Ο καφές είναι από τις αγαπημένες συνήθειες σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις, έχουν προσθέσει «ιδιαίτερα» στοιχεία στο φλιτζάνι με το αγαπημένο ρόφημα όπως ένα σκληρό τυρί. Όπως στις βόρειες σκανδιναβικές χώρες, που απολαμβάνουν τον kaffeost.

Το σκληρό τυρί που εμβαπτίζεται στον καφέ λέγεται juustoleipä (ενίοτε και leipäjuusto ή πιο απλά, juusto) και παράγεται από κατσικίσιο ή αγελαδινό γάλα. Απορροφά το καυτό ρόφημα και μαλακώνει χωρίς να λιώνει, χωρίς σαν ένας τυρένιος σπόγγος. Παρόλο που ο συνδυασμός φαίνεται ομολογουμένως περίεργος για τις περισσότερες παλέτες, σε αρκετές περιοχές της Φινλανδίας, Νορβηγίας και Σουηδίας, η προσφορά ενός φλιτζανιού kaffeost αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι τελετουργικού φιλοξενίας. Juustoleipä σημαίνει «τυρόψωμο», όρος που δεν αναφέρεται μόνο στην ξηρή και σκληρή υφή του αλλά και στο ότι συχνά τρώγεται ακριβώς όπως το ψωμί με μαρμελάδα, σιρόπι και φυσικά, καφέ. Παραδοσιακά, το σερβίρισμά του περιλαμβάνει τοποθέτηση ενός κύβου τυριού στη βάση μιας ξύλινης κούπας από σημύδα. Στη συνέχεια ρίχνουν τον καυτό καφέ και το τυρί αφαιρείται και τρώγεται με ένα κουταλάκι, κατά προτίμηση όσο ο καφές ακόμα είναι ζεστός.

Δείτε επίσης

Πώς να φτιάξεις τον τέλειο καφέ με εσπρέσο (εικόνα)

Κάνε τον παγωμένο καφέ πιο ξεχωριστό με αυτό το αρωματικό υλικό

6 καφέδες που κλείνουν όμορφα ένα τραπέζι