Ο Γρηγόρης Χέλμης ετοιμάζει 5 ορεκτικά που ταιριάζουν στη γιορτινή μας διάθεση!

Κροκέτες μανιταριών με γραβιέρα και φρίκε
35 λεπτά | Εύκολο | Για 6 άτομα

Το φρίκε έχει αρχίσει να μπαίνει στις κουζίνες μας, λόγω των ιδιοτήτων του και της γεύσης του. Πρόκειται για σπόρο πράσινου σκληρού σιταριού, το οποίο έχει σπάσει και ψηθεί, δίνοντας στο τελικό προϊόν μια ελαφρά πικάντικη γεύση, ενώ είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και μεταλλικά στοιχεία, έχοντας ωστόσο λιγότερους υδατάνθρακες από τα περισσότερα σιτηρά. Περιέχει επίσης γλουτένη και είναι από τα σιτηρά που σε «κρατάει», γι’ αυτό θα το συναντήσουμε και σε αρκετές διαιτητικές συνταγές. Εκτός από την παρακάτω συνταγή, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε είτε απλά βραστό σε σαλάτες, είτε να αντικαταστήσουμε το πλιγούρι ή το ζυμαρικό σε μαγειρευτά.

Υλικά
200 γρ. φρίκε (freekeh)
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
½ κουτ. γλυκού κοφτή καπνιστή πάπρικα
½ κουτ. γλυκού κόλιανδρο τριμμένο
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
200 γρ. μανιτάρια, ψιλοκομμένα
130 ml κρασί λευκό
500 ml ζωμό λαχανικών ζεστό
1 κουτ. σούπας μουστάρδα
1 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη ή panko
4-5 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι, τα φύλλα
2 αυγά
150 γρ. γραβιέρα κομμένη σε 12 κυβάκια
αλάτι, πιπέρι

Για το πανάρισμα
2 αυγά χτυπημένα με 4 κουτ. σούπας γάλα
αλεύρι
φρυγανιά τριμμένη ή panko

Διαδικασία
Σε βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά, σοτάρουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο. Μόλις αρχίσει να μαλακώνει προσθέτουμε τα μπαχαρικά και το σκόρδο. Σοτάρουμε για 30΄΄ και προσθέτουμε τα μανιτάρια. Μόλις μαλακώσουν, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το φρίκε. Σοτάρουμε να γυαλίσει και ρίχνουμε το κρασί. Μόλις εξατμιστεί, προσθέτουμε τον ζωμό και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγοβράζουμε ανακατεύοντας κατά διαστήματα για 20΄-25΄ μέχρι να μαλακώσει το φρίκε και να πιει τα υγρά του. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και προσθέτουμε τη μουστάρδα, τη φρυγανιά, το θυμαρι και τα αυγά. Χωρίζουμε το μείγμα σε 12 μπαλάκια, βάζουμε στο κέντρο από 1 κυβάκι γραβιέρα. Βάζουμε τα μπαλάκια στο ψυγείο. Περνάμε από αλεύρι, χτυπημένο αυγό με γάλα, φρυγανιά και τηγανίζουμε σε ηλιέλαιο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

Γλυκοπατάτες au gratin με κρέμα καρύδας
1 ώρα και 30 λεπτά | Εύκολο | Για 4-6 άτομα

Υλικά
1,5 κιλό γλυκοπατάτες
1 κονσέρβα κρέμα καρύδας
1 πρέζα κύμινο
1 πρέζα κανέλα
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
2 κουτ. σούπας φρέσκο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
λίγο ε.π. ελαιόλαδο

Διαδικασία
Πλένουμε πολύ καλά τις γλυκοπατάτες, τις τρυπάμε με ένα πιρούνι, λαδώνουμε ελαφρώς και αλατοπιπερώνουμε. Τις τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο μία-μία και ψήνουμε στον φούρνο στους 180°C για 45΄ με 1,5 ώρα, αναλόγως μεγέθους, μέχρι να μαλακώσουν καλά. Εν τω μεταξύ, ανακατεύουμε την κρέμα καρύδας με το κύμινο, την κανέλα, το σκόρδο και αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς. Μόλις οι γλυκοπατάτες είναι έτοιμες, τις αφήνουμε να κρυώσουν και τις καθαρίζουμε. Τις κόβουμε σε χοντρές φέτες 1,5 με 2 εκ. και στρώνουμε σε ένα μικρό πυρέξ πλαγιαστές. Δοκιμάζουμε μια γωνία και αν χρειάζεται, αλατοπιπερώνουμε επιπλέον. Πασπαλίζουμε με το φρέσκο κρεμμύδι, και απλώνουμε την κρέμα καρύδας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 15΄.

Χωριάτικα λουκανικοπιτάκια με ελιές
30 λεπτά | Εύκολο | Για 4-6 άτομα

Γι’ αυτή τη συνταγή, καλό είναι να επιλέξουμε ένα λουκάνικο από χασάπη, με πορτοκάλι ή με πράσο, καθώς τα περισσότερα τυποποιημένα χωριάτικα λουκάνικα έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία, χώρια ότι είναι φτιαγμένα με συντηρητικά (συνήθως νιτρώδη), τα οποία εκτός από την ασφάλεια που προσφέρουν, κατεβάζουν κατά πολύ την αυθεντική γεύση, επιτρέποντας ταυτόχρονα τη χρήση λιγότερου αλατιού. Ετσι τα λουκάνικα του χασάπη είναι κατά κανόνα περισσότερο αρωματικά, αλλά και αλμυρά (που είναι και ο λόγος που η συνταγή δεν έχει αλάτι). Ανάλογα με το λουκάνικο που θα διαλέξουμε, πιθανόν να χρειαστεί μια ρύθμιση στα μπαχαρικά (π.χ. αν είναι αρκετά πικάντικα, δεν θα χρειαστεί μπούκοβο ή αν ο χασάπης χρησιμοποιεί ήδη γαρίφαλο και μπαχάρι, μπορούμε να το παραλείψουμε). Τέλος, κοιτάμε να είναι το λουκάνικο σχετικά φρέσκο, έτσι ώστε να μπορεί να ανοιχτεί και να σπάσει εύκολα.

Υλικά
500 γρ. χωριάτικο λουκάνικο φρέσκο
10 ελιές μεγάλες πράσινες χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένες
1 κουτ. σούπας κοφτή, πελτέ ντομάτας
1 πρέζα κανέλα
1 πρέζα γαρίφαλο τριμμένο
1 πρέζα μπαχάρι τριμμένο
1 πρέζα μπούκοβο
2 κουτ. σούπας μαϊντανό
1 φλιτζ. κασέρι τριμμένο
150 γρ. βούτυρο λιωμένο
½ πακέτο φύλλο κρούστας

Διαδικασία
Ανοίγουμε το λουκάνικο και σπάμε με τα χέρια (αν είναι πολύ φρέσκο) ή μαχαίρι το εσωτερικό του, μέχρι να έχουμε έναν κιμά. Σε βαθύ τηγάνι σοτάρουμε τον κιμά μέχρι να αρχίσει να τραγανίζει, και προσθέτουμε τις ελιές, τον πελτέ και τα μπαχαρικά. Συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για 1΄ και προσθέτουμε 1 φλιτζ. νερό. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε μέτρια φωτιά μέχρι να απορροφήσει τα υγρά του και βγάζουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε τον μαϊντανό και το κασέρι. Ανοίγουμε το φύλλο και κόβουμε σε λωρίδες 5-6 εκ. Στρώνουμε 3 φύλλα πασπαλίζοντας στα ενδιάμεσα με βούτυρο και βάζουμε 1 κουτ. γλυκού γέμιση στην κορυφή. Διπλώνουμε καλύπτοντας τη γέμιση φτιάχνοντας 1 τριγωνάκι και συνεχίζουμε το δίπλωμα τριγωνικά. Βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί.

Ραντίζουμε με λίγο εξτρα βούτυρο από πάνω και με τα χέρια μας ραντίζουμε ελαφρά με λίγο νερό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC στον αέρα για 20΄-25΄ μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα. Εναλλακτικά με την ίδια διαδικασία μπορούμε να φτιάξουμε μικρότερα ή μεγαλύτερα ρολά, πακετάκια, πουγκάκια ή σε όποιο σχήμα θέλουμε να σερβίρουμε στο τραπέζι μας. Σερβίρουμε ιδανικά με γιαούρτι αρωματισμένο με μυρωδικά (μαϊντανό, άνηθο, δυόσμο), λίγες σταγόνες λεμόνι, ελαιόλαδο και αλατοπίπερο.

Τηγανίτες καρότου με φέτα
30 λεπτά | Εύκολο | Για 4 άτομα

Υλικά
300 γρ. τριμμένο καρότο
2 μέτρια κρεμμύδια σε λεπτές φέτες
3 αυγά
100 γρ. φέτα σπασμένη με το χέρι
50 γρ. αλεύρι
2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας δυόσμο, ψιλοκομμένο
1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 κουτ. γλυκού κοφτή, κύμινο
1 κουτ. γλυκού κοφτή, κόλιανδρο τριμμένο
½ κουτ. γλυκού . κοφτή, πάπρικα καπνιστή
½ κουτ. γλυκού κοφτή, μπούκοβο
αλάτι, πιπέρι
αλεύρι για το τηγάνισμα
1 λεμόνι, τον χυμό

Διαδικασία
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά, πιέζουμε ελαφρά και τα αφήνουμε μέσα στο μπόλ με μια μεμβράνη να εφάπτεται στην επιφάνεια για 30΄ (ή περισσότερες ώρες στο ψυγείο μέχρι το τηγάνισμα). Φτιάχνουμε μικρές τηγανίτες, αλευρώνουμε και τηγανίζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά με λίγο ηλιέλαιο (να τα σκεπάζει μέχρι τη μέση) και από τις 2 μεριές. Σερβίρουμε με λεμόνι.

Vegan ή Vegetarian τραγανές πατάτες φούρνου
45 λεπτά | Εύκολο | Για 4-6 άτομα

Εδώ καλό θα είναι να χρησιμοποιήσουμε μια vegan (ή κανονική για vegetarians) μαγιονέζα, που ακόμα καλύτερα θα ήταν αρωματισμένη (κυκλοφορεί μια ελληνική μαγιονέζα με μαύρο σκόρδο και σε vegan έκδοση). Από εκεί και πέρα, τα μυρωδικά είναι ενδεικτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποια μπαχαρικά ή φρέσκα «σκληρά» μυρωδικά θέλουμε (δεντρολίβανο, θυμάρι, ρίγανη). Απλή, εύκολη και δημιουργική συνταγή για όλες τις ώρες.

Υλικά
1 κιλό πατάτες baby κομμένες στη μέση
80 γρ. μαγιονέζα
30 γρ. μουστάρδα Dijon
½ κουτ. γλυκού κόλιανδρο σπυρί χοντροκοπανισμένο
1 κουτ. γλυκού . φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και στρώνουμε τις πατάτες με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω σε λαδόκολλα με αποστάσεις μεταξύ τους. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC με αέρα, για 30΄-45΄ (ανάλογα με το μέγεθος που έχουν οι πατάτες).

Styling:Elena Jefrey, Food Styling: Γ. Μπουροδήμος

Δείτε επίσης:
Η τέλεια κόκκινη σάλτσα για το γιορτινό χοιρινό

Η πιο αρωματική γιορτινή σαλάτα με σπανάκι και μανταρίνι

5 νόστιμες σούπες για το γιορτινό τραπέζι