Ετοιμαζόμαστε για την αγαπημένη γιορτή, με μαγειρευτά της παράδοσης και του σήμερα, που μυρίζουν θάλασσα.

Ρεβιθάδα με χταπόδι
2 ώρες| Εύκολο| Για 4 άτομα

Υλικά
1 χταπόδι 2 κιλών
1 φύλλο δάφνης
κόκκους πιπέρι
κόκκους μπαχάρι
1 ποτήρι κρασί
500 γρ. ρεβίθια, μουλιασμένα από το προηγούμενο βράδυ
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κλαδάκι δενδρολίβανο
1 λεμόνι
120 ml ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία
Βάζουμε το χταπόδι σε μια κατσαρόλα με τη δάφνη, το μπαχάρι, τους κόκκους πιπεριού, το κρασί και σκεπάζουμε την κατσαρόλα να σιγομαγειρευτεί σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, με τα δικά του υγρά, για 35΄- 40΄. Προσέχουμε να μην κολλήσει και μόνο αν χρειαστεί προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό, γιατί το χταπόδι βγάζει πολλά υγρά. Ταυτόχρονα βάζουμε τα ρεβίθια σε άφθονο κρύο νερό να βράσουν για 1 ώρα, σε μέτρια φωτιά, προσθέτοντας το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα.
Μόλις μαλακώσουν τα ρεβίθια, τα βάζουμε σε πυρέξ ή ταψάκι μαζί με τα υγρά τους. Προσθέτουμε το χταπόδι, το δενδρολίβανο, το λεμόνι κομμένο σε φέτες και το ελαιόλαδο. Φροντίζουμε να είναι σκεπασμένο το φαγητό με υγρά.
Αλατοπιπερώνουμε, βάζουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για περίπου 30΄.

Σουπιές κρασάτες με κρεμμυδάκια στιφάδο
1 ώρα και 20’| Εύκολο| Για 4-6 άτομα

Υλικά
120 ml ε.π. ελαιόλαδο
500 γρ. κρεμμυδάκια στιφάδου, καθαρισμένα
3-4 σκελίδες σκόρδο
1 κιλό φρέσκες σουπιές
1 κουτ. γλυκού ντοματοπελτέ
1 φύλλο δάφνης
2-3 κόκκους μπαχάρι
2-3 γαρίφαλα
1 ξυλάκι κανέλλας
1 ποτηράκι κρασί
2 μεγάλες ώριμες ντομάτες, αποφλοιωμένες, ξεσποριασμένες και ψιλοκομμένες
μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
ανθό αλατιού

Διαδικασία
Σε ένα τηγάνι βάζουμε το μισό ελαιόλαδο, τα κρεμμυδάκια και τα σκόρδα και τα αχνίζουμε να γυαλίσουν και να μελώσουν, για περίπου 15΄. Καθαρίζουμε και κόβουμε τις σουπιές σε χοντρά κομμάτια, αφού βγάλουμε το κόκαλο. Τις βάζουμε σκέτες σε μια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, να αχνιστούν και να βγάλουν τα υγρά τους. Όταν πιούν τα υγρά τους, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα κρεμμυδάκια και τα σκόρδα. Τα σοτάρουμε όλα μαζί και προσθέτουμε τον ντοματοπελτέ. Ανακατεύουμε καλά να τσιγαριστεί ο ντοματοπελτές και προσθέτουμε τα μπαχαρικά. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τη φρέσκια ντομάτα. Αλατοπιπερώνουμε και, αν χρειάζεται, βάζουμε ένα ποτηράκι νερό. Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ώρα, να μαλακώσουν οι σουπιές και τα κρεμμυδάκια και να μελώσει η σάλτσα.

Αγκινάρες με κουκιά
1 ώρα +10’| Εύκολο| Για 4 άτομα

Υλικά
5 λεμόνια
1 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
12 φρέσκες αγκινάρες
2 κιλά φρέσκα κουκιά
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
2 σκελίδες σκόρδο
200 ml ε.π. ελαιόλαδο
1/2 ματσάκι μαϊντανό
1/2 ματσάκι άνηθο
1 πρέζα κύμινο
μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
ανθό αλατιού

Διαδικασία
Σε μια λεκάνη βάζουμε κρύο νερό, τον χυμό από τα 3 λεμόνια και διαλύουμε το αλεύρι. Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις βάζουμε στο νερό να μη μαυρίσουν. Ξεσπυρίζουμε τα κουκιά και κρατάμε μόνο τους σπόρους. Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια και τα σκόρδα και τα αχνίζουμε σε μία κατσαρόλα με το ελαιόλαδο να γυαλίσουν και να μελώσουν.

Προσθέτουμε τα κουκιά, τις αγκινάρες και τα αχνίζουμε όλα μαζί. Προσθέτουμε 1/2 λίτρο νερό. Μόλις πάρει μια βράση το φαγητό, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το κύμινο, τον μαϊντανό και τον άνηθο. Μετά από περίπου 40΄, που το φαγητό έχει πιει τα ζουμιά του, προσθέτουμε τον χυμό από τα υπόλοιπα 2 λεμόνια, ανακινώντας την κατσαρόλα να πάει παντού. Κατεβάζουμε το φαγητό από τη φωτιά, το αφήνουμε να ξεκουραστεί και σερβίρουμε σε ζεστά πιάτα.

 Μπουρανί Τυρνάβου
40 λεπτά| Εύκολο| Για 4 άτομα

Τα χόρτα που κάποτε μάζευαν οι γιαγιάδες μας για να φτιάξουν πίτες, κάνουν πλέον δυναμική επάνοδο στη γαστρονομία. Η φρεσκάδα και η γεύση κερδίζουν έδαφος.

Υλικά
200 γρ. λάπαθα όλων των ειδών
100 γρ. σπανάκι
100 γρ. σέσκουλα
2 μάτσα τσουκνίδες
1 μάτσο μυρώνια
1 μάτσο καυκαλήθρες
1 μάτσο μάραθο
2 μάτσα φρέσκα κρεμμυδάκια
200 ml ε.π. ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας αλεύρι
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία
Πλένουμε καλά τα χόρτα και τα μυρωδικά και τα χοντροκόβουμε. Αχνίζουμε στο μισό ελαιόλαδο τα φρέσκα κρεμμυδάκια και κατόπιν όλα τα χόρτα και τα μυρωδικά. Σε σιγανή φωτιά αφήνουμε να κατεβάσουν τα υγρά τους και προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό. Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 25΄-30΄. Aλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με το αλεύρι.

Ανακατεύουμε απαλά για να ενσωματωθεί το αλεύρι χωρίς να σβολιάσει και συνεχίζουμε για λίγο ακόμη το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά για να δέσει το φαγητό. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, σερβίρουμε σε ζεστά πιάτα το μπουρανί προσθέτοντας πάνω από κάθε πιάτο 1 κουτ. σούπας ωμό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Γαριδομακαρονάδα
20 λεπτά| Εύκολο| Για 4 άτομα

Υλικά
12 μεγάλες φρέσκες γαρίδες
500 γρ. σπαγγέτι
100 ml ε.π. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι μικρό, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη
1 κουτ. σούπας κάππαρη
λίγο ούζο
500 γρ. ώριμες ντομάτες, αποφλοιωμένες, ξεσποριασμένες και τριμμένες στον τρίφτη
3 φύλλα βασιλικού
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία
Καθαρίζουμε τις γαρίδες αφήνοντας το κεφάλι πάνω στο σώμα τους. Με τη βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας βγάζουμε το έντερο απ’ όλες τις γαρίδες. Ταυτόχρονα βάζουμε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό να βράσει. Μόλις πάρει μια δυνατή βράση ρίχνουμε τα μακαρόνια και ανακατεύουμε. Τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου 5΄. Σε ένα μεγάλο τηγάνι, που το έχουμε βάλει στη φωτιά να κάψει, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις γαρίδες μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα χωρίς όμως να ψηθούν τελείως.

Τις αφαιρούμε από το τηγάνι και προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το τσίλι και την κάππαρη. Σβήνουμε με το ούζο, αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τις ντομάτες, τον βασιλικό, τις γαρίδες και αλατοπιπερώνουμε. Σουρώνουμε τα μακαρόνια κρατώντας μία κουταλιά νερό και τα προσθέτουμε ζεστά στο τηγάνι με τη σάλτσα και τις γαρίδες. Προσθέτουμε το νερό από τα μακαρόνια και συνεχίζουμε το βράσιμο για ακόμα 2′, να τραβήξουν τα μακαρόνια τη σάλτσα και να μελώσουν. Σερβίρουμε αμέσως σε ζεστά πιάτα ραντίζοντας με ωμό ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Styling: Elena Jeffrey- Food Styling: M. Γεωργιάδης- Φωτογραφίες: STUDIO M

Δείτε επίσης:
Πώς διαλέγουμε φρέσκα όστρακα;

Καθαρή Δευτέρα: 10 οικονομικά ουζερί και ταβέρνες. Πού θα φάτε και θα ξαναπάτε

Τι πίνουμε στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας;