Με το λεπτό και τραγανό ζυμάρι του, το φλαμκούχεν , όπως το αποκαλούν στη Γερμανία, είναι ένα υβρίδιο πίτας και πίτσας. Αν το μεταφράσουμε κυριολεκτικά, το όνομά του σημαίνει «φλεγόμενο κέικ» ή «πίτα μαγειρεμένη στις φλόγες». Το πιάτο αυτό είναι σπεσιαλιτέ της βορειοανατολικής Αλσατίας της Γαλλίας και του νοτιοδυτικού Παλατινάτο της Γερμανίας και χρονολογείται από τον 4ο αιώνα, πολύ πριν τα σύνορα αυτών των δύο χωρών πάρουν τη σημερινή τους μορφή.

Η ανακάλυψή αυτής της πίτσας φημολογείται πως ήταν τυχαία. Εκείνη την εποχή, που έψηναν συχνά τα φαγητά στον ξυλόφουρνο, οι ψήστες δοκίμαζαν τη θερμοκρασία του φούρνου βάζοντας λίγο ζυμάρι στη φωτιά. Κάποια στιγμή, ένας απ’ τους ψήστες αποφάσισε να πειραματιστεί προσθέτοντας κάποια υλικά ακόμη, και εγένετο η αγαπημένη πίτσα της Γερμανίας.

Ιδανικά, στο τραπέζι μας πρέπει να φτάνει ζεστή ακόμα απ’ τον ξυλόφουρνο, με τις άκρες της ελαφρώς καμένες. Η ελαφριά τους πικράδα δένει τέλεια με τα πλούσια υλικά, την κρεμ φρες, το μπέικον και τα κρεμμύδια που αποτελούν κλασικό συνδυασμό γι’ αυτό το πιάτο.

Και τίποτα δεν θα μπορούσε να τη συνοδέψει καλύτερα από μια παγωμένη μπίρα.

Μπορεί να φαγωθεί όλες τις ώρες, σαν κυρίως ή ορεκτικό, ενώ αποτελεί και τέλεια επιλογή για brunch. Όπως και με όλες τις πίτσες, μπορούμε να βρούμε και την πίτσα φλαμκούχεν σε πολλές παραλλαγές και με πολλά και διαφορετικά υλικά, όπως με μανιτάρια, φρέσκια ρόκα, καπνιστό σολομό ή μπέικον με αυγά.

Τα βασικά

1. Η ζύμη
Πρόκεται για μείγμα που δεν το ζυμώνουμε και περιέχει αλεύρι, νερό και λίγο αλάτι. Το απλώνουμε σε λεπτή στρώση και το ψήνουμε μέχρι να γίνει σαν ένα μεγάλο κράκερ. Μοιάζει με παχιά τορτίγια.

2. Η σως
H πλούσια και πικάντικη γεύση της πίτσας οφείλεται στην λεπτή στρώση από κρεμ φρες ή από φρομάζ μπλανκ (fromage blanc), ένα φρέσκο λευκό ​​τυρί σε spread, που προέρχεται από τη βόρεια Γαλλία και το νότιο Βέλγιο. H γεύση τους ενισχύεται συχνά με τριμμένο μοσχοκάρυδο.

3. Το χοιρινό
Για ακόμη περισσότερη γεύση προσθέτουμε λεπτές λωρίδες μπέικον. Ψήνονται μαζί με την πίτσα για να βγάλουν πάνω της τα λάδια τους και να κάνουν πιο πλούσιο το αποτέλεσμα.

4. Το κρεμμύδι
Είτε σε λεπτές φέτες είτε σε κυβάκια, το βάζουμε και πριν το ψήσιμο αλλά και ωμό στο τέλος, για να δώσει αψάδα στην πίτσα.

Δείτε επίσης:

7 λάθη που δεν πρέπει να κάνεις στην πίτσα

Biga: Το μυστικό των Ιταλών για ελαφριά και εύπεπτη πίτσα!

Πίτσα με μαύρο σουσάμι (στη ζύμη) και πέστο βασιλικού (για σάλτσα)