Οι διαφορές μεταξύ Cajun (Κέιτζουν) και Creole (Κρεόλ) εντοπίζονται κυρίως στην καταγωγή, στον πολιτισμό και στην κουζίνα τους. Μπορεί και οι δύο αυτές εθνότητες να βρίσκονται στη Νέα Ορλεάνη, στη Λουιζιάνα, ωστόσο υπάρχει απόσταση ανάμεσά τους κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα και στην κουζίνα τους. Ίσως η πιο επιφανειακή προσέγγιση είναι αν χαρακτηρίσουμε τους Creole ως άτομα της πόλης και από την άλλη τους Cajun ως άτομα της υπαίθρου.

Creole
Ιστορικά, οι Creole αναφέρονται ως απόγονοι των Γάλλων και των Ισπανών, που κατοικούσαν στη Νέα Ορλεάνη. Όταν ξεκίνησαν να έρχονται στην περιοχή άτομα με αφρικανική καταγωγή το έθνος των Creole επεκτάθηκε, καθώς εντάχθηκαν σε αυτήν και οι Αφρικανοί. Έτσι, οι Creole σταδιακά έγιναν μια μεγάλη ομάδα μικτών εθνοτήτων. Μάλιστα, πολλές φορές υπάρχει και διαχωρισμός στους Creole και αναφέρονται είτε ως Γάλλοι Creole είτε ως Creole από τη Λουιζιάνα για να υπογραμμίσουν τις διαφορές τους.

Cajun
Οι Cajun κατάγονται από αγροτικές περιοχές και είναι απόγονοι των Ακάδων. Ουσιαστικά πρόκειται για Γάλλους που ίδρυσαν αποικία στη Λουιζιάνα και στη συνέχεια αναμείχθηκαν με Ισπανούς, Αγγλοαμερικανούς και Γερμανούς που ήταν ήδη εκεί. Οι άνθρωποι αυτοί, με τους διαφορετικούς πολιτισμούς, αλληλεπίδρασαν μεταξύ τους με τα χρόνια και διαμόρφωσαν τη σύγχρονη κουλτούρα Cajun.

Διαφορές στην Cajun και Creole κουζίνα
Το Creole φαγητό έχει βάσεις στις κουζίνες της αποικιακής Νέας Ορλεάνης, σε ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια του κόσμου. Ως εκ τούτου, οι Creole είχαν πρόσβαση σε υλικά που καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά στην Καραϊβική, στην Αφρική και στην Ευρώπη, πέρα από αυτά που είχαν, ήδη, καλλιεργηθεί στην περιοχή από φυλές ιθαγενών Αμερικανών.

Η βανίλια, το ουίσκι, οι μπάμιες και τα λάιμ είναι μόνο κάποια δείγματα από τα τρόφιμα που εισήχθησαν στη Νέα Ορλεάνη από λιμάνια σε όλο τον κόσμο και «μπήκαν» στην κρεολέζικη κουζίνα. Ως εκ τούτου, η Creole κουζίνα θεωρείται πως έχει μεγαλύτερη ποικιλία και ότι είναι πιο κοσμοπολίτικη από την «συγγενή» της, Cajun. Μερικά από τα χαρακτηριστικά πιάτα της Creole κουζίνας είναι το κοτόπουλο Creole, αλλά και το γκάμπο με γαρίδες ή κοτόπουλο.

Κοτόπουλο Creole

Γκάμπο

Από την άλλη, οι Cajun προσκολλήθηκαν στη γαλλική τους κληρονομιά και εκμεταλλεύτηκαν όσο μπορούσαν καλύτερα τη γη της Λουϊζιάνας. Οι γαλλικές επιρροές είναι εξαιρετικά εμφανές στα βασικά συστατικά της Cajun κουζίνας, -κρεμμύδι, σέλινο και πιπεριά-  που θυμίζουν το γαλλικό μιρεπουά.

Ένα χρήσιμο εργαλείο για τη διάκριση μεταξύ των δύο είναι να εξετάσουμε πώς η τεχνολογία τους επηρέασε. Οι Creole είχαν πρόσβαση σε συσκευές ψύξης, ενώ οι Cajun καλλιέργησαν την εφευρετικότητά τους. Χωρίς ψύξη, οι Cajun ανέπτυξαν καινοτόμες μεθόδους συντήρησης με καπνό και αλάτι.

Cajun jambalaya

Andouille

Για παράδειγμα το «Tasso» και το «Andouille» είναι δύο άλλα προϊόντα χοιρινού κρέατος Cajun που χρησιμοποιούν αλάτι και καπνό ως συντηρητικά. Tέλος, η κουζίνα Cajun είναι γνωστή για το ότι έχει αγάπη στα μπαχαρικά. Ένα χαρακτηριστικό πιάτο είναι το Cajun jambalaya.

Δείτε επίσης:
Πότε χαλάνε τα μπαχαρικά;

Το μυστικό για να απελευθερώσουν τα μπαχαρικά το άρωμα τους

Γκάζιαντεπ: Μπαχαρικά, κεμπάπ και μπακλαβάς στη νοτιανατολική Τουρκία