Ποιο είναι το καταλληλότερο ρύζι για τα γεμιστά; Θα τα φτιάξετε με κιμά ή ορφανά; Αυτή την Κυριακή σας προτείνουμε να βάλετε στο τραπέζι σας γεμιστά λαχανικά, που τώρα είναι στην καλύτερη εποχή τους. Γι’ αυτό κι εμείς σας έχουμε από παραδοσιακές συνταγές για γεμιστές ντομάτες και πιπεριές, με κιμά ή χωρίς, με σταφίδες και κουκουνάρι, μέχρι πιο εναλλακτικές με γεμιστά κολοκυθάκια ή μελιτζάνες, αλλά και πιπεριές κέρατο ή Φλωρίνης.

Ποιο είναι το καλύτερο ρύζι για γεμιστά

Ο κανόνας θέλει το ρύζι Καρολίνα να προτείνεται για γεμιστά, επειδή έχει αρκετό άμυλο και χυλώνει ωραία στο ψήσιμο. Επειδή, όμως, υπάρχει και το προσωπικό γούστο υπάρχουν και εκείνοι που προτιμούν το ρύζι γλασέ, που κάνει το αποτέλεσμα ακόμη πιο χυλωμένο, ενώ από την άλλη υπάρχουν κι εκείνοι που θέλουν το ρύζι τους σπυρωτό, οπότε βάζουν κίτρινο τυρί, τύπου Parboiled.
Σε αρκετές από τις συνταγές που ακολουθούν το ρύζι αντικαθίσταται από πλιγούρι, ενώ θα βρείτε και συνταγή με κουσκούς.

Γεμιστές ντομάτες και πιπεριές
Ο φούρνος θα γεμίσει, το σπίτι θα μυρίσει. Τα κλασικά και αγαπημένα γεμιστά της μαμάς με το κουκουνάρι και τη σταφίδα. Τρώγονται από το ταψί, τρώγονται την επόμενη, τρώγονται και κρύα. Γιατί γεμιστά σαν της μαμάς δεν υπάρχουν!

Γεμιστά λαδερά με κουκουνάρι και σταφίδα
Το απόλυτο φαγητό της ελληνικής κουζίνας, τα γεμιστά, σε μια κλασική συνταγή, χωρίς κιμά.

Γεμιστά της γιαγιάς με μυρωδικά και πελτέ
Τα γεμιστά που αγαπά όλη η οικογένεια είναι σταθερή αξία στο ελληνικό τραπέζι. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που οι ντομάτες και οι πιπεριές είναι στην εποχή τους.

 

Γεμιστά της Μεσογείου με κουκουνάρια και αμύγδαλα
Τα γεμιστά χωρίς κιμά, με ρύζι, κουκουνάρια, αμύγδαλα και μπόλικα μυρωδικά.

Γεμιστά με κιμά και ρύζι
Γεμιστές ντομάτες και πιπεριές με μίγμα από ρύζι, κιμά, μυρωδικά και ψιλοκομμένα λαχανικά για επιπλέον γεύση.

Γεμιστές ντομάτες με κιμά, πλιγούρι και σάλτσα φέτας βασιλικού
Η κλασική αγαπημένη συνταγή για γεμιστές ντομάτες σε μια παραλλαγή με πλιγούρι και κρέμα φέτας. Ένα πιάτο με άρωμα καλοκαιρινό από τον MasterChef Λάμπρο Βακιάρο.

Γεμιστά με κιμά στην κατσαρόλα αβγολέμονο
Τα γεμιστά είναι σίγουρα ο μεγάλος πρωταγωνιστής του καλοκαιρινού τραπεζιού. Για να κάνετε τη γευστική διαφορά, μπορείτε στο τέλος να τους προσθέσετε και αβγολέμονο, που τους πάει πολύ.

Nτομάτες γεμιστές από την Τήνο
Μια παραδοσιακή συνταγή της Τήνου από το χωριό Κουμάρος. Τις μαγειρεύουν ακόμα με μεράκι και τις σερβίρουν στο πανηγύρι του χωριού, στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος.

Γεμιστά λαχανικά με ρύζι, τυριά και αντζούγιες
Ίσως τα πιο εναλλακτικά γεμιστά που έχετε δοκιμάσει, με τυριά και αντζούγιες να τους δίνουν ιδιαίτερη γεύση που θα σας αρέσει πολύ όμως. Όπως όλα τα γεμιστά, είναι καλύτερα όταν τα απολαμβάνετε χλιαρά και όχι ζεστά από τον φούρνο.

Nτομάτες γεμιστές με κουσκούς, φέτα και βασιλικό
Μία διαφορετική συνταγή για γεμιστές ντομάτες, με κουσκούς αντί για ρύζι, που μπορείτε να σερβίρετε και ως ορεκτικό σε γιορτινό τραπέζι.

Ντομάτες γεμιστές με ψητά κυβάκια μελιτζάνας, μυρωδικά και τυρί
Εναλλακτικά γεμιστά, με τη γέμιση του ρυζιού να αντικαθίσταται από ψητή μελιτζάνα και τυρί. Να τα δοκιμάσετε, θα σας ενθουσιάσουν!

Πιπεριές γεμιστές με κιμά και πλιγούρι
Τα γεμιστά με κιμά είναι από τα πιο αγαπημένα μας και είναι αυτά που προτιμούν περισσότερο και τα παιδιά. Αντί για το κλασικό ρύζι όμως, μπορείτε να κάνετε ακόμη πιο ξεχωριστό το πιάτο, φτιάχνοντας γεμιστά με τραχανά ή πλιγούρι.

Πιπεριές κέρατο γεμιστές με φρέσκια ντομάτα και καπνιστό τυρί
Αγαπημένος μεζές οι πιπεριές, σε αυτή τη συνταγή γεμίζονται με ντομάτα και τυριά και γίνονται πολύ νόστιμες.

Πιπεριές Φλωρίνης γεμιστές με γαρίδες και θαλασσινά
Οι πιπεριές Φλωρίνης γεμίζονται με θαλασσινά και γίνονται ένα νοστιμότατο και εντυπωσιακό σε εμφάνιση ορεκτικό.

Κολοκύθια γεμιστά στον φούρνο
Τα στρογγυλά κολοκυθάκια είναι ό,τι πρέπει για να φτιάξετε γεμιστά στον φούρνο. Θα τα φτιάξετε με κιμά και πλιγούρι αντί για ρύζι που του πάει πολύ και θα τα ψήσετε μέσα σε αρωματική σάλτσα ντομάτας.

Κολοκυθάκια γεμιστά με κιμά κοτόπουλου και αυγολέμονο με σαφράν
Τα κλασικά και αγαπημένα κολοκυθάκια αυγολέμονο δοσμένα λίγο διαφορετικά. Θα τα αγαπήσει από την αρχή όλη η οικογένεια!

Κολοκυθάκια γεμιστά με ρύζι και μανιτάρια
Ένα υπέροχο πιάτο που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει γευστικά από το αντίστοιχο με κρέας.


Γεμιστές μελιτζάνες με σάλτσα ντομάτας
Τα καλοκαιρινά γεμιστά δεν μαγειρεύονται μόνο με πιπεριές, κολοκύθια και ντομάτες. Οι μελιτζάνες με μια ωραία γέμιση από σάλτσα κιμά ψήνονται στο φούρνο, πασπαλίζονται με τριμμένη γραβιέρα και κάνουν ένα υπέροχο πιάτο.

Αν αγαπάτε τα καλοκαιρινά λαχανικά όπως εμείς, δείτε και μερικές ιδέες για απολαυστικά μπριάμ.