Ο έγκριτος διεθνής γαστρονομικός οδηγός Gault & Millau, άρτι αφιχθείς και στην Ελλάδα, ανακοίνωσε πρόσφατα τα εστιατόρια που ξεχώρισε η ομάδα των επιθεωρητών του σε Αττική και Κρήτη.


Τα εστιατόρια Varoulko Seaside (πάνω) και CTC (κάτω) είναι ανάμεσα στα υποψήφια για το βραβείο του «Εστιατορίου της Χρονιάς»

Ο Gault & Millau είναι θεσμός διεθνούς εμβέλειας με ιστορία 50 ετών που αναδεικνύει και προωθεί τη γαστρονομική σκηνή κάθε χώρας. Εκδίδεται σε περισσότερες από 20 χώρες και κάθε έκδοση περιλαμβάνει επιλογές εστιατορίων που πληρούν μια σειρά συγκεκριμένων προδιαγραφών. Η ελληνική του έκδοση, ο Gault & Millau Hellas, δημοσιεύτηκε πρόσφατα- λόγω ειδικών συνθηκών μόνο ψηφιακά και στην ειδική εφαρμογή- και δυστυχώς η παρθενική ανακοίνωσή του δεν συνοδεύτηκε ως είθισται από κάποια επίσημη τελετή χωρίς ωστόσο αυτό να επισκιάζει το γεγονός ότι αποτελεί εξαιρετικά ευχάριστη είδηση για τα ελληνικά γαστρονομικά δεδομένα. «Με τον έντυπο γαστρονομικό οδηγό, αλλά και τη διαθεσιμότητά του σε ηλεκτρονική μορφή, τόσο οι ξένοι περιηγητές όσο και οι Έλληνες, μπορούν να εμπιστεύονται την εγκυρότητα και την αξιοπιστία που φέρει η σφραγίδα Gault & Millau, και να απολαμβάνουν τις γαστρονομικές προτάσεις του, με γνώμονα πάντα τις δικές τους προτιμήσεις. Εστιατόρια και χώροι αξιόλογου γαστρονομικού ενδιαφέροντος παντός τύπου, όλα συγκεντρωμένα και κατανεμημένα με βάση τη διεθνή κλίμακα αξιολόγησης Gault & Millau.


Το εστιατόριο Spondi, του Απόστολου Τραστέλη (πάνω) και το εστιατόριο Botrini’s του Έκτορα Μποτρίνι (κεντρική φωτογραφία) έλαβαν την υψηλότερη βαθμολογία φέτος (15/20) και 3 Σκούφους

Ο γαστρονομικός οδηγός έχει διευρύνει το πεδίο δράσης του, ώστε να επιτυγχάνεται απόλυτα ο στόχος του, που δεν είναι άλλος από την προώθηση του γαστρονομικού πολιτισμού. Έτσι, εκτός από την αξιολόγηση χώρων εστίασης, έχει επεκταθεί και στον τομέα των πιστοποιήσεων, τόσο επιχειρήσεων όσο και προϊόντων. Στη χώρα μας, ο Gault & Millau Hellas, έχει στόχο να κάνει την Ελλάδα γαστρονομικό προορισμό. Έχουμε εισάγει λοιπόν, την πιστοποίηση H.A.P. (Hellenic Authentic Products), και προσφέρουμε στις ξενοδοχειακές μονάδες που χρησιμοποιούν ελληνικά προϊόντα και στηρίζουν την ελληνική παραγωγή και οικονομία, την σφραγίδα μας», επισήμανε σε δηλώσεις του στο Olivemagazine.gr ο πρόεδρος του Gault & Millau Hellas, κος Στέλιος Γρηγοριάδης.


Ο Γκίκας Ξενάκης (πάνω) είναι ανάμεσα στους υποψήφιους για το βραβείο του «Σεφ της Χρονιάς και ο σεφ Θοδωρής Μωυσίδης (κάτω) είναι ανάμεσα στους υποψήφιους για το βραβείο του «Σεφ Ζαχαροπλάστη της Χρονιάς»

Η αξιολόγηση και οι υποψηφιότητες των βραβείων
Τα επίπεδα βαθμολόγησης είναι πέντε και στο καθένα αντιστοιχεί ένας αριθμός σκούφων (toques). Για να συμπεριληφθεί ένα εστιατόριο στον ετήσιο γαστρονομικό οδηγό πρέπει να συγκεντρώνει ελάχιστη βαθμολογία 10/20. Αναλυτικότερα, η βαθμολογία από 10-10,5 δεν λαμβάνει σκούφο, αλλά πρόκειται για ένα αξιόλογο μέρος, στο οποίο μπορείτε να γευματίσετε ευχάριστα. Η βαθμολογία 11-12,5 αντιστοιχεί σε 1 σκούφο. Η βαθμολογία 13-14,5 αντιστοιχεί σε 2 σκούφους. Η βαθμολογία 15-16,5 αντιστοιχεί σε 3 σκούφους. Η βαθμολογία 17-18,5 αντιστοιχεί σε 4 σκούφους. Τέλος, η βαθμολογία 19-20 αντιστοιχεί σε 5 σκούφους. Η αξιολόγηση των εστιατορίων γίνεται με αντικειμενικά και παγκόσμια κριτήρια, με αποτέλεσμα τα εστιατόρια να κατατάσσονται στο διεθνές δίκτυο του θεσμού. Ο φετινός οδηγός περιλαμβάνει μόνο εστιατόρια από την Αττική και την Κρήτη ενώ οι επιθεωρήσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα θα συνεχιστούν για την επόμενη έκδοση. Περιλαμβάνει 58 POP εστιατόρια (αξιόλογοι χώροι που προτείνει ο γαστρονομικός οδηγός χωρίς όμως να τους βαθμολογεί) και 223 εστιατόρια εκ των οποίων 121 βραβεύτηκαν με 1 Σκούφο, 22 με 2 Σκούφους και 2 με 3 Σκούφους (Σπονδή και Botrini’s).


Οι σεφ Νίκος Θωμάς (πάνω) και Παύλος Κυριάκης (κάτω) είναι ανάμεσα στους υποψήφιους για το βραβείο του «Ταλέντου Gault & Millau»

Όλα τα εστιατόρια, όπως και οι POP χώροι εστίασης, είναι δημοσιευμένα στην ιστοσελίδα gr.gaultmillau.com, αλλά και στην εφαρμογή Gault & Millau. Υποψήφιοι για το βραβείο του «Σεφ της χρονιάς» (Cuisiner de l’ année) είναι οι: Γκίκας Ξενάκης (Aleria), Σωτήρης Κοντιζάς (Nolan), Δημοσθένης Μπαλόπουλος (Frater & Sorror, ΦΒΚ) και Αλέξανδρος Τσιοτίνης (CTC). Υποψήφιοι για το βραβείο του «Σεφ Ζαχαροπλαστικής της χρονιάς» (Pâtissier de l’année) είναι οι: Σπύρος Πεδιαδιτάκης (Spondi), Θοδωρής Μωυσίδης (Varoulko Seaside) και ο Arnaud Lahrer μαζί με τον Ευγένιο Βαρδακαστάνη (Tudor hall, GΒ Roof Garden). Οι υποψηφιότητες για το Εστιατόριο της Χρονιάς (Restaurant de l’année) περιλαμβάνουν τα εστιατόρια CTC, Varoulko Seaside, Spondi και Botrini’s. Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες κατηγορίες των βραβείων Gault & Millau είναι η κατηγορία που παρουσιάζει τα ταλέντα που προσέλκυσαν την προσοχή του θεσμού. Η κατηγορία «Les Grands de demain» – «Ταλέντα Gault & Millau» ξεχωρίζει εκείνους τους σεφ που επιδεικνύουν τεχνικές δεξιότητες και δημιουργικές ιδέες υψηλού επιπέδου. Υποψήφιοι είναι ο Άκης Σουλτάνης (Eternal Blue), Νίκος Θωμάς (Simul), Παύλος Κυριάκης (The Zillers) και Δήμος Σαμουράκης (7 Food Sins). Τέλος, επειδή το κρέας έχει αναχθεί γαστρονομικά σε επιστήμη, ο Gault & Millau Hellas προτείνει την κατηγορία «Επιλογή Gault & Millau για κρέας» όπου παρουσιάζει τρεις επιλογές κρεοφαγικών εστιατορίων: Το Dry & Raw by Drakoulis, Steak House by Kiku και To Kreas.

Tα βραβεία και προσεχείς δράσεις του γαστρονομικού οδηγού θα ανακοινωθούν σύντομα.

Δείτε επίσης

Λευτέρη Λαζάρου: Η ζωή του όλη

Chef’s Table: Φώτης Φωτεινόγλου (Φίτα)

Chef’s Table: Άρης Βεζενές (Vezene)

 

Το άρθρο της εβδομάδας