίγο ακόμα ο κιμάς μας, για περίπου 4 λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε ¾ φλιτζ. κόκκινο κρασί, ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστεί, δηλαδή γύρω στα 3 λεπτά. Προσθέυουμε τον χυμό ντομάτας και τον ζωμό κρέατος, αναδεύοντας καλά, μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα μας. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να μαγειρευτεί ο κιμάς για 45-60 λεπτά. Προτού κλείσουμε τη φωτιά, δοκιμάζουμε αν χρειαστεί να προσθέσουμε και άλλο αλάτι.
Αφήνουμε τον κιμά στην άκρη να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 30 λεπτά.

Μακαρόνια
Βράζουμε τα μακαρόνια του παστίτσιου 2 λεπτά λιγότερο από αυτό που γράφει η συσκευασία, ώστε όταν τα σουρώσουμε -σε πολύ κρύο νερό- να έχουμε ένα al dente αποτέλεσμα. Προσθέτουμε αλάτι και στη συνέχεια στρώνουμε τα μακαρόνια σε ένα ταψί που το έχουμε πρώτα βουτυρώσει.

Χωρίζουμε τα κρόκους από τα ασπράδια στα δυο μας αυγά. Αφήνουμε τους κρόκους σε ένα μπολ. Στη συνέχεια ανακατεύουμε καλά τα ασπράδια και τα ρίχνουμε πάνω στα μακαρόνια, ώστε να δημιουργήσουν αργότερα μια κρούστα. Στρώνουμε τα μακαρόνια όσο πιο ίσια μπορούμε μέσα στο ταψί.

Μπεσαμέλ
Σε ένα μεσαίο τηγάνι ρίχνουμε 5 κουτ. σούπας ανάλατο βούτυρο και στη συνέχεια 5 κουτ. σούπας αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιήθούν, γύρω στα 3 λεπτά. Μετά προσθέτουμε 3 φλιτζάνια γάλα σε θερμοκρασία δωματίου. Ανακατεύουμε σταθερά το μείγμα για να μην κολλήσει στο σκέυος μας, για περίπου 6-8 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να αποκτά μια κρεμώδη υφή.
Αφαιρούμε την μπεσαμέλ από τη φωτιά και προσθέτουμε τα τυριά μας. Προτού βάλουμε αλάτι και πιπέρι, δοκιμάζουμε. Ανάλογα με τα τυριά που θα χρησιμοποιήσουμε, μπορεί να μη χρειαστεί έξτρα αλάτι.
Τέλος, χτυπάμε σε ένα μπολ τους κρόκους των αυγών και τις προσθέτουμε στο τέλος στο μείγμα μας, ανακατεύοντας καλά.

Στο ταψί
Ρίχνουμε τον κιμά σιγά σιγά με το κουτάλι πάνω από τα μακαρόνια ενώ στο τέλος περιχύνουμε στο ταψί μας την μπεσαμέλ. Πάνω πάνω τρίβουμε λίγο τυρί.

Το βάζουμε στον φούρνο και το ψήνουμε για 35-40 λεπτά μέχρι να αρχίσει να ροδίζει στο πάνω μέρος του.

Το αφήνουμε να κρυώσει τουλάχιστον 30 λεπτά προτού το σερβίρουμε.

Δείτε επίσης:
Παστίτσιο με φύλλο

Το ελληνικό φαγητό, που υμνεί ο Guardian, στη λίστα του με τα must try ευρωπαϊκά πιάτα

Ελληνικό το ομορφότερο εστιατόριο στον κόσμο!