Τον τελευταίο μήνα του 2021, ίσως μία απ’ τις πιο κρύες μέρες του χειμώνα, βρέθηκα στο κοινωνικό δείπνο της Food On, μια κοινωνική δράση που με γέμισε ζεστασιά από μέσα προς τα έξω.

Στη λαχαναγορά του Ρέντη είχα ξαναβρεθεί, όμως ποτέ για να φάω μεξικάνικο από το Chilangos -όπως ακριβώς το σερβίρουν και στο εστιατόριο στον Χολαργό- σε μια υπαίθρια σάλα εστιατορίου, καθήμενη στο ίδιο τραπέζι με άγνωστους συνδαιτυμόνες, με τους οποίους θα έκανα για τις δύο επόμενες ώρες τις πιο ενδιαφέρουσες συζητήσεις, απελευθερωμένες από κάθε είδους στερεότυπο.

Τα «υλικά»
Σε κάθε τραπέζι σε υποδέχονται χαμογελαστοί άνθρωποι όλων των ηλικιών. Αυτό που ξέρεις, είναι ότι κάποιοι απ’ αυτούς ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Αυτό που δεν ξέρεις, και ίσως και να μην μάθεις ποτέ, είναι ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι και πως κάθε ένας από αυτούς έχει μια προσωπική ιστορία. Ίσως, αυτό να είναι και το μυστικό υλικό της επιτυχημένης συνταγής των κοινωνικών δείπνων της Food On. Κάθε τραπέζι αποτελείται από ένα όμορφο κράμα ανθρώπων, απελευθερωμένων από το κοινωνικό στίγμα και τα στερεότυπα. Αυτά τα δείπνα μοιάζουν με μια μικρή όαση κανονικότητας, που δίνουν σε αυτούς τους ανθρώπους τη δυνατότητα να απολαύσουν τη στιγμή, όπως θα έκαναν αν βρίσκονταν σε ένα οποιοδήποτε εστιατόριο με νόστιμο, comfort φαγητό, παρέα με φίλους, συζητώντας ό,τι τους ευχαριστεί τη δεδομένη στιγμή, και όχι απαραίτητα για τα αναπόφευκτα προβλήματα της καθημερινότητας.

Με τις δράσεις της Food On, απολαμβάνεις τη στιγμή, αλλά χτίζεις και για το μέλλον.
Αργότερα, μιλώντας με τον ίδιο τον Αργύρη Ζαννιά, τον ιδρυτή της οργάνωσης On (2017), κατάλαβα ότι η Food On, δεν μένει μόνο στα κοινωνικά δείπνα, αλλά υλοποιεί ένα πρόγραμμα κοινωνικής και εργασιακής ενσωμάτωσης με όχημα την τροφή, το οποίο έχει χτιστεί πάνω σε τρεις διαφορετικούς πυλώνες.

Το Food On Dining που δημιουργεί αυτή την εμπειρία για τους ωφελούμενους με στόχο την κοινωνική ενσωμάτωση, πρόκειται να εξελιχθεί σε μια συμμετοχική διαδικασία, όπου οι ωφελούμενοι εκτός από συνδαιτυμόνες στα δείπνα, θα μπορούν να πάρουν μέρος και στην οργάνωση των δείπνων, να βοηθούν στην κουζίνα ή να αναλάβουν καθήκοντα σέρβις, κάτι που μπορεί να αναπτύξει τις ικανότητές τους σε συγκεκριμένους τομείς, ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί στην εύρεση εργασίας. Αυτό είναι και ο πυλώνας Food Οn Learning, που εκπαιδεύει τους ωφελούμενους για να βρουν στο μέλλον δουλειά στο κομμάτι της εστίασης, αλλά και στον τουριστικό κλάδο. Δύο εργασιακοί τομείς, οι οποίοι στη χώρα μας, έχουν απορρόφηση και γνωρίζουν συνεχή ανάπτυξη. Και καταλήγουμε στον τρίτο πυλώνα, αλλιώς Food On Sharing. Με την αρωγή υποστηρικτών και χορηγών, γίνεται συλλογή ποιοτικών νωπών και κατεψυγμένων τροφίμων μακράς διάρκειας, τα οποία και διανέμουν σε όσους τα έχουν ανάγκη. Τα άτομα τα οποία λαμβάνουν αυτά τα τρόφιμα έχουν φτάσει μέχρι και τα 100. Οι ωφελούμενοι συμμετέχουν και σε αυτή τη διαδικασία, αφού οι ίδιοι κάνουν τη μεριδοποίηση των τροφίμων που συγκεντρώνει η Food On. Τα κοινωνικά γεύματα για το έτος 2021 υλοποιήθηκαν χάρη στη συνεργασία του Υπερταμείου, της Atrakto, του Burger Joint, της Μυρσινης Λαμπράκη, του ΟΚΑΑ, της Εζα και της Βικος.

Τα σχέδια για το μέλλον
Στόχος της Food On, όπως μας είπε ο Αργύρης Ζαννιάς είναι οι ωφελούμενοι να γίνονται όλο και περισσότεροι. Αυτό προϋποθέτει να βρεθούν ακόμη περισσότεροι συνεργάτες και στο κομμάτι του Dining και στο κομμάτι του Learning. Ένας ακόμη βασικός στόχος είναι τα κοινωνικά δείπνα της Food On να γίνονται σταθερά δύο φορές τον μήνα, ώστε να μπουν ακόμη πιο ενεργά στη ζωή και στο πρόγραμμα των ωφελούμενων, δίνοντάς τους διαρκείς ευκαιρίες για κοινωνικοποίηση, αλλά και κοινωνική και εργασιακή ενσωμάτωση.

Αν θέλετε κι εσείς να γίνεται εθελοντές ή συνεργάτες και να στηρίξετε τις κοινωνικές δράσεις της Food On, επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα της Food On για όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

Δείτε επίσης:

Η νέα πλατφόρμα της Food On αποκαλύπτει πώς είναι να ζεις low budget

Νέα καμπάνια ευαισθητοποίησης για τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό από τη Food On

H ΜΚΟ Food On ξεκινά πάλι τα κοινωνικά της γεύματα