Η οικογένεια Αργουδέλη φτιάχνει το δικό της ταχίνι, χειροποίητο χαλβά και γλυκά με εκλεκτές πρώτες ύλες και παραδοσιακές τεχνικές από το 1925.

Η χαλβαδοποιία-ταχινοποιία Αργουδέλης είναι μια οικογενειακή επιχείριση τεσσάρων γενεών. Η ιστορία ξεκίνησε το 1850, όταν ο Δημήτριος Ν. Αργουδέλης άφησε τον τόπο καταγωγής του, τη Σμύρνη, και εγκαταστάθηκε στη Λέσβο όπου ξεκίνησε να φτιάχνει ταχίνι και χαλβά.

Δύο δεκαετίες αργότερα η οικογένεια μετακόμισε στις Κυκλάδες. Η επόμενη γενιά βρέθηκε στη Σύρο, όπου εμπλούτισε τις γνώσεις αλλά και την γκάμα των προϊόντων της μαθαίνοντας την τέχνη των λουκουμιών και των γλυκών του κουταλιού. «Το εργοστάσιό μας βρίσκεται στα Καμίνια από το 1925 όπου συνεχίζουμε μέχρι σήμερα», αναφέρουν οι σημερινοί διαχειριστές της επιχείρησης, Βασίλης Ράλλης και Ευφροσύνη Σταθοπούλου.

Τα αγνά υλικά
«Η ποιότητα των υλικών είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτη. Ψάχνουμε ό,τι πιο εκλεκτό παράγει η χώρα μας, κι αν κάτι δεν το βρούμε στην Ελλάδα, το αναζητούμε στις αγορές του εξωτερικού. Προμηθευόμαστε τα καλύτερα και ακριβότερα σουσάμια της παγκόσμιας αγοράς. Αυτά που παράγονται στην Αιθιοπία και το Σουδάν είναι πλούσια σε έλαια, γι’ αυτό και είναι εξαιρετικής νοστιμιάς. Τα αμύγδαλα, τα φιστίκια και γενικά οι ξηροί καρποί που χρησιμοποιούμε είναι ελληνικοί. Τα φρούτα για τα γλυκά του κουταλιού και τις μαρμελάδες μας τα προμηθευόμαστε από πιστοποιημένους Ελληνες παραγωγούς», τονίζουν οι εκπρόσωποι της τέταρτης γενιάς.

Η τέχνη του χειροποίητου 
Αφράτος, με λεπτές ίνες, πλούσια γεύση, σουσαμένια αρώματα και ισορροπημένη γλύκα. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που κάνουν τον χαλβά Αργουδέλη μοναδικό. Πώς όμως γίνεται τόσο φίνος; «Πρώτα παράγεται το ταχίνι. Για να γίνει αυτό, το σουσάμι μπαίνει σε αλατόνερο για να ξεχωρίσει, με φυσικό τρόπο, ο φλοιός από τον καθαρό καρπό. Κατόπιν ξεπλένεται, στεγνώνεται και σιγοκαβουρδίζεται.

Ακολουθεί διπλό άλεσμα σε μύλους με μυλόπετρες (σαν αυτές των ελαιοτριβείων) για να βγει βελούδινο το ταχίνι. Η ζάχαρη και το νερό ανακατεύονται απαλά μέσα σε καζάνια, ζεσταίνονται και σιγά-σιγά γίνονται λευκή καραμέλα. Σε μεγάλες μεταλλικές λεκάνες (μπασίμια) το ταχίνι και η καραμέλα ζυμώνονται αποκλειστικά με το χέρι από τους έμπειρους τεχνίτες μας.

Συνεχίζουμε την παράδοση του χειροποίητου συμβαδίζοντας παράλληλα με όλους τους κανόνες και τα πρότυπα διασφάλισης ποιότητας στην παραγωγή και την τυποποίηση», περιγράφει η Ευφροσύνη Σταθοπούλου. Η γκάμα των προϊόντων τους είναι μεγάλη και διευρύνεται συνεχώς: Χαλβάς με σοκολάτα υγείας και πορτοκάλι, με ελληνικό καφέ, με περγαμόντο και κανέλα, με ταχίνι ολικής, μαύρη ζάχαρη και μύρτιλο.

Αλείμματα ταχινιού με μέλι, με αμύγδαλο και κακάο, με φιστίκι και με φουντούκι. Μαρμελάδες με στέβια και 90% περιεκτικότητα σε φρούτο. Ολα διατίθενται στο τμήμα λιανικής
του εργοστασίου και στο κατάστημα. Επίσης, τα προϊόντα Αργουδέλη τα βρίσκετε σε επιλεγμένα παντοπωλεία σε όλη την Ελλάδα.

Info
Εργοστάσιο: Ν. Φραγκούλη 38, Καμίνια, Πειραιάς, τηλ.: 210 4812880. Κατάστημα: Δ. Γούναρη 31-33, Πειραιάς, τηλ.: 210 4179469, www.argoudelis.com

Δείτε επίσης:
 Η νηστεία κάνει καλό! Νέα μελέτη αναδεικνύει τα οφέλη για την καρδιά και όχι μόνο

Πάστα ε Τσέκι: Η ιταλική συνταγή με ρεβίθια και ζυμαρικά για τη νηστεία

Τα ρεβίθια της νηστείας

 

Το άρθρο της εβδομάδας