Σίγουρα δεν είναι κάτι που μπορεί να σκεφτεί ο καθένας, ότι δηλαδή μια σοκολάτα αρκεί για να σώσει τον πλανήτη! Κι όμως, σύμφωνα με άρθρο του διευθυντή των υπηρεσιών οικοσυστήματος της ΜΚΟ Winrock International, Τίμοθι Πίρσον, στο επιστημονικό περιοδικό Scientific American, η σοκολάτα πράγματι μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη σωτηρία του πλανήτη.

Ειδικότερα, μια καλλιέργεια από κακαόδεντρα μπορεί να αποθηκεύσει σημαντικά υψηλότερη ποσότητα άνθρακα συγκριτικά με άλλες καλλιέργειες, εάν ευδοκιμήσει στη σκιά μεγάλων δέντρων, σε τροπικά δάση. Τα κακαόδεντρα τα οποία καλλιεργούνται στη σκιά είναι επίσης πιο ανθεκτικά στην ξηρασία και στα ζιζάνια, ενώ θεωρείται πως ενισχύουν τη βιοποικιλότητα, δίνοντας επίσης τη δυνατότητα σε φτωχότερους πληθυσμούς να ζουν με παραπάνω ανέσεις.

Σύμφωνα με τον Πίρσον, όταν μπορέσουν να ξεπεραστούν τα θέματα του κόστους και της γης, οι αγρότες, που ασχολούνται με τις συγκεκριμένες καλλιέργειες φαίνονται περισσότερο πρόθυμοι να αναπτύξουν πιο ανθεκτικό κακάο. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Πίρσον, πρέπει να σχεδιάσουμε ένα μέλλον όπου τα δάση μπορούν να χρησιμοποιούνται για να επωφελούνται εκείνοι, οι οποίοι «βλέπουν» τα δέντρα ως σημαντικό παράγοντα της ζωής τους, χωρίς να βλάπτουν τον υπόλοιπο πλανήτη. Όπως επισημαίνεται τέλος στο άρθρο μπορούμε να απολαύσουμε τη σοκολάτα με την προϋπόθεση ότι παράγεται και παρασκευάζεται με βιώσιμο τρόπο.

Διάβασε περισσότερες ειδήσεις για τη σοκολάτα:
Ερευνητές δημιούργησαν σοκολάτα που λαμπυρίζει

Οι 12 χώρες με τη μεγαλύτερη κατανάλωση σοκολάτας

Μαγαζί στο Οχάιο πουλά μπουκάλια κρασιού καλυμμένα με σοκολάτα

Το άρθρο της εβδομάδας