Σκληρά και ημίσκληρα ελληνικά τυριά από τυροκομεία με ενδιαφέρουσα πορεία, γεύσεις και αρώματα ξεχωριστά, συνθέτουν τα ιδανικά πλατό για τα φιλικά καλέσματα, γιορτινά και καθημερινά. Στο πλάι τους θέλουν πάντοτε για συντροφιά ένα καλό κρασί.

Όταν ο χρόνος είναι λιγοστός και δεν επαρκεί για μαγειρέματα, μία είναι η λύση που θα κάνει τη βραδιά αξέχαστη και την παρέα ευτυχισμένη και χορτάτη. Επιλεγμένα τυριά, που θα σερβίρουμε με παξιμάδια, κριτσίνια ή καλό ψωμί με πλούσια ψίχα και τραγανή κόρα, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα.

Το πλατό των τυριών

Τυρί του λάκκου, Σέριφος
Από τα πιο σπάνια και δυσεύρετα τυριά της Σερίφου, αποκτά σύνθετα αρώματα από τη γύλη του κρασιού και το τυροτσίγκουρο (είδος θυμαριού) με τα οποία ωριμάζει. Από το μοναδικό τυροκομείο του νησιού, έχει δυνατό χαρακτήρα, έντονη γεύση και αρώματα.
Μιράν: Ευριπίδου 45, Αθήνα, τηλ: 210 3217187 / Τσαμαδού 2 & Γούναρη, Πειραιάς, τηλ: 210 4121766.

Γραβιέρα Σκύρου
Φτιαγμένη από γάλα αιγοπροβάτων που βόσκουν στο νησί, έχει τη χαρακτηριστική εμφάνιση ενός πρόβειου τυριού. Με μεγαλούτσικες τρύπες, αρώματα φρέσκου βουτύρου και ξερών φρούτων, έχει μέτρια, διακριτική οξύτητα, στρογγυλή γεύση και μακρά επίγευση.
Μιράν: Ευριπίδου 45, Αθήνα, τηλ: 210 3217187 / Τσαμαδού 2 & Γούναρη, Πειραιάς, τηλ: 210 4121766.

Γραβιέρα Κοζάνης
Μια φρέσκια γραβιέρα, με πλούσια αρώματα γάλακτος και φρέσκων ξηρών καρπών όπως τα ωμά φουντούκια και τα αμύγδαλα. Η μάζα της είναι συμπαγής, ελαστική και η γεύση της θυμίζει περισσότερο κεφαλογραβιέρα.
Αραπιάν: Ευριπίδου 41, Αθήνα, τηλ: 210 3217238.

Κασέρι Π.Ο.Π. Βόλου
Ενα κλασικό κασέρι από τον Καρακάνα, με την αναμενόμενη ελαστική υφή, με αρώματα φρέσκου βουτύρου, ευχάριστη οξύτητα, σωστό αλάτι, γεμάτο σώμα και μακρά επίγευση.
akros.gr

Κασέρι με πιπέρια
Πιο σκληρό, αλμυρό και λιγότερο ελαστικό από το βολιώτικο, αυτό το κασέρι έχει μεγαλύτερη οξύτητα και έντονα αρώματα φρεσκοτριμμένου πιπεριού με γλυκό και ισορροπημένο κάψιμο, που όμως δεν επιτρέπει στα καθαρά αρώματα του τυριού να εκδηλωθούν επαρκώς.
Τα Καραμανλίδικα του Φάνη: Σωκράτους 1 & Ευριπίδου, Αθήνα, τηλ: 210 3254184.

Λαδοτύρι Ζακύνθου
Το λαδοτύρι ή «ντόπιο» όπως το αποκαλούν στο νησί, τοποθετείται σε πήλινα κιούπια και αφήνεται να ωριμάσει σε ελαιόλαδο. Οσο περνά ο καιρός το τυρί αποκτά την έντονα πικάντικη γεύση που του δίνει το ελαιόλαδο.
Το Παντοπωλείο της Μεσογειακής Διατροφής: Σοφοκλέους 1, Αθήνα, τηλ: 210 3628738.

Γραβιέρα Arancione
Παράγεται στον Σοχό από το τυροκομείο Προίκα και παίρνει το χαρακτηριστικό πορτοκαλί χρώμα που της δίνει το όνομά της (arancio στα ιταλικά σημαίνει πορτοκάλι). Ένα «εύκολο» τυρί που τρώγεται σκέτο, μπαίνει σε σάντουιτς, σε πίτσες ή σε ζυμαρικά.
Μιράν: Ευριπίδου 45, Αθήνα, τηλ: 210 3217187 / Τσαμαδού 2 & Γούναρη, Πειραιάς, τηλ: 210 4121766.

Σερφιώτικο τυρί
Μια πολύ ωραία εκδοχή κυκλαδίτικης τυροκόμησης από τη Σέριφο. Από αιγοπρόβειο γάλα, έχει πλούσια αρώματα βουτύρου και ξηρών καρπών μαζί με εκείνα φρεσκοψημένου προζυμένιου ψωμιού, έντονο κίτρινο χρώμα και μάζα χωρίς τρύπες, ελαφρά ελαστική υφή, ήπια πιπεράτη γεύση και μακρά επίγευση.
Μιράν: Ευριπίδου 45, Αθήνα, τηλ: 210 3217187 / Τσαμαδού 2 & Γούναρη, Πειραιάς, τηλ: 210 4121766.

Κρασοτύρι Ιου
Από το τυροκομείο του Χάρου, ένα τυρί που αρωμάζει σε οινολάσπες από σαντορινιό, γλυκό vinsanto και μανδηλαριά. Σκληρό σαν μανούρα, έχει λίγες μικρές τρύπες, γλύκα που ισορροπεί την αλατότητα και μια εθιστική γεύση.
Αραπιάν: Ευριπίδου 41, Αθήνα, τηλ: 210 3217238

Ξερό μηλέικο του Κωσταδιού
Το τυροκομείο βρίσκεται στη χαρακτηρισμένη ως Natura περιοχή του Χάλακα, όπου βόσκουν και τα κατσίκια που δίνουν το γάλα τους και το χαρακτηριστικό άρωμα στο τυρί, μαζί με αρώματα βοτάνων.
Τα Καραμανλίδικα του Φάνη: Σωκράτους 1 & Ευριπίδου, Αθήνα, τηλ: 210 3254184

Γραβιέρα Σύρου της Bliss Point
Το τυροκομείο της Τυροσύρα παράγει την παλαιωμένη αγελαδινή γραβιέρα για λογαριασμό της εταιρείας Bliss Point. Ωριμα αρώματα γάλακτος, χαρακτηριστική γλύκα που οφείλεται στο αγελαδινό γάλα, καλά δομημένη μάζα, χρώμα ανοιχτό πορτοκαλί και μεστή γεύση.
akros.gr

Λαδοτύρι από τη Μυτιλήνη
Σε γυάλινο βαζάκι με ελαιόλαδο και κομμένο σε μπαστουνάκια ένα ευχάριστο, εύκολο τυρί.

Και από κρασί;
Κατά κανόνα, τα πλούσια «βαρελάτα» λευκά κρασιά, όπως για παράδειγμα ο Θαλασσίτης βαρέλι της Γαία Οινοποιητική από τη Σαντορίνη, στέκονται αξιοπρεπέστατα δίπλα σε μια σύνθεση, που αποτελείται από σκληρά ή ημίσκληρα τυριά. Αν πάλι αγαπάτε τα κόκκινα κρασιά, προτιμήστε τα λιγότερο τανικά, που όμως διαθέτουν φρούτο και όγκο, όπως για παράδειγμα το Merlot από το οινοποιείο Λαντίδη στη Νεμέα.

Φωτογραφία: Studio M