Πόσα ξέρεις για το Canard à la presse, το παραδοσιακό πιάτο της Γαλλίας με τη «ζουμερή» ιστορία, που έχει δοκιμάσει η αφρόκρεμα όλου του κόσμου;

Όταν λέμε Canard à la presse ή αλλιώς Caneton à la presse εννοούμε πάπια, μα τι πάπια όμως! Πρόκειται για ένα σύνθετο πιάτο με φιλέτο πάπιας μαγειρεμένο όσο πρέπει, που περιχύνεται με μια σάλτσα, υπέροχη για μερικούς, κομματάκι αηδιαστική για κάποιους άλλους!

5806749788_37de28d10c

Πιο συγκεκριμένα, μόλις ο σεφ φιλετάρει την πάπια και πάρει τα κομμάτια του κρέατος που μαγειρεύει ξεχωριστά σε τηγάνι, ρίχνει τα υπόλοιπα κομμάτια της πάπιας σε εδική πρέσα. Το αίμα και τα ζουμάκια της πάπιας συλλέγονται σε ασημένιο μπολ και κατόπιν βράζουν μαζί με υπέροχο κρασί Βουργουνδίας και διάφορα άλλα υλικά, μέχρι να πήξουν και να δώσουν την ιδιαίτερη αυτή σάλτσα…

recette-canard-presse-1000

Το Caneton à la presse σερβιρίστηκε για πρώτη φορά τον 19ο αιώνα στο παριζιάνικο εστιατόριο La Tour d’Argent. Τη συνταγή αναβίωσε από κάποιο παλιό βιβλίο μαγειρικής ένας από τους τότε ιδιοκτήτες του εστιατορίου, ο Frederic Delair, το 1890. Μάλιστα, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει και σύστημα αρίθμησης κάθε φορά που σέρβιρε Caneton à la presse, αφού το θεωρούσε εξαιρετικό έδεσμα! Για παράδειγμα, στις 21 Ιουνίου του 1921, ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας Χιροχίτο έφαγε την πάπια Νο 53.211, και 50 χρόνια αργότερα, στις 3 Οκτωβρίου του 1971 δοκίμασε την πάπια Νο 423.900. Τον Νοέμβριο του 2002, ο Ρούντι Τζουλιάνι, πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, απόλαυσε την πάπια Νο 971.612!

La-Tour-d-Argent-press

Φυσικά, το συγκεκριμένο πιάτο έχουν δοκιμάσει βασιλείς, αριστοκράτες, διεθνείς jet setters και πρόσωπα του πολιτικού στερεώματος, όπως ο βασιλιάς Εδουάρδος VII, ο Θίοντορ Ρούζεβλτ, ο Τζ. Φ. Κένεντι, ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ κ.ά. Το πιάτο είναι λίγο τσιμπημένο στην τιμή αλλά, όπως όλοι υποστηρίζουν, αξίζει και το παραμικρό σεντ!

Tour-L'argent

Δείτε πώς ετοιμάζουν τη διάσημη πάπια στο εστιατόριο