Τα καρύδια είναι ένας φθινοπωρινός καρπός, πολύ θρεπτικός και υγιεινός, που τρώγεται και σκέτος αλλά μπορεί να πρωταγωνιστήσει σε μια πληθώρα συνταγών. Η συγκομιδή τους έχει ήδη ξεκινήσει και διαρκεί από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Μιας και σε αυτήν την περίοδο μπορούμε να βρούμε φρέσκα καρύδια, σκεφτήκαμε να βρούμε και να σας προτείνουμε πως να εκμεταλλευτείτε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτό τον καρπό.

Λίγα λόγια για τις ευεργετικές τους ιδιότητες
Πλούσια σε φυτικές ίνες και μεταλλικά στοιχεία (ειδικά σε μαγνήσιο), τα καρύδια θεωρούνται ένας από τους καλύτερους ξηρούς καρπούς για την υγεία μας που μπορούμε -και ενδεχομένως επιβάλλεται- να καταναλώνουμε καθημερινά, σε μικρή ποσότητα βέβαια. Είναι πλούσια σε καλά λιπαρά, θωρακίζοντας τον οργανισμό μας απέναντι στις καρδιαγγειακές παθήσεις. Παράλληλα, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε Ω3-λιπαρά.

Πώς να τα καταναλώσετε
Τα καρύδια συνοδεύουν υπέροχα το ποτό μας αλλά καταναλώνονται και σκέτα, ως σνακ, στο γραφείο, στο σπίτι ή ακόμα και στον δρόμο. Επειδή είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, μας δημιουργούν αίσθημα κορεσμού, οπότε αποτελούν το ιδανικό άρτυμα για τις λιγούρες μας, ακόμα και σε βραδινές ώρες.
Τα καρύδια είναι το κατάλληλο υλικό για γλυκά, είτε σε πρωταγωνιστικό ρόλο (πχ σε μια καρυδόπιτα) είτε σε δευτερεύοντα αλλά σημαντικό στο άρωμα (πχ σε έναν μπακλαβά). Ωστόσο, δεν αποκλείονται από αλμυρές συνταγές, κυρίως σαλάτες. Ταιριάζουν υπέροχα με τα σύκα, τα μήλα…

Δείτε τις προτάσεις μας:

Ως σνακ

Φτιάχνουμε το τέλειο σνακ: καραμελωμένοι ξηροί καρποί με μέλι και αλάτι
Αντί να καταναλώσουμε τα καρύδια σκέτα, μπορούμε να τα εντάξουμε -μαζί με άλλους ξηρούς καρπούς- σε ένα σνακ  που είναι κάτι ανάμεσα σε αλμυρό και γλυκό: καραμελωμένοι ξηροί καρποί με μέλι και αλάτι.

Σε ψωμί


Καρυδόψωμο χωρίς ζύμωμα
Το φρεσκοψημένο πεντανόστιμο καρυδόψωμο χωρίς ζύμωμα είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσει ένα γιορτινό γεύμα ή ακόμη και το πρωινό μας. Η ευκολία του συναρπάζει και η επιτυχία του είναι βέβαιη.

Αλμυρές προτάσεις



Σαλάτα με αμπελοφάσουλα και καρύδια
Ετοιμάζουμε μια σαλάτα με αμπελοφάσουλα και καρυδοσκορδαλιά και αρωματικό dressing.

Πέννες με μπλε τυρί, μπρόκολο και καρύδια
Η καλύτερη απόδειξη για το πώς μια θρεπτική μακαρονάδα γίνεται σούπερ υγιεινή με μπρόκολο. Το μπλε τυρί απογειώνει τη γεύση στον ουρανίσκο!

Μανιταρόπιτα με καρύδια
Μια vegan πίτα, που συνδυάζει τα μανιτάρια με τα καρύδια, δίνοντας ένα όχι μόνο πολύ γευστικό αλλά και πολύ θρεπτικό αποτέλεσμα.

Σαλάτα με ψητά παντζάρια, ρόκα, αβοκάντο και καρύδια
Τα παντζάρια ταιριάζουν πολύ με τα καρύδια! Αν βάλετε και αβοκάντο στη σαλάτα, τότε το πιάτο απογειώνεται τόσο σε νοστιμιά όσο και σε βιταμίνες!

Τάρτα με 4 τυριά, κρέμα γάλακτος και καρύδια
Μια εύκολη έξτρα τυρένια τάρτα που γίνεται μέχρι να καθαρίσετε τη σαλάτα. Ιδανική για πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό και… τσιμπολόγημα!

Γλυκές συνταγές

Έχουμε καρύδια; Φτιάχνουμε καρυδόπιτα! Ένα κλασικό και αγαπημένο γλυκό, για όλες τις εποχές, που είναι βέβαια περισσότερο συνδεδεμένο με τον χειμώνα και τα χριστουγεννιάτικα καλέσματα. Παρακάτω μερικές συνταγές για καρυδόπιτα:

Καρυδόπιτα με σάλτσα σοκολάτας 
Αφράτη καρυδόπιτα, ωραία σιροπιασμένη και σερβιρισμένη με ζεστή σάλτσα σοκολάτας. Δεν υπάρχει καλύτερο επιδόρπιο για το κυριακάτικο τραπέζι!

Αφράτη καρυδόπιτα
Αφράτο σιροπιαστό γλυκό που με μία μπάλα παγωτό βανίλια γίνεται το απόλυτο επιδόρπιο και για το καλοκαίρι.

Σμυρναίικη σοκολατένια καρυδόπιτα

Μια παλιά και σπάνια συνταγή καρυδόπιτας, που τη μαστιχωτή υφή της τη χρωστά στο μπόλικο καρύδι και το άρωμά της στη σοκολάτα. Μπορείτε να τη συνοδεύσετε με παγωτό κρέμα ή βανίλια και σάλτσα καρυδιού.

Και κάποια άλλα γλυκά:

Τάρτα με γέμιση από καρυδόψιχα και σοταρισμένα σταφύλια
Οι τάρτες φρούτων είναι από τα πιο αγαπημένα μας γλυκίσματα. Προς το τέλος του καλοκαιριού και στις αρχές φθινοπώρου, δεν παραλείπουμε να φτιάξουμε και μία τάρτα με σταφύλια.

Μπανανόψωμο με καρύδι και μπαχαρικά
Το αγαπημένο κέικ των τελευταίων ετών, το μπανανόψωμο, γίνεται ακόμη πιο γευστικό, με την προσθήκη ξηρών καρπών και μπαχαρικών.

Μπακλαβάς με πορτοκάλι, καρύδια και τζίντζερ
Ο κλασικός και αγαπημένος μπακλαβάς σε μια συνταγή λίγο πειραγμένη. Το άρωμα τζίντζερ ταιριάζει πολύ με την κανέλα, το γαρίφαλο και το σιρόπι. Ιδανικό επιδόρπιο για τα κυριακάτικα και τα γιορτινά τραπέζια που θα τους ενθουσιάσει όλους!