Ζουμεροί, χωρούν σε μικρά πιατάκια για τη μέση ή σε πιατέλα ολόκληρη, πιάνονται με τα δάχτυλα ή με οδοντογλυφίδα και κάνουν την καλύτερη παρέα με τα θερινά παγωμένα ποτά μας.

Αν και οι κλασικοί κεφτέδες είναι συνώνυμο της παραλίας ή ενός γρήγορου καλοκαιρινού γεύματος, σήμερα θα κάνουμε ένα γευστικό ταξίδι στον κόσμο με διαφορετικά κεφτεδάκια, τα οποία ταιριάζουν στο ελληνικό καλοκαίρι, είτε για τσιμπολόγημα με μπίρα και τσίπουρο, είτε για ένα γρήγορο και ελαφρύ καλοκαιρινό σνακ.

Κεφτεδάκια από κόκκινα φασόλια, μανιτάρια και πράσινο ταχίνι
30 λεπτά

Εδώ η συνταγή παίρνει μια έξτρα γεύση από τα αποξηραμένα μανιτάρια, οπότε βγάλτε εκείνο το πακετάκι που κάθεται μέσα στο ντουλάπι σας ή αναζητήστε τα σε ενημερωμένα σούπερ μάρκετ ή delicatessen. Μπορούν να γίνουν με όποιο (αποξηραμένο) μανιτάρι θέλετε, ωστόσο η συνταγή απογειώνεται χρησιμοποιώντας δυνατά στη γεύση μανιτάρια όπως porcini, shiitake ή ένα mix από μανιτάρια του δάσους. Το πράσινο ταχίνι, τέλος, δίνει τον απαραίτητο τόνο ξηρών καρπών και μυρωδικών.

Υλικά για 4 άτομα
1 κονσέρβα κόκκινα φασόλια, στραγγισμένα, ξεπλυμένα
30 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια
2 μέτρια κρεμμύδια, πολύ ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο
50 γρ. βρώμη
50 γρ. ψίχουλα από φρέσκο ψωμί
2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
2 πρέζες αλάτι
1 κοφτή κουτ. γλυκού κάρι
μαύρο πιπέρι

Για το πράσινο ταχίνι
1/2 φλιτζ. ταχίνι
1/2 φλιτζ. νερό
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
2 κουτ. σούπας χυμό λεμόνι
1 φλιτζ. φύλλα μυρωδικών (π.χ. μαϊντανό, άνηθο, κόλιανδρο, δυόσμο, βασιλικό)
1 πολύ κοφτή κουτ. γλυκού αλάτι
1 πρέζα μπούκοβο καυτερό

Διαδικασία
Μουλιάζουμε τα μανιτάρια σε χλιαρό νερό για 10΄.
Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι σε 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει να παίρνει χρώμα. Προσθέτουμε το σκόρδο και το κάρυ και σοτάρουμε για ακόμα 1΄.
Περνάμε από το μούλτι σε δύο δόσεις τα φασόλια μαζί με τα μανιτάρια, τη βρώμη και το ψωμί μέχρι να γίνει μια ωραία σφιχτή πάστα. Ανακατεύουμε μέσα το μείγμα με το κρεμμύδι από το τηγάνι, αλατοπιπερώνουμε και ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Φτιάχνουμε με καθαρά και βρεγμένα χέρια πλακουτσωτά κεφτεδάκια και αποθηκεύουμε στο ψυγείο.
Λίγο προτού σερβίρουμε, τα περνάμε από ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά σε ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.

Για το πράσινο ταχίνι
Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός του ταχινιού στο μούλτι και χτυπάμε με διακεκομμένη λειτουργία ώστε τα μυρωδικά να γίνουν ψιλοκομμένα χωρίς να λιώσουν.Προσθέτουμε το ταχίνι και χτυπάμε για μερικά ακόμα δευτερόλεπτα. Αν θέλουμε το dip πιο ρευστό, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ακόμα νερό.

Cig kofte
20 λεπτά

Η αυθεντική βερσιόν γίνεται με μοσχαρίσιο κιμά, δίνοντάς του τον τίτλο του τούρκικου «steak tartare». Ωστόσο τα τελευταία χρόνια κοινή πρακτική είναι να γίνεται με καρύδια ή και ψωμί αντί για κρέας. Το μυστικό εδώ είναι το καλό ζύμωμα – οι παραδοσιακές συνταγές με κρέας αναφέρουν ότι πρέπει να ζυμωθεί για 1 ώρα, «ψήνοντας» ουσιαστικά τον κιμά. Εάν έχετε μίξερ με γάντζο, ζυμώστε τον σε χαμηλή ταχύτητα για 20-25 λεπτά.

Υλικά για 4 άτομα
3 μεγάλες ντομάτες τριμμένες, χωρίς τη φλούδα
1 φλιτζ. πλιγούρι ψιλό
1 μέτριο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
1 φλιτζ. καρύδια
1/2 φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί χωρίς κόρα
1 κουτ. σούπας μέλι
1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
1 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
1/2 κουτ. γλυκού κύμινο
1 κοφτό κουτ. γλυκού αλάτι
2 πρέζες μπούκοβο καυτερό
μαύρο πιπέρι, κατά βούληση

Διαδικασία
Ξεπλένουμε το πλιγούρι σε τρεχούμενο νερό για 2΄-3΄, στραγγίζουμε και το βάζουμε σε μπολ μαζί με την τριμμένη ντομάτα και το αλάτι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε για 30΄-40΄.
Στο μούλτι χτυπάμε σε δύο δόσεις το καρύδι, το ψωμί και το σκόρδο μέχρι να γίνουν μια πάστα. Τρίβουμε το κρεμμύδι και στύβουμε με τα χέρια για να φύγουν τα περισσότερα υγρά.

Προσθέτουμε στο μπολ με το πλιγούρι, το καρύδι με το ψωμί και το σκόρδο, το κρεμμύδι και τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνουμε για 3΄-4΄ μέχρι να αρχίσει το μείγμα να μαλακώνει. Περνάμε σε δόσεις το μείγμα από το μούλτι μέχρι να γίνει μια πάστα. Ζυμώνουμε για 1΄-2΄, τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 12 ώρες.
Την επομένη κάνουμε ένα τελευταίο ζύμωμα για 1΄-2΄ και τους πλάθουμε με ελαφρώς λαδωμένα χέρια στρογγυλούς, ή παραδοσιακά, σφίγγοντας το μείγμα ανάμεσα στη γροθιά μας. Σερβίρουμε σε πιατέλα πάνω σε φύλλα μαρουλιού μαζί με φέτες λεμονιού

 

Ωμά vegan «κεφτεδάκια» μπρόκολου
20 λεπτά

Εδώ θα συναντήσουμε ένα υλικό πολύ διαδεδομένο στη vegan διατροφή, τη διατροφική μαγιά. Πρόκειται για μαγιά από έναν σακχαρομύκητα η οποία είναι απενεργοποιημένη και έτσι δίνει μόνο τη γεύση της, που έχει κάποια από τα αρώματα των παλαιωμένων τυριών, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται για να δώσει τυρένια γεύση σε συνταγές (πρωτοστατεί επίσης στα vegan τυριά). Θα τη βρείτε εύκολα σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα.

Υλικά για 4 άτομα
250 γρ. κορφές μπρόκολου
300 γρ. κάσιους ωμά
4 φέτες ψωμί του τοστ, χωρίς κόρα
1/2 μικρό κρεμμύδι
2 μέτριες σκελίδες σκόρδο
2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
10 γρ. διατροφική μαγιά
1 κ.σ. μουστάρδα απαλή
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Διαδικασία
Σε μούλτι χτυπάμε το ψωμί του τοστ μέχρι να πάρουμε ψιλά ψίχουλα. Τα αδειάζουμε σε μια μπασίνα και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο χτυπώντας σε δόσεις και με διακεκομμένη λειτουργία το μπρόκολο μαζί με τα κάσιους μέχρι να γίνουν μια πάστα, χωρίς όμως να πολτοποιηθούν. Τα ρίχνουμε και αυτά στην μπασίνα. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά στο μούλτι και χτυπάμε σε κύκλους των 5΄΄ μέχρι να πάρουμε μια πάστα με μικρά κομμάτια μέσα. Ρίχνουμε την πάστα στο μπολ με τα ψίχουλα και το μπρόκολο.

Παίρνουμε μια κουταλιά, τη σφίγγουμε και πλάθουμε με λαδωμένα χέρια σε κεφτεδάκι. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει το μείγμα. Μπορούμε να τα αφήσουμε στο ψυγείο και να τα καταναλώσουμε μαλακά όπως είναι, να τα ανακατέψουμε με φρεσκοβρασμένα ζυμαρικά για ένα vegan pesto μπρόκολου ή να τα στεγνώσουμε στον φούρνο στους 40οC στον αέρα για 3-4 ώρες ώστε να αποκτήσουν ένα πιο σφιχτό περίβλημα.
Τα σερβίρουμε με μια πικάντικη σάλτσα ντομάτας, τρίβοντας ντομάτες με λίγο κρεμμύδι, σκόρδο, πιπεριές και ελαιόλαδο ή -ξεφεύγοντας από τη vegan διατροφή- μαζί με δροσερό γιαούρτι αρτυμένο με λεμόνι, αλάτι και πάπρικα.

Μελιτζανοκεφτέδες κοκκινιστοί με φέτα
1 ώρα και 30 λεπτά

Εμπνευσμένοι από την ελληνική (με επιρροές από την ανατολίτικη) κουζίνα, ένα φρέσκο καλοκαιρινό πιάτο που στέκεται περίφημα ως ορεκτικό ή ακόμα και ως κυρίως γεύμα.

Υλικά για 4 άτομα
1 κιλό μελιτζάνες
1 φλιτζ. ψίχουλα από μπαγιάτικο ψωμί
1/2 φλιτζ. σιμιγδάλι
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 μέτριες σκελίδες σκόρδο,
ψιλοκομμένες
1 κουτ. γλυκού μουστάρδα απαλή
2 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 κουτ. γλυκού δυόσμο, ψιλοκομμένο
1 αυγό
1 πολύ κοφτή κουτ. γλυκού αλάτι
100 γρ. φέτα, σπασμένη σε 5-6 κομμάτια
μαύρο πιπέρι

Για τη σάλτσα
1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο, ελαφρώς στυμμένο
3 μέτριες ντομάτες τριμμένες, χωρίς τα φλούδια
1 κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας
1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 250°C στον αέρα. Τρυπάμε τις μελιτζάνες σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι και τις ψήνουμε σε ένα ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα μέχρι να μαλακώσουν
για 25΄-45΄ (ανάλογα το μέγεθος).. Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς και με ένα κουτάλι αδειάζουμε σε ένα μπολ την ψίχα τους.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ζυμώνουμε και πλάθουμε σε κεφτεδάκια. Τα βάζουμε σε ένα πιρέξ και τα ψήνουμε στους 200°C στον αέρα για 15΄.

Για τη σάλτσα
Στο μεταξύ, ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ. Ρίχνουμε τη σάλτσα στο πιρέξ και μοιράζουμε ενδιάμεσα τη φέτα. Ψήνουμε για ακόμα 15΄ και τα σερβίρουμε ζεστά, κρύα ή ακόμα και την επομένη από το ψυγείο.

 

Φωτογραφίες: Studio M, Styling: Elena Jeffrey, Food styling: Μ. Γεωργιάδης

 

Δείτε επίσης:
Τα μυστικά για νόστιμους κεφτέδες και μπιφτέκια οσπρίων

Σαλάτα με πλιγούρι, παντζάρι και φέτα

Κεφτέδες με γιαουρτένια σάλτσα στο φούρνο