Ετοιμάζουμε bbq με φίλους ή την οικογένεια στον κήπο, το μπαλκόνι ή την αυλή! Τι πιο τέλειο από το να ψήσουμε σουβλάκια! Για να ικανοποιήσουμε όλα τα γούστα, σας έχουμε διαφορετικές νόστιμες προτάσεις για σουβλάκια και κεμπάπ!

Δείτε τις συνταγές για να πάρετε ιδέες για το δικό σας μπάρμπεκιου.

Σουβλάκι κοτόπουλου με καυτερή καπνιστή πάπρικα & ανανά
30 λεπτά+ Μαρινάρισμα Εύκολο Για 6 άτομα

Υλικά
1 κουτ. σούπας καυτερή καπνιστή πάπρικα
4 σκ. σκόρδο λιωμένο
½ λεμόνι, τον χυμό
5 κoυτ. σούπας έ.π. ελαιόλαδο
12 φιλέτα κοτόπουλο από μπούτι, σε κομμάτια των 3 εκ.
2 κ.σ. σουσάμι ελαφρώς καβουρδισμένο
1-2 πιπερίτσες τσίλι, ψιλοκομμένες
βρασμένο ρύζι basmati για συνοδεία

Για τον ανανά
2 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη μαλακή
1 λάιμ, τον χυμό
1 ώριμο ανανά, καθαρισμένο, σε χοντρές φέτες

Διαδικασία
Προθερμαίνουμε το γκριλ του φούρνου στην υψηλότερη θερμοκρασία ή το bbq ή έχουμε έτοιμα τα κάρβουνα και τη σχάρα μας. Αναμειγνύουμε την πάπρικα με το σκόρδο, το λεμόνι και το ελαιόλαδο μαζί με λίγο αλάτι.
Αλείφουμε το κοτόπουλο με το μείγμα και αφήνουμε να μαριναριστεί για 15΄.
Στο μεταξύ σε μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε τη ζάχαρη με το λάιμ, ρίχνουμε τον ανανά μέσα και ανακατεύουμε να πάει το μείγμα παντού. Ψήνουμε τις φέτες ανανά μέχρι να καραμελώσουν και από τις δύο πλευρές και να μαυρίσουν ελαφρώς. Κόβουμε σε κύβους μόλις κρυώσει και μπορούμε να τα πιάσουμε με τα χέρια μας. Περνάμε το κοτόπουλο σε έξι σουβλάκια εναλλάξ με τον ανανά και ψήνουμε μέχρι να ψηθεί το κρέας καλά.
Γαρνίρουμε τα σουβλάκια με σουσάμι, καυτερές πιπεριές και συνοδεύουμε με το ρύζι.

Κεμπάπ μελιτζάνας
30 λεπτά+ 30΄ Αναμονή• Εύκολο• Για 6 άτομα

Υλικά
3 μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες κατά μήκος σε φέτες πάχους ½ εκ.
3 κουτ. σούπας πετιμέζι ροδιού
2 κουτ. σούπας κύμινο, σκόνη
½ κουτ. γλυκού κανέλα, σκόνη
2 κουτ. σούπας πουλ μπιμπέρ, σε νιφάδες (aleppo pepper)
1 κουτ. σούπας σουμάκ
6 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο

Για το σερβίρισμα
Κουσκούς έτοιμο βρασμένο αναμειγμένο με ψιλοκομμένα μυρωδικά (π.χ. μέντα, δυόσμο ή κόλιανδρο) γιαούρτι στραγγιστό αναμιγμένο με αλάτι.

Διαδικασία
Προθερμαίνουμε το γκριλ του φούρνου στην υψηλότερη θερμοκρασία ή το bbq ή έχουμε έτοιμα τα κάρβουνα και τη σχάρα μας. Αλατίζουμε τις φέτες μελιτζάνας και από τις δύο πλευρές με 1 μεγάλη κουτ. σούπας αλάτι.
Τις αφήνουμε να βγάλουν τα υγρά τους σε σουρωτήρι για 30΄. Τις ξεπλένουμε με νερό και τις στεγνώνουμε ταμποναριστά σε χαρτί κουζίνας.

Αναμειγνύουμε το πετιμέζι ροδιού, το κύμινο, την κανέλα, το πουλ μπίμπερ, το σουμάκ και το ελαιόλαδο και φτιάχνουμε μια πάστα. Αλείφουμε με το μείγμα τις φέτες μελιτζάνας και τις περνάμε από καλαμάκια για σουβλάκια σαν ακορντεόν.
Τις ψήνουμε για 15΄-20΄ γυρίζοντάς τες ανά διαστήματα μέχρι να πάρουν ένα ελαφρώς σκούρο χρώμα. Συνοδεύουμε με κουσκούς και γιαούρτι.

Σημείωση
Το πουλ μπιμπέρ ή αλλιώς τούρκικο πιπέρι, έχει πιο ήπια γεύση από την κλασική καυτερή πιπεριά και ελαφρώς γλυκιά. Αντικαθιστά το μπούκοβο. Θα το βρείτε σε καταστήματα μπαχαρικών, όπως στο Μπαχάρ, Ευριπίδου 31, Αθήνα.

Πικάντικα αρνίσια κεμπάπ
30 λεπτά • Εύκολο• Για 6 άτομα

Υλικά

Για την πίκλα κρεμμυδιού
50 ml ξίδι από κόκκινο κρασί
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού ανθό αλατιού
1 κόκκινο κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες

Για τη ραΐτα
350 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
2-3 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
1 μικρό ματσάκι φύλλα δυόσμο ή μέντα, ψιλοκομμένα

Για τα κεμπάπ
450 γρ. κιμά αρνίσιο
2 πράσινες πιπερίτσες τσίλι, ψιλοκομμένες
3 κουτ. σούπας μίσχους από κόλιανδρο, ψιλοκομμένους (κρατάμε τα φύλλα για το σερβίρισμα)
4 σκ. σκόρδο, λιωμένες
1 κουτ. γλυκού τζίντζερ, σκόνη
1 κουτ. γλυκού τσίλι σκόνη, μέτρια καυτερό
1 κοφτό κουτ. γλυκού κύμινο,
1 κουτ. γλυκού μείγμα μπαχαρικών γκαράμ μασάλα (σε καταστήματα μπαχαρικών)
2 κουτ. γλυκού  κορν φλάουρ
αλάτι

Για το σερβίρισμα
3 πίτες νάαν ή αραβικές
λεπτές φέτες αγγουριού

Διαδικασία
Πίκλα κρεμμυδιού: Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε 100 ml κρύο νερό με το ξίδι, τη ζάχαρη και το αλάτι, μέχρι τα δύο τελευταία υλικά να διαλυθούν. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και αφήνουμε στην άκρη.
Ραΐτα: Αναμειγνύουμε τα υλικά σε ένα μπολ, αλατίζουμε και αφήνουμε στην άκρη. Προθερμαίνουμε το γκριλ του φούρνου στην υψηλότερη θερμοκρασία ή το bbq ή έχουμε έτοιμα τα κάρβουνα και τη σχάρα μας.
Κεμπάπ: Σε ένα μπολ ζυμώνουμε καλά όλα τα υλικά μαζί με μια καλή πρέζα αλάτι για 5΄. Χωρίζουμε τον κιμά σε 6 μπάλες και με βρεγμένα χέρια κάθε φορά ανοίγουμε την κάθε μπάλα σε μακρόστενο κεμπάπ. Ψήνουμε τα κεμπάπ για 10΄ ή μέχρι να ψηθούν καλά μέχρι μέσα.
Σερβίρουμε σε πιατέλα με φύλλα κόλιανδρου από πάνω, την πίκλα κρεμμυδιού, τη ραΐτα, τις πίτες και φέτες αγγουριού.

Σουβλάκι με χαλούμι, ροδάκινο πίκλα & πικάντικο γιαούρτι
30 λεπτά• Εύκολο• Για 6 άτομα

Υλικά
750 γρ. χαλούμι σε κύβους ίδιου μεγέθους
6 μεγάλες πίτες, ζεσταμένες

Για το ροδάκινο πίκλα
2 κονσέρβες ροδάκινο σε χυμό, των 420 γρ. η καθεμία
170 ml μηλόξιδο
2 κ.σ. ζάχαρη
2 κ.γ. ανθό αλατιού
1 πιπερίτσα τσίλι, σε ροδέλες

Για το πικάντικο γιαούρτι
500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
2 κουτ. σούπας φύλλα θυμάρι
2 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού
2 κουτ. σούπας καυτερή σάλτσα χαρίσα (harissa)

Διαδικασία
Προθερμαίνουμε το γκριλ του φούρνου στην υψηλότερη θερμοκρασία ή το bbq ή έχουμε έτοιμα τα κάρβουνα και τη σχάρα μας. Στραγγίζουμε τα ροδάκινα κρατώντας ½ φλιτζάνι από τον χυμό τους και τις κόβουμε σε
χοντρές φέτες. Σε ένα μπολ τις ανακατεύουμε με το μηλόξιδο, τη ζάχαρη, το αλάτι και το τσίλι και ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη. Αφήνουμε να μαριναριστούν.

Πικάντικο γιαούρτι: Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά προσθέτοντας λιγότερη ή περισσότερη χαρίσα, ανάλογα τα γούστα μας. Αλατίζουμε και ανακατεύουμε. Περνάμε σε ξύλινα καλαμάκια για σουβλάκια τους κύβους του τυριού και ψήνουμε για λίγο απ’ όλες τις μεριές μέχρι να χρυσίσει. Τα σερβίρουμε με το ροδάκινο πίκλα, το πικάντικο γιαούρτι και ζεστές πίτες.

Σουβλάκι μανιταριών shawarma και σκορδάτη σάλτσα
30 λεπτά• Εύκολο• Για 6 άτομα

Υλικά
800 γρ. μεγάλα μανιτάρια πορτομπέλο, χωρίς μίσχους
3 κουτ. σούπας μείγμα μπαχαρικών shawarma
1 κουτ. σούπας ανθό αλατιού
200 ml ε.π. ελαιόλαδο
6 μεγάλες πίτες, ζεσταμένες, για το σερβίρισμα

Για τη σκορδάτη σάλτσα
1½ κεφάλι σκόρδο, χωρίς φλούδα, σε σκελίδες
300 ml ηλιέλαιο
2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού

Διαδικασία
Ανακατεύουμε το μείγμα μπαχαρικών με το αλάτι και το ελαιόλαδο και με αυτή την πάστα αλείφουμε καλά τα μανιτάρια, ακόμα και ανάμεσα στις πτυχές. Αφήνουμε να μαριναριστούν μέχρι να ετοιμάσουμε τη σκορδάτη σάλτσα.

Σκορδάτη σάλτσα:  Λιώνουμε στο μπλέντερ το σκόρδο με μια καλή πρέζα αλάτι μέχρι να πάρουμε μια λεία πάστα. Με το μίξερ σε λειτουργία ρίχνουμε λίγο λίγο 100 ml λάδι και κατόπιν 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία άλλη μία φορά. Μετά προσθέτουμε τα τελευταία 100 ml λάδι, προσθέτοντας 2 κουτ. σούπας παγωμένο νερό και χτυπώντας διαρκώς μέχρι να ενσωματωθεί όλο το λάδι.
Προθερμαίνουμε το γκριλ του φούρνου στην υψηλότερη θερμοκρασία ή το bbq ή έχουμε έτοιμα τα κάρβουνα και τη σχάρα μας.
Περνάμε τα μανιτάρια ανά 6-8 σε ξύλινα καλαμάκια για σουβλάκια ή μεταλλικά. Προτιμότερο να περάσουμε από δύο καλαμάκια στα μανιτάρια, αφήνοντας μια μικρή απόσταση το ένα από το άλλο, για να τα γυρίζουμε πιο εύκολα. Τα ψήνουμε για 15΄ γυρίζοντάς τα ανά διαστήματα, μέχρι να ψηθούν μέχρι μέσα.
Κόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες και τα σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα της επιλογής μας – και στο πλάι τη σκορδάτη σάλτσα και πίτες ζεστές.

Σημείωση
Το μείγμα μπαχαρικών σοάρμα ή σαβάρμα περιέχει,μεταξύ άλλων, κύμινο, γαρίφαλο, τριγωνέλλα, πιπέρι,πάπρικα και καρδάμωμο. Θα το βρείτε σε καταστήματα μπαχαρικών.

Κεμπάπ ψαριoύ με κουρκουμά και  τζίντζερ
30 λεπτά+ μαρινάρισμα• Εύκολο• Για 6 άτομα

Υλικά
2 κουτ. γλυκού κουρκουμά, σκόνη
1κουτ. γλυκού τσίλι μέτρια καυτερό, σκόνη
1 κουτ. γλυκού τζίντζερ, σκόνη
2 σκ. σκόρδο, λιωμένες
6 κουτ. σούπας ς.π. ελαιόλαδο
1½ κουτ. γλυκού. ανθό αλατιού
600 γρ. φιλέτο από λευκό ψάρι (π.χ. μπακαλιάρο), σε κύβους
1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά, σε κύβους
1/5 ματσάκι βασιλικό, μόνο τα φύλλα
1 μεγάλη χούφτα φιστίκια αράπικα, καβουρδισμένα, σπασμένα
1-2 κόκκινες πιπερίτσες τσίλι, ψιλοκομμένες
μερικά φύλλα από μαρούλι
300 γρ. noodles ρυζιού, βρασμένα, για συνοδεία

Για το σερβίρισμα
1 μεγάλη χούφτα φιστίκια αράπικα, καβουρδισμένα, σπασμένα
1-2 κόκκινες πιπερίτσες τσίλι, ψιλοκομμένες
μερικά φύλλα από μαρούλι
300 γρ. νουντλς ρυζιού, βρασμένα, για συνοδεία
σαλάτα ραπανάκι – καρότο, για συνοδεία

Διαδικασία
Προθερμαίνουμε το γκριλ του φούρνου στην υψηλότερη θερμοκρασία ή το bbq ή έχουμε έτοιμα τα κάρβουνα και τη σχάρα μας. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά τα μπαχαρικά σε σκόνη, το σκόρδο, το ελαιόλαδο και το αλάτι, μέχρι να πάρουμε μια πάστα.
Τρίβουμε με αυτό το μείγμα τα φιλέτα του ψαριού και αφήνουμε στην άκρη για 15΄. Κατόπιν περνάμε τους κύβους του ψαριού εναλλάξ με την πιπεριά σε 6 -μουσκεμένα σε νερό για 20΄- ξύλινα καλαμάκια για σουβλάκια ή σε μεταλλικά και τα ψήνουμε για περίπου 10΄.
Σερβίρουμε τα σουβλάκια πασπαλίζοντας με τον βασιλικό, τα φιστίκια και το τσίλι και συνοδεύοντας με τη σαλάτα ραπανάκι – καρότο, φύλλα μαρουλιού και βρασμένα νουντλς.

Συνταγές: Helen Graves- Απόδοση συνταγών: Δώρα Δημήτρουλα- Styling & Food Styling: Stuart Ovenden

Διαβάστε ακόμη

Ψήνουμε υπέροχα σουβλάκια κοτόπουλο στο σπίτι

Μεξικάνικα σουβλάκια κοτόπουλο

Τα μυστικά του BBQ (BΙΝΤΕΟ)